Kako savladati proljetni umor? 

Kako savladati proljetni umor?

Sama pomisao na proljeće u svima budi pozitivnu energiju, mislimo na sunce, duge šetnje, prirodu koja se budi. Nakon hladnih zimskih dana svi sa nestrpljenjem očekujemo da proljeće konačno dođe. No, nismo ni svjesni da našem organizmu treba vremena da se prilagodi vremenskim promjenama, tj. višoj temperaturi, dužim danima i nižem vazdušnom pritisku. 

Vrlo često u toku ovog perioda kroz apotekarsku praksu imamo pacijente koji se žale na malaksalost, pospanost, glavobolju, slabu koncentraciju, razdražljivost, pa čak i depresivnost. Ukoliko pomenute tegobe ne traju duže od četiri nedelje, iako stanje nije definisano kao bolest, dijagnostifikovaćemo ga kao proljetni umor. 

Tokom zimskih mjeseci organizam podešava nivo metabolizma i hormona tako što povećava arterijski pritisak, pojačano luči hormon sna-melatonin i na taj način se  prilagođava na niske temperature i kratkodnevnicu . To je period kada najviše boravimo u zatvorenim prostorima, slabije je izlaganje sunčevoj svjetlosti, što uzrokuje nedostatak vitamina D. Fizička aktivnost je takođe smanjena pa se manje unosi i tečnost u organizam i gomilanje štetnih materija je u porastu. I na kraju ishrana u toku zime se uglavnom bazira na prekomjernom unosu mesa i nedovoljnom unosu voća i povrća. 

U proljeće imamo obrnut proces, vrijeme postaje toplije, krvni sudovi se šire , pritisak pada i to je naročito problem kod osoba sa prirodno niskim pritiskom.  Javljaju se svi simptomi od malaksalosti do glavobolje i depresivnosti. Zbog prehrane bazirane na nutritivno siromašnim namirnicama koje su bogate samo štetnim mastima, često u proljetni period uđemo sa par kilograma više. 

Shodno svemu pomenutom, da bismo riješili Ili čak spriječili pojavu proljetnog umora, mi imamo par prijedloga za vas: 

  • Dovoljno spavajte, osam sati dnevno je optimalno. 
  • Trudite se da makar dva sata dnevno provedete na svježem vazduhu, kao i da u prostorijama u kojima boravite, nema velike oscilacije u temperaturi i vlažnosti vazduha u odnosu na spoljašnje uslove. 
  • Makar pola sata dnevno posvetite fizičkoj aktivnosti. 
  • Provodite što više vremena na suncu, ali koristeći odgovarajuću  UV zaštitu. 
  • Uvedite pravilan režim ishrane, tri glavna obroka, dvije užine, s tim da preovladava sezonsko voće i povrće. 
  • Pijte dovoljno tečnosti, optimalno dva litra dnevno, zavisno od organizma. 
  • Ukoliko je potrebno suplementacija, u dogovoru sa vašim farmaceutom uvedite dodatne količine vitamina C i B.  

Vitamin C je antioksidans, čisti organizam od toksina, štiti od oksidativnog stresa, smanjuje trajanje prehlade i gripa, uopšteno podiže energiju organizