SPF I VITAMIN C – DA ILI NE?

Vitamin C, kao jedan od najpoznatijih antioksidanasa i saveznika u borbi protiv starenja, nalazi svoju primjenu u vidu raznih preparata koji se nanose na kožu lica. Bilo da je u formulaciji krema ili seruma, efikasno podstiče sintezu kolagena na čak 3 različita načina, djeluje protivupalno I depigmentacijski. Čovjek ne može sam da sintetiše vitamin C, a obzirom da ona količina ovog vitamina koja se unese hranom ne može da dopre u kožu, da bismo je adekvatno nahranili – vitamin C koristimo u vidu kozmetičkih pripravaka. Obzirom na široko područje njegove primjene i odlične rezultate koje postiže, sigurno da ne postoji žena koja nekada u svojoj svakodnevnoj rutini njege kože nije koristila vitamin C.

Pored toga što, ukoliko se svakodnevno i na pravi način koristi, održava kožu mekom i glatkom, vitamin C ima i fotoprotektivno dejstvo i tako štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Pruža 8x veću zaštitu od slobodnih radikala u odnosu na kožu koja nije tretirana vitaminom C, a crvenilo na koži je manje za 52%.

Iz tog razloga je jako dragocjena i nezamjenjiva njegova jutarnja primjena. No, da li smijemo nanijeti serum sa vitaminom C neposredno pred izlazak iz kuće ili ipak treba da vodimo računa o još jednom koraku ?

Vitamin C je karakterističan po svojoj nestabilnosti i jako je teško spakovati ga u bočicu. Podliježe oksidaciji u kontaktu sa svjetlosti i vazduhom i prelazi u oblik koji je manje stabilan i učinkovit, pa u određenim situacijama kao takav može da izazove više štete nego koristi. Izuzetno je dragocjen, no ukoliko se ne čuva i ne primjenjuje na propisani način, ne samo da gubi dejstvo već može i štetno da djeluje na kožu.

Ako djeluje fotoprotektivno, a podliježe oksidaciji u kontaktu sa vazduhom, kako ga onda koristiti da bi ispoljio svoje puno fotoprotektivno dejstvo?

U kombinaciji sa SPF-om. Nakon nanošenja i upijanja seruma sa vitaminom C u jutarnjim satima, a prije izlaska iz kuće, potrebno je nanijeti preparat sa SPF, jer se na taj način povećava i fotoprotektivno dejstvo vitamina C i smanjuje mogućnost njegove oksidacije i štetnog djelovanja. SPF preparati blokiraju 55% slobodnih radikala i zbog toga je preporuka da se kombinuju sa vitaminom C.

Sinergističko dejstvo ova dva proizvoda osigurava puni efekat zaštite od sunčevog zračenja.