fbpx
[elfsight_countdown_timer id="2"]

Traži

Bole li vas noge?

Umorne, teške, bolne i otečene noge najčešći su simptomi hronične bolesti vena koja danas pogađa polovinu odrasle svjetske populacije.

Lako možete zanemariti prve znakove, ali kasnije odjednom primijetite da su vam cipele poslijepodne malo stegnute, da je teže zakopčati čizme ili jedva čekate da dođete kući, legnete i podignete noge.

Problem počinje u venama i često je povezan sa lošom cirkulacijom krvi u donjem dijelu nogu, što je uzrokovano promjenama na venskim zaliscima i strukturi venskih zidova.

Hronična bolest vena je progresivno stanje. Važno je rano započeti liječenje kako bi se spriječilo njegovo napredovanje. Ako se ne liječi, može ozbiljno narušiti kvalitet života. Teški bol i osjećaj težine u nogama mogu na kraju dovesti do emocionalnog stresa i smanjene fizičke sposobnosti i fleksibilnosti.

Normalna cirkulacija krvi u potkoljenicama je ključna za zdrave vene. Zdravi venski zalisci se otvaraju i zatvaraju kada se mišići lista stežu i opuštaju i dozvoljavaju venskoj krvi da krene do srca. Ako venski zalisci i zidovi oslabe, usporava se protok kroz vene. To ometa dotok venske krvi u srce i uzrokuje njeno nakupljanje u venama nogu, što rezultira upalom venskih zidova i okolnog tkiva. Vene postaju prenapunjene (ako se to dogodi na površini kože, uzrokuje proširene vene), zidovi im se šire i krvna plazma curi kroz pore u obližnje tkivo uzrokujući oticanje nogu.

Kako prepoznati hroničnu bolest vena?

Faze hronične bolesti vena

Faze bolesti su definisane na osnovu CEAP sistema (klinički, etiološki, anatomski, patofiziološki). Sistem razmatra četiri aspekta:

  • klinički – pojava vidljivih promjena - vena
  • etiološki – nasljedno ili nenasljedno
  • anatomski  – koje su vene zahvaćene
  • patofiziološki – smjer protoka krvi (tromboza ili abnormalan protok)

Klasifikacija uzima u obzir zapažanja koje doktori daju tokom fizičkog pregleda, uzrok stanja, mjesta na kome se javlja i vrstu manifestacije.

Da li vam je noga slična nekoj na slikama? Koje je vaše stanje?

Riziko faktori

Hronična bolest vena pogađa više žena nego muškaraca, ali i muškarci je mogu imati. Uobičajeno se javlja među ljudima koji moraju dugo stajati ili sjediti tokom dana ili za vrijeme obavljanja svog posla.

Ostali faktori koji pogoduju hroničnoj bolesti vena su genetika, trudnoća, gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje, krvni ugrušci, povrede (frakture kostiju) ili velika operacija noge ili stopala.

Incidenca hronične bolesti vena raste sa godinama.

Liječenje hronične bolesti vena

Fizička aktivnost pomaže cirkulaciji krvi u nogama i jača mišiće koji stimulišu cirkulaciju krvi. Podizanje nogu može brzo ublažiti bol.

Preporučuje se korištenje elastičnih kompresijskih čarapa koje stisnu nogu od prstiju do listova i pritiskom na vene pomažu venski protok.

Venoaktivni lijekovi dostupni su u apotekama uključuju bioflavonoide, poput Krkinog lijeka Flebaven. Ove supstance povećavaju elastičnost vena, inhibiraju upalu venskih zalistaka i utiču na propusnost kapilara. Uz sve ove efekte, štite mikrocirkulaciju i smanjuju rizik od edema. Ostali venoaktivni lijekovi uključuju topikalne heparinske gelove i razne biljne i sintetičke lijekove.

Kasnije faze hronične bolesti vena mogu se liječiti hirurški.

Upravljanje simptomima i prevencija progresije bolesti

Flebaven sadrži mikronizirani diosmin, poznati flavonoid koji jača vene i štiti ih iznutra. Efikasan je u ublažavanju bolova i osjećaja težine u nogama i otoka. Važno je da proizvod sadrži mikronizirani diosmin jer mikronizacija poboljšava apsorpciju aktivnog sastojka i njegovu efikasnost.

