SPF (sun protection factor) – šta podrazumijeva i zašto je bitan?

Koža, kao najveći organ tijela, je svakodnevno izložena raznim uticajima spoljašnje sredine. Nerijetko je sunčevo zračenje jedan od faktora koji u velikoj mjeri može da dovede do ozbiljnih negativnih posljedica po zdravlje. Dio spektra sunčevog zračenja predstavlja UV zračenje (ultravioletno, ultraljubičasto zračenje) koje se dijeli na UV-A, UV-B I UV-C zrake.

UV-A zrake mjenjaju strukturu kože , prisutne su tokom cijele godine i u velikoj mjeri direktno odgovorne za nastajanje karcinoma kože. Uzrokuju fotostarenje, alergijske reakcije, poremećaje u pigmentaciji. Prodiru kroz staklo i vodu. UV-B zrake su nešto manje štetne, ali takođe mogu da dovedu do stvaranja opekotina i mijenjanja  DNK ćelija kože. Izazivaju crvenilo i opekotine. Čine 0,5% sunčevog zračenja, a u 80% slučajeva doprinose nastanku raka kože! S druge strane, UV-C zrake nisu toliko štetne i one se u najvećoj mjeri zadržavaju u atmosferi i učestvuju u stvaranju ozonskog omotača.

Boravak na suncu je važan i potreban zbog sinteze vitamina D, koji ima višestruke pozitivne efekte po naš organizam, a najvažniji put sinteze je upravo putem kože pod djelovanjem sunčevih zraka. Ne zaboravimo da ovaj vitamin ima ključnu ulogu u formiranju zdrave kosti, bitan je za zdravlje kardiovaskularnog sistema, metabolizam kalcijuma i fosfora, ali i normalno funkcionisanje imunog sistema. No, s druge strane pretjerano izlaganje suncu može da dovede do preranog starenja kože, hiperpigmentacija, bora, alergija i u krajnjoj liniji – različitih vrsta maligniteta.


Kako se zaštititi od štetnih UV-A I UV-B zraka, na koji način djelovati i u koje vrijeme?

SPF – SUN PROTECTION FACTOR

Ili u prevodu ZAŠTITNI FAKTOR OD SUNCA označava koliko puta duže se može izlagati sunčevom zračenju do pojave prvog crvenila u odnosu na vrijeme bez ikakve zaštite. Što je zaštitni factor veći, to je njegovo zaštitno djelovanje od UV zraka veće.
Primjera radi, ako ćete bez zaštite dobiti opekotine za 10 min, SPF 30 teoretski vam omogućava da ostanete na suncu 300 min bez ikakve bojazni od pojave crvenila kože. No, to svakako ne znači da postoji preparat koji nas 100% štiti od sunčevog zračenja, niti da su ove vrijednosti striktno određene-one su samo prosječne i treba ih uzimati okvirno. SPF 30 ne pruža duplo veću zaštitu od SPF 15.

Procjena je sljedeća:

  • SPF 15 efikasno blokira 93% UVB zraka
  • SPF 30 efikasno blokira 97% UVB zraka
  • SPF 50 efikasno blokira 98% UVB zraka.

Jako važno, a gotovo nešto što se rijetko kada primjenjuje u praksi, a vezano za primjenu preparata sa SPF jeste da ovi preparati treba da se primjenjuju cijele godine, a ne samo u ljetnom periodu. Sunčeve zrake nepovoljno djeluju i kada je oblačno, s tim u vezi, u zimskom periodu koristiti preparate sa SPF 15 ili SPF 20, a u ljetnom minimalno SPF 30 ili SPF 50 ukoliko je u pitanju osjetljiva i koža svjetlije puti.

Da bi pravilno djelovali, ove preparate treba nanositi na pravi način. To bi u praksi značilo da se pola sata prije izlaska na sunce nanese odgovarajući preparat u odgovarajućoj količini na lice, vrat i tijelo i da se postupak ponavlja na svakih 40-80min poslije kupanja ili intenzivnog znojenja.

Akcenat je na ispravnom nanošenju kreme na sve dijelove tijela, ne isključujući nijedan, jer posljedice neispravnog nanošenja vremenom postanu itekako vidljive.

Koja je to količina dovoljna za postizanje optimalnog dejstva?

Preporuka većine dermatologa jeste 30-ak grama kreme za sunčanje ili kao mjera zaštite od glave do pete – standardna čašica za rakiju. Ili ilustrativno :

Dakle, ukoliko odjećom prekrivate veći dio tijela-time ćete nanositi i manju količinu kreme za zaštitu, jer odjeća uglavnom štiti kožu od UV zraka, a ukoliko ste na plaži i u kupaćem kostimu, sigurno da ćete morati zaštititi sve izložene dijelove tijela (ne zaboraviti uši, usne i stopala) i to tako da ukoliko češće plivate ili se više znojite-ponavljate nanošenje kreme na svakih 40-80min.

Nije na odmet nošenje šešira i naočara, te boravak u hladovini, unos većih količina tečnosti i ukoliko je to moguće-izbjegavanje boravka na suncu u periodu dana sa najvećim indeksom UV zračenja.