Nekoliko savjeta kako pripremiti kožu za sunčanje

Nekoliko savjeta kako pripremiti kožu za sunčanje

Koža je najveći organ našeg tijela i na njeno zdravlje treba misliti tokom cijele godine ali posebno ljeti, kada se sunčamo i kada smo najizloženiji ultraljubičastim zracima.

Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako je zaštititi na pravi način.

  1. HIDRATACIJA KOŽE
  • Unos vode i raznovrsna ishrana su veoma bitni za hidrataciju kože.
  • Bitno je da u ljetnom periodu konzumiramo raznovrsno voće i povrće koje pored raznih vitamina i minerala, sadrži i velike količine vode, te na taj način hidratiziramo naš organizam.
  • Takođe, mogu se koristiti razne kreme za hidrataciju. One nas ne štite od UV zraka, ali pomažu u obnovi zaštitnog sloja kože.
  1. PILING

Preporuka je da se piling kože, kao i depilacija, odrade nekoliko dana prije izlaganja suncu.

Piling nam pomaže da uklonimo mrtve ćelije sa kože i ravnomjerno potamnimo, čini kožu blistavom i sjajnom a pospješuje i apsorpciju hranjivih tvari iz mlijeka i losiona za tijelo.

  1. DODACI PREHRANI

Beta-karoten je veoma bitan u pripremi kože za sunčanje. On se nalazi u brojnim namirnicama kao što su mrkva, marelica, dinja, mango, lubenica, zeleno povrće. Ako se uzima u obliku suplemenata, potrebno je izabrati pravi oblik i koristiti ga 2-3 mjeseca prije izlaganja suncu. Ima antioksidativna svojstva, pomoći će u bržem tamnjenju kože, smanjiće mogućnost nastanka alergija na sunce, te će koža sporije stariti. Može se uzimati i u kombinaciji sa kalcijem, koji jača ćelije kože.

Astaksantin je prirodni karotenoid iz morskih algi koji takođe štiti kožu od opekotina, fotodermatoza, alergija na sunce, nastanka bora i staračkih pjega. Preporuka je da se koristi i tokom cijele godine, upravo zbog svog jakog antioksidativnog svojstva.

Omega-3 masne kiseline pored svih svojih pozitivnih učinaka imaju i pozitivno djelovanje u zaštiti kože, smanjuju upalu kože, povećavaju toleranciju na UV zrake i smanjuju rizik od nastanka raka kože.

  1. KREME SA ZAŠTITNIM FAKTOROM

Ako smo prethodno pripremili našu kožu za sunčanje ili imamo prirodno tamniji ten to nikako ne znači da ne trebamo koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom.

Na tržištu se mogu pronaći brojni proizvodi: za djecu, za kožu sklonu alergijama, za lice ili tijelo. U svakom slučaju potrebno je izabrati proizvod koji odgovara našem tipu kože i koji će pružiti zaštitu od UVA i UVB zračenja ali i IR zraka koji najdublje prodiru u kožu.

Tekst je pripremila magistra Edina Dedić, B Pharm apoteka br. 60, Gornji Rahić