Flebaven® je proizvod za liječenje:

  • znakova i simptoma hronične bolesti vena, uključujući bol, težinu, umor, nemir, noćne grčeve, otok i trofičke promjene
  • simptoma uzrokovanih akutnom bolešću hemoroida

Doziranje Flebavena ovisi o indikaciji. Kod hronične bolesti vena uzimaju se 2 tablete dnevno najmanje 4 do 5 sedmica. Kod akutnog hemoroidnog sindroma uzima se 6 tableta prva 4 dana, a tretman se nastavlja sa 4 tablete dnevno naredna 3 dana. Tretman traje samo 1 sedmicu.

10 savjeta za zdrave vene

  1. Nemojte stajati ili sjediti duži vremenski period bez prekida
  2. Ne krstite noge kada sjedite
  3. Kada sjedite ili ležite podignite noge iznad nivoa srca
  4. Redovno vježbajte kako biste ojačali mišiće nogu
  5. Regulirajte težinu kako bi poboljšali cirkulaciju krvi
  6. Ne nosite usku odjeću koja vam steže struk, prepone ili bedra
  7. Izbjegavajte kupanje u toploj vodi i dugotrajno sunčanje i kupanje u sauni
  8. Prestanite pušiti
  9. Nosite udobnu obuću
  10. Koristite elastične čarape ili zavoje

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

4 razloga za upotrebu mineralizovane termalne vode u vašoj rutini njege kože

Vichy mineralizovana termalna voda dolazi s područja francuskih vulkana i sadrži 15 dragocjenih minerala sa svojstvima koja pomažu u tretiranju osjetljive kože i znakova starenja. Navodimo 4 razloga zašto bi mineralizirana termalna voda trebala biti dio rutine njege kože protiv bora.

JAČANJE OTPORNOSTI KOŽE NA VANJSKE UTICAJE

Jedan od najčešćih uzroka bora jesu oštećenja pod uticajem sunca, čak i kad koža nije bila prekomjerno izložena UV zrakama. Vichy mineralizovana termalna voda je ispitana zbog svoje sposobnosti da jača prirodnu odbranu kože od oštećenja uzrokovanih suncem. Rezultati pokazuju da nanošenje vode 15 minuta prije izlaganja suncu značajno povećava aktivnost katalaze (enzima koji štiti stanice od UV zraka) u poređenju s netretiranom kožom.

OBNOVA EPIDERMISA

Vichy mineralizovana termalna voda dokazano potiče obnovu epidermisa jačajući barijeru kože što poboljšava i stanje kože. Prolaz vode između ćelija je optimizovan i omogućuje bolju hidrataciju te poboljšava elastičnost kože.

UMIRIVANJE KOŽE

Kad stari, koža postaje osjetljiva. Umirujućom mineralizovanom vodom djelujte na znakove starenja i otklonite upale, crvenilo i ostale znakove osjetljive kože. Kliničko ispitivanje koje je proveo L'Oréal na 27 osoba s osjetljivom kožom procijenilo je efikasnost Vichy mineralizovane termalne vode kad se nanosi na lice i zahvaćena područja kože dvaput dnevno tokom mjesec dana. Rezultati su pokazali značajno smanjenje svih kliničkih znakova osjetljive kože.
Ispitanici su prijavili i da samo 5 minuta nakon nanošenja Vichy mineralizovane termalne vode na zahvaćeno područje (upotrebom namočene tkanine) dolazi do umirivanja kože.

VRAĆANJE RAVNOTEŽE

Vanjski elementi poput vremena i zagađenja mogu oštetititi i oslabiti Vašu kožu te je učiniti osjetljivijom i sklonijom borama i ostalim znakovima starenja. Ispitivanja su pokazala da Vichy mineralizovana termalna voda pomaže u održavanju stabilne razine pH što kožu štiti od upale i osjećaja neugode.

KAKO UVRSTITI MINERALIZOVANU TERMALNU VODU U VAŠU RUTINU

Vichy mineralizovana termalna voda je idealna za brzo mineralno osvježenje, a nalazi se i u svim Vichy proizvodima što znači da svaki put kad nanesete dnevnu ili noćnu kremu, serum ili npr. proizvod za čišćenje lica štitite kožu od osjetljivosti i znakova starenja.

https://bpharm.rs/proizvod/vichy-mineralozovana-termalna-voda-u-spreju-150ml

Ojačajte i umirite svoju kožu mineralizovanom termalnom vodom

Zategnutost, crvenilo ili alergijske reakcije znakovi su koje Vam šalje Vaša koža kada se osjeća ugroženom. Ali, da li ste znali da svakodnevna upotreba mineralizovane termalne vode Vichy omogućava jačanje i smirivanje kože?

