Metabolički sindrom

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je skup nekoliko poremećaja koji zajedno povećavaju rizik za razvoj dijabetesa kao i bolesti srca i krvnih sudova. Faktori koji dovode do razvoja ovog sindroma jesu višak kilograma, nedostatak fizičke aktivnosti i genetska predispozicija. Suština sindroma je nagomilavanje masnog tkiva i oštećenja koja vode u insulinsku rezistenciju – stanje kada organizam ne reaguje na dejstvo insulina i raste koncentracija glukoze u krvi.

Metaboličke promjene postaju sindrom ako pacijent ima tri od sledećih pet faktora, pri čemu je prisustvo prvog faktora obavezno:

• obim struka ≥ 94 cm za muškarce, i ≥ 80cm za žene
• HDL („dobri“) holesterol kod muškaraca <1.1mmol/L i kod žena <1.2mmol/L
• trigliceridi ≥1.7mmol/L
• krvni pritisak ≥ 130/85 mm/Hg
• glukoza u krvi natašte ≥ 5.6mmol/L

Metabolički sindrom negativno utiče na nekoliko sistema u organizmu.

 

 

Za prepoznavanje bolesti, prevenciju i terapiju je od najvećeg značaja pregled kod doktora. Neophodno je da se utvrdi prisustvo faktora rizika, smanji mogućnost od komplikacija i na vrijeme započne sa terapijom.

Osnovne preporuke za sve osobe sa metaboličkim sindromom jesu prestanak pušenja i gubitak kilograma.

Preskakanje obroka i gladovanje nisu dobar način za smanjenje tjelesne težine. Potrebno je pridržavati se dijete koja odgovara Vašim dnevnim potrebama, a to se vrlo lako može odrediti u razgovoru sa nutricionistom ili farmaceutom. Dobar primjer je Mediteranska dijeta u kojoj glavni dio obroka trebaju biti povrće (npr. pasulj) i žitarice; jesti ribu najmanje dva puta nedeljno; maslinovo ulje umesto masti i maslaca; kolače i slatkiše zameniti sviježim voćem.

Uz smanjen unos kalorija, potrebno je i pojačati njihovu potrošnju fizičkom aktivnošću. U prosjeku, preporučuje se 60 minuta lagane šetanja svaki dan ili 30 min intenzivne fizičke aktivnosti 3 puta nedeljno (npr. brza vožnja biciklom).

U zavisnosti od izraženosti simptoma, neko se može liječiti samom promijenom stila života, a nekome su neophodni i lijekovi. Obratite se svom doktoru ili farmaceutu kako biste unaprijedili svoje zdravlje.

 

Mr ph Tamara Devetak

Naša preporuka suplemenata:

20322

Esi No dol 60 kapsula

18,25 KM
(0 Reviews)
Nodol kapsule su dodatak prehrani koji pomaže očuvati zdravlje i pokretljivost zglobova. Nodol kapsule sadrže