Bole li vas noge?

Umorne, teške, bolne i otečene noge najčešći su simptomi hronične bolesti vena koja danas pogađa polovinu odrasle svjetske populacije.

Lako možete zanemariti prve znakove, ali kasnije odjednom primijetite da su vam cipele poslijepodne malo stegnute, da je teže zakopčati čizme ili jedva čekate da dođete kući, legnete i podignete noge.

Problem počinje u venama i često je povezan sa lošom cirkulacijom krvi u donjem dijelu nogu, što je uzrokovano promjenama na venskim zaliscima i strukturi venskih zidova.

Hronična bolest vena je progresivno stanje. Važno je rano započeti liječenje kako bi se spriječilo njegovo napredovanje. Ako se ne liječi, može ozbiljno narušiti kvalitet života. Teški bol i osjećaj težine u nogama mogu na kraju dovesti do emocionalnog stresa i smanjene fizičke sposobnosti i fleksibilnosti.

Normalna cirkulacija krvi u potkoljenicama je ključna za zdrave vene. Zdravi venski zalisci se otvaraju i zatvaraju kada se mišići lista stežu i opuštaju i dozvoljavaju venskoj krvi da krene do srca. Ako venski zalisci i zidovi oslabe, usporava se protok kroz vene. To ometa dotok venske krvi u srce i uzrokuje njeno nakupljanje u venama nogu, što rezultira upalom venskih zidova i okolnog tkiva. Vene postaju prenapunjene (ako se to dogodi na površini kože, uzrokuje proširene vene), zidovi im se šire i krvna plazma curi kroz pore u obližnje tkivo uzrokujući oticanje nogu.

Kako prepoznati hroničnu bolest vena?

Faze hronične bolesti vena

Faze bolesti su definisane na osnovu CEAP sistema (klinički, etiološki, anatomski, patofiziološki). Sistem razmatra četiri aspekta:

 • klinički – pojava vidljivih promjena – vena
 • etiološki – nasljedno ili nenasljedno
 • anatomski  – koje su vene zahvaćene
 • patofiziološki – smjer protoka krvi (tromboza ili abnormalan protok)

Klasifikacija uzima u obzir zapažanja koje doktori daju tokom fizičkog pregleda, uzrok stanja, mjesta na kome se javlja i vrstu manifestacije.

Da li vam je noga slična nekoj na slikama? Koje je vaše stanje?

Riziko faktori

Hronična bolest vena pogađa više žena nego muškaraca, ali i muškarci je mogu imati. Uobičajeno se javlja među ljudima koji moraju dugo stajati ili sjediti tokom dana ili za vrijeme obavljanja svog posla.

Ostali faktori koji pogoduju hroničnoj bolesti vena su genetika, trudnoća, gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje, krvni ugrušci, povrede (frakture kostiju) ili velika operacija noge ili stopala.

Incidenca hronične bolesti vena raste sa godinama.

Liječenje hronične bolesti vena

Fizička aktivnost pomaže cirkulaciji krvi u nogama i jača mišiće koji stimulišu cirkulaciju krvi. Podizanje nogu može brzo ublažiti bol.

Preporučuje se korištenje elastičnih kompresijskih čarapa koje stisnu nogu od prstiju do listova i pritiskom na vene pomažu venski protok.

Venoaktivni lijekovi dostupni su u apotekama uključuju bioflavonoide, poput Krkinog lijeka Flebaven. Ove supstance povećavaju elastičnost vena, inhibiraju upalu venskih zalistaka i utiču na propusnost kapilara. Uz sve ove efekte, štite mikrocirkulaciju i smanjuju rizik od edema. Ostali venoaktivni lijekovi uključuju topikalne heparinske gelove i razne biljne i sintetičke lijekove.

Kasnije faze hronične bolesti vena mogu se liječiti hirurški.

Upravljanje simptomima i prevencija progresije bolesti

Flebaven sadrži mikronizirani diosmin, poznati flavonoid koji jača vene i štiti ih iznutra. Efikasan je u ublažavanju bolova i osjećaja težine u nogama i otoka. Važno je da proizvod sadrži mikronizirani diosmin jer mikronizacija poboljšava apsorpciju aktivnog sastojka i njegovu efikasnost.

Flebaven® je proizvod za liječenje:

 • znakova i simptoma hronične bolesti vena, uključujući bol, težinu, umor, nemir, noćne grčeve, otok i trofičke promjene
 • simptoma uzrokovanih akutnom bolešću hemoroida

Doziranje Flebavena ovisi o indikaciji. Kod hronične bolesti vena uzimaju se 2 tablete dnevno najmanje 4 do 5 sedmica. Kod akutnog hemoroidnog sindroma uzima se 6 tableta prva 4 dana, a tretman se nastavlja sa 4 tablete dnevno naredna 3 dana. Tretman traje samo 1 sedmicu.

10 savjeta za zdrave vene

 1. Nemojte stajati ili sjediti duži vremenski period bez prekida
 2. Ne krstite noge kada sjedite
 3. Kada sjedite ili ležite podignite noge iznad nivoa srca
 4. Redovno vježbajte kako biste ojačali mišiće nogu
 5. Regulirajte težinu kako bi poboljšali cirkulaciju krvi
 6. Ne nosite usku odjeću koja vam steže struk, prepone ili bedra
 7. Izbjegavajte kupanje u toploj vodi i dugotrajno sunčanje i kupanje u sauni
 8. Prestanite pušiti
 9. Nosite udobnu obuću
 10. Koristite elastične čarape ili zavoje

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.