VICHY ISPITIVANJE

Kako bismo dokazali moć osnaživanja mineralizovane termalne vode, Vichy je proveo ispitivanje na dva jajeta. Jedno je bilo uronjeno u običnu vodu, a drugo u mineralizovanu termalnu vodu Vichy. Nakon šest dana, izvađena su iz vode i udarena jedno o drugo kako bi se izmjerila jačina. Rezultat: jaje uronjeno u običnu vodu je puklo, dok je ono koje je bilo u mineralizovanoj termalnoj vodi ostalo netaknuto. Dokaz: njegova ljuska je ojačana mineralnom moći mineralizovane termalne vode Vichy.

IZUZETNA MINERALNOST

Ukoliko mineralizovana termalna voda Vichy jača vašu kožu i umiruje je, to je zato što sadrži 15 minerala. To su:
. Kalcijum: zaštita.
. Magnezijum: stimuliše regeneraciju.
. Mangan: antioksidans.
. Kalijum: hidriranje kože.
. Silicijum: stimuliše regeneraciju.

Ova "košara minerala" pruža udobnost za osjetljivu kožu, ublažavajući uticaj iritacije koja nastaje zbog neprijateljskog okruženja: onečišćenje, klimatske promjene, stres itd. Da i ne spominjemo njenu ulogu u zaštiti koja omogućava koži da se efikasnije bori protiv vanjskih agresora.

VICHY MINERALIZING WATER MAKES YOUR SKIN STRONGER!

https://bpharm.rs/proizvod/vichy-mineralozovana-termalna-voda-u-spreju-150ml

10 činjenica koje niste znali o mineralizovanoj termalnoj vodi Vichy

Izvirući iz srca francuskih vulkana, na svom putu kroz dubine, mineralizovana termalna voda Vichy crpi mnoge minerale i mikroelemente. Koje su njene druge tajne?

Voda izuzetne snage, otkrivena prije 85 godina

Dr Haller, francuski doktor iz grada Vichy, 1931. godine otkrio je snagu mineralizovane termalne vode Vichy. Uvidio je da ona ima sposobnost ubrzati proces iscjeljivanja rana. Nakon toga počeo je istraživati koristi ove vode za kožu te je na taj način i nastao dermokozmetički brend Vichy.

Mineralizovana termalna voda Vichy, jedinstven pravac kretanja na 4.000 metara dubine

Kišnica teče kroz mikroskopski nepravilne linije u regiji Auvergne i tako krči svoj put kroz kristalno podzemlje. U doticaju s magmatskim stijenama, voda upija 15 minerala. Ovo kretanje se nastavlja do dubine od 4.000 metara, mnogo hiljada godina prije nego što nastavi svoju putanju nazad - u samo nekoliko sedmica. Voda Vichy se nakuplja na njenom izvoru na dubini od 15 metara.

Voda zagrijana do 140 ° C.

Tokom svog dugačkog puta pod zemljom, mineralizovana termalna voda Vichy se zagrijava prirodno. Kada stigne na dubinu od 4.000 metara, ona dostiže temperaturu od 140 ° C i natapa se ugljen dioksidom.

Voda Vichy, izuzetna mineralnost

Zahvaljujući svojoj putanji kretanja mineralizovana termalna voda Vichy obogaćena je s 15 minerala i to u izvanrednoj koncentraciji od 5,2 g / l. Dapače, ona je najraznovrsnija s mineralima od svih termalnih voda i najbogatija mikroelementima.

Pristup na bazi jednostavne formule

Mineralizovana termalna voda Vichy nalazi se u središtu procesa razvoja proizvoda. Ova metoda pruža mogućnost odabira najaktivnijih sastojaka, precizno mjerenih, a njihova efikasnost dokazana je mnogobrojnim ispitivanjima.

Voda s trostrukim djelovanjem za prelijepu kožu

Mineralizovana termalna voda Vichy ojačava, regeneriše i daje koži balans. Njene mnogobrojne vrline omogućavaju koži da bude bolje spremna za borbu protiv unutrašnjih i vanjskih agresora (UV zračenja, zagađenja…).

Sigurnost kao pravac djelovanja

Nakon njenog sakupljanja, mineralizovana termalna voda Vichy se strogo kontrolirše tako da ostaje čista i netaknuta. Kako bi se zadržale njene efikasnost, sve formule se procjenjuju pod dermatološkim nadzorom.

Jača koža sa Vichy proizvodima

Zahvaljujući svojoj formuli i obogaćenosti mineralima, termalna voda Vichy nam omogućava da našoj koži pružimo veću snagu u borbi protiv svakodnevnih neprijatelja, kao što su onečišćenje i UV zračenje.

