Trudnoća i bezreceptni lijekovi

Trudnoća i bezreceptni lijekovi

Svaka trudnica se zapita šta je od lijekova sigurno za nju i njenu bebu  te prije svega traži pomoć medicinskih stručnjaka. Ograničena količina informacija o lijekovima i njihovom djelovanju na fetus izaziva strah, te se izbjegava njihovo propisivanje.

Bezreceptni lijekovi prolaze jednako strogu provjeru kao i lijekovi koji se izdaju samo na recept, pa se smatraju sigurnima za upotrebu. No, to vrijedi za opštu populaciju dok za trudnice neki mogu biti opasni.

Lijekove u trudnoći (kao i tokom dojenja), zbog rizika po majku i dijete treba primjenjivati ograničeno i vrlo oprezno.

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati primjenu bilo kojeg lijeka, a neke žene u tom razdoblju i ne znaju da su trudne.

Povišena tjelesna temperatura i bolovi – najbezbjedniji lijek za trudnice je paracetamol. Zasad ne postoji nijedan dokaz o njegovom štetnom djelovanju na razvoj fetusa. Preporučuje se i stavljanje hladnih obloga na čelo i stopala te unos dovoljne količine vode.

Začepljen nos – upotreba nazalnih dekongestiva nije sigurna, te ukoliko bude propisana, upotrebu treba ograničiti na par dana. Preporučuje se ispiranje nosa fiziološkom otopinom, te upotreba morske vode u obliku spreja.

Bolno grlo – upotreba pastila sa benzidaminom se ne preporučuje. Kao prva pomoć može poslužiti sisanje pastila na biljnoj bazi, ispiranje grla, pijenje čaja sa medom.

Vitamini i minerali – preporuke

Raznovrsnu prehranu bogatu voćem i povrćem nije moguće zamijeniti, ali da li je to dovoljno, da li možemo unijeti ishranom sve što je potrebno pogotovo za vrijeme drugog stanja?

Prilikom uzimanja vitaminske suplementacije nipošto se ne smiju prekoračiti dozvoljene doze.

Folna kiselina (vitamin b9) – unosi se namirnicama ali u trudnoći je potrebna suplementacija. Njen manjakuzrokuje nastanak defekta neuralne cijevi embrijaPotrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju jer raste maternica, povećava se volumen krvi mame, raste posteljica ibeba u trbuhu. Preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću da i prije začeća počnu piti folnu kiselinu zbog njene iznimne važnosti (400μg).

Željezo – U trudnoći se povećava potreba za željezom za 100% jer se povećava volumen krviza otprilike 50%. Potrebno je unositi do27 miligrama željeza dnevno a ono se može unijeti konzumacijom crvenog mesa, ribe i povrća. Ukoliko se uzimaju preparati željeza, preporučuje se piti dodatno vitamin C zbog bolje apsopcije.

Magnezijum – U trudnoći rastu potrebe za magnezijumom uslijed rasta djeteta i pojačanog metabolizma trudnice. Istraživanja pokazuju kako unos dovoljne količine magnezijuma tokom trudnoće može pripomoći u tome da se spriječe prijevremene kontrakcije materice, te samim time i prijevremeni porod. Magnezijum u trudnoći također pomaže izgradnji zuba i kostiju kod djeteta a majci pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi, te reguliše nivo holesterola i omogućava pravilan rad srca.

Preporučena doza je oko 300 mg/dan. Obzirom na pozitivne rezultate kao i nedostatak neželjenih učinaka pri oralnoj terapiji, dodatan unos magnezijuma trebalo bi praktikovati tokom cijele trudnoće.

Omega-3 masne kiseline – trudnicama je potrebno otprilike 1,4 grama Omega-3 masne kiseline kako bi se bebin mozak i vid pravilno razvijali. Omega -3 masne kiseline nalaze se u biljnim uljima (repičino, bundevino, laneno, susamovo), plavoj ribisjemenkama lana i orašastom voću(bademi, orasi).

Tekst je pripremila magistra Rubina Huseinbašić, B Pharm apoteka br. 54, Brčko