Kurkuma – žuto zdravlje sa Istoka

Kurkuma (Curcuma longa L.) je dobro istražena biljka sa značajnim ljekovitim svojstvima. Najpoznatija je u zemljama Dalekog Istoka poput Kine, Indonezije i Indije i upravo je njihova ishrana bogata ovom začinskom biljkom. Nakon što su otkrili ljekovitost kurkume, Kinezi su je uvrstili u svoju tradicionalnu kinesku medicinu još prije nekoliko hiljada godina.

Kurkuma je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i oligoelementima. Bogata je gvožđem, manganom, bakrom, kalijumom, magnezijumom, vitaminima A, C i E i vitaminima iz B grupe, prvenstveno B3 i B6 vitaminima.

Za karakterističnu žutu boju i ljekovita svojstva kurkume zaslužan je polifenol kurkumin koji ima snažno antioksidativno, antiinflamatorno i antibakterijsko djelovanje.

Zdravstveni benefiti kurkume

Zbog svog specifičnog hemijskog sastava i vlakana kojima je bogata, kurkuma značajno smiruje upalu debelog crijeva i koristi se kao prirodni lijek kod ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti i sindroma nervoznih crijeva. Štiti krvne sudove od nakupljanja plaka, ubrzava cirkulaciju i utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Kurkumin ima snažno antiinflamatorno djelovanje, te se preporučuje kod hroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Pomaže kod ublažavanja bolova, smiruje nastale upale, ukočenost zglobova i mišića, smanjuje otekline, pojačava motoriku i pokretljivost. Zahvaljući kurkuminu, kurkuma ima hepatoprotektivno djelovanje, a njen antioksidativni efekat pomaže u detoksikaciji jetre. Kurkumin nalazi svoju primjenu i kod stanja oslabljenog imuniteta, te alergijskih bolesti.

Bitno je razjasniti da prah kurkume, kao začin, sadrži vrlo male količine kurkumina, najviše do 5%, što nije dovoljno da bi se postigao maksimalno povoljan efekat kod određene bolesti.

Prednosti micelarnog oblika kurkumina

Efikasnost kurkumina kao najznačajnijeg sastojka kurkume, dugo vremena je bila limitirana slabom apsorpcijom u krvotok. Za efikasnu primjenu najvažnije je izabrati opciju unosa koja će osigurati njegovu najbolju apsorpciju i bioraspoloživost.

Avenobo Curcuma forte kapsule su dodatak ishrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama (NovaSOL® kurkumin). Zahvaljujući micelarnom obliku, postignuta je rastvorljivost u vodi, te stoga i visoka bioraspoloživost u ljudskom organizmu. Bioraspoloživost u odnosu na nativni kurkumin koji se nalazi u redovnim kapsulama kurkume i poboljšanim kapsulama kurkume je znatno veća, što znači da može biti mnogo efikasniji u nižim dozama.

Avenobo Curcuma forte kapsule koje u svom sastavu sadrže NovaSOL® kurkumin sa dodatakom đumbira, koji je poznat kao “čistač” organizma, i dodatkom vitamina D koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, čine kombinaciju koja blagotvorno djeluje na zdravlje cijelog organizma.

Kurkuma i dodaci ishrani na njenoj osnovi sigurni su za upotrebu, uz uslov da se vodi računa o preporukama za njenu primjenu i da se ne prekorače preporučene doze unosa.

42497

Sensilab Avenobo Curcuma Forte 30 kapsula

28,30 KM
(0 Reviews)
  • Đumbir pomaže u upravljanju upalnim odgovorom i potiče ravnotežu upalnih hormona
  • Podržava probavu i