Mineralizovana termalna voda Vichy, smirujuća za osjetljivu kožu

Ima moć da smiri iritacije. Pomaže u smirivanju i ublažavanju oštećene, čak i osjetljive kože.

Glavna zvijezda među aktivnim sastojcima Vichy proizvoda

Bogata u svojim nenadmašnim prednostima, mineralizovanaa termalna voda Vichy se nalazi u cijelokupnom asortimanu Vichy proizvoda za njegu lica.

https://bpharm.rs/proizvod/vichy-mineralozovana-termalna-voda-u-spreju-150ml

Fotostarenje

Fotostarenje je ubrzano starenje kože nastalo dejstvom sunčevih zraka ili UV lampi.

Naša koža sa godinama normalno stari i prolazi kroz određene promjene. Kod fotostarenja, njihov nastanak je ubrzan, a javljaju se i dodatne estetske, ali i promjene koje mogu dovesti do maligniteta. Ovo znači da je fotostarenje slično prirodnom procesu starenja, ali razlike postoje.
Fotostarenje je proces koji prate zadebljanja epidermisa, poremećaj u pigmentaciji i elastičnosti kože, razgradnja kolagena. Dolazi do širenja krvnih sudova u koži i poremećaja u funkcionisanju keratinocita i melanocita. Kao posljedica smanjenja potkožnog masnog tkiva prvo nastaju sitne bore koje se vremenom produbljuju. Javlja se poremećaj u pigmentaciji u vidu pjega i tamnih fleka na koži. Dolazi do vidljivog širenja kapilara, koža gubi svoj volumen i povećava se rizik od nastanka malignih promjena na koži.


Fotostarenje izaziva atrofične i hipertrofične promjene. Atrofične se ogledaju u gubitku punoće i tonusa kože. Hipertrofične promjene podrazumijevaju pojavu crvenila i povećan rizik od nekih oblika raka kože.

Korekcija promjena na koži izazvanih fotostarenjem osnova je većine kozmetičkih preparata namijenjenih zreloj koži. Preparati sa antioksidansima poput vitamina C i vitamina E mogu blokirati štetne efekte oksidativnog stresa na ćelije kože. Uslov za ovakvo dejstvo je formulacija proizvoda sa dovoljnom koncentracijom ovih antioksidansa i njihovom sposobnošću da prodru u kožu, a ne da se zadrže na njenoj površini.
Derivati vitamina A, prvenstveno retinoidi, takođe mogu biti efikasni u uklanjanju znakova fotostarenja. Stimulišu stvaranje novih ćelija površinskog sloja kože, ali i kolagena što koži vraća čvrstinu. Nestabilni su na sunčevoj svjetlosti, pa se uglavnom primjenjuju prije spavanja. Upotreba retinoida može povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, pa je obavezno korištenje SPF-a tokom dana.

UV zračenje izaziva upalni proces u koži.

Hronična upala opterećuje imuni sistem. Ovo opterećenje posljedično aktivira ćelije koje smanjuju imuni odgovor kože, ali i ostatka organizma. Supresija imunog odgovora narušava homeostazu u koži i doprinosu fotostarenju. Takođe, omogućava malignim ćelijama da zaobiđu imuni odgovor i potencijalno dovedu do karcinoma kože.
Starenjem se povećava broj grešaka prilikom replikacije DNK, procesa koji se obavlja pri svakoj diobi ćelija. Naš organizam posjeduje enzime koji mogu otkriti i ispraviti ove greške. Slabljenjem efikasnosti enzima usljed narušavanja uslova unutar ćelije povećava se mogućnost razvoja neispravnih ćelija. Neispravne ćelije ponašaju se drugačije u odnosu na normalne. One mogu biti maligne i dovesti do razvoja karcinoma. Ćelije imunog sistema imaju mogućnost pronalaska ovakvih ćelija i njihovog uništavanja. Imuni sistem oslabljen UV zračenjem ne može uvijek efikasno identifikovati izmenjene ćelije, te se stvaraju uslovi za njihovo razmnožavanje i nastanak maligniteta.


UV zraci oštećuju DNK ćelija kože.

Postoje tri vrste UV zraka u zavisnosti od talasne dužine: UVA, UVB i UVC zraci.
UVC zraci su najopasniji od svih UV zraka, ali srećom zadržavaju se u atmosferi i ne dospijevaju do nas. UVB zraci ne prodiru dublje od epidermisa - površinskog sloja kože. Oni mogu izazvati crvenilo, opekotine, ali i dovesti do malignih promjena u ćelijama kože. Čak i male doze UVB zraka mogu izazvati štetne efekte na kožu. UVB zraci ovako djeluju zbog izazivanja oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije ili izaziva njihovu smrt. UVB zračenje ovim putem može smanjiti elastičnost kože.

UVA zraci prodiru dublje u kožu i zato su glavni uzročnik fotostarenja. Imaju manje energije u odnosu na UVB zrake, ali čine 95% UV zraka koji dospeju do nas. UVA zraci su glavni vid zračenja u solarijumu. Zbog veće talasne dužine u odnosu na UVB zrake, opasniji su i jer prodiru kroz staklo. UVA zraci izazivaju smrt ćelija, aktiviraju enzime koji razgrađuju kolagen i tako narušavaju strukturu kože. Koža gubi svoj tonus i elastičnost. Često izlaganje UVA zracima izaziva oksidativni stres koji dodatno dovodi do izraženih znakova fotostarenja. Koža postaje gruba i javljaju se bore. Kod osoba tamnijeg tena, UVA zraci imaju veći potencijal da izazovu pojavu hiperpigmentacije.


Izloženost UV zracima nije ista tokom cijele godine.

Ona zavisi od UV indeksa, skale koja definiše jačinu ultravioletnog zračenja sunca. Što je UV indeks viši to je veći rizik od oštećenja kože. Zbog pozicije Sunca, UV indeks je najviši tokom ljetnih meseci. Međutim, produženo izlaganje UV zracima manje jačine takođe može izazvati fotostarenje kože. Iz tog razloga je UV zaštita važna i ljeti i zimi. Pogotovo zato što zimi snijeg dodatno reflektuje UV zrake.
Vidljiva svjetlost takođe ima potencijal da izazove oksidativni stres i tako doprinese nastanku fotostarenja. Ona prodire kroz kožu do potkožnog masnog tkiva. Na svjetlijoj koži, vidljiva svjetlost pojačava znakove fotostarenja dok na tamnijoj koži izaziva hiperpigmentaciju. UVA zraci zajedno sa vidljivom svjetlošću dovode do izraženije hiperpigmentacije koja duže traje.
Plava svjetlost može izazvati crvenilo, upalni proces i oksidativni stres.
Sa druge strane, vidljiva svetlost koristi se i u kozmetičke svrhe. Zraci određene talasne dužine iz spektra vidljive i infracrvene svetlosti koriste se u tretmanima za podmlađivanje kože i smanjenje izraženosti bora.

Najbolji pristup fotostarenju jeste prevencija.

Sama riječ govori da se radi o starenju kože koje nastaje pod dejstvom sunčeve svjetlosti. Najefikasniji način za sprečavanje ovog vida starenja kože jeste njena zaštita od sunca. Tokom ljetnjih meseci preporučljivo je nošenje šešira i naočala, te boravak u hladovini, unos većih količina tečnosti i ukoliko je to moguće - izbjegavanje boravka na suncu u periodu dana sa najvećim indeksom UV zračenja.
Bitna je redovna upotreba SPF ≥30 preparata širokog spektra – SPF preparati koji štite od UVB, UVA zraka ali i vidljive svjetlosti. Kako samo neprozirni filteri pružaju zaštitu od vidljive svjetlosti, SPF preparati koji pružaju zaštitu od vidljivog dijela spektra su tintirani. Ovi SPF proizvodi sadrže okside gvožđa kao aktivnu supstancu koja filtrira vidljivu svjetlost.
Da bi SPF preparati djelovali, treba ih nanositi na pravi način. To znači da se pola sata prije izlaska na sunce nanese odgovarajući SPF preparat u odgovarajućoj količini na lice, vrat i tijelo. Ovaj postupak se ponavlja svakih 40-120 minuta ako se osoba intenzivno znoji ili pliva.
Prosečna količina SPF preparata dovoljna za zaštitu tijela od glave do pete je 30g - jedna čašica za rakiju. Za zaštitu lica i vrata dovoljna je ½ kašičice SPF preparata, a za izloženi dio prsa ¼ kašičice SPF preparata.
Pojedina istraživanja pokazuju kako primjena SPF proizvoda potencijalno ima pozitivne efekte ne samo na prevenciju, već i na smanjenje promjena koje je hronično izlaganje suncu već izazvalo.

mr. ph Tamara Devetak

Back to Top
Proizvod je dodan u vašu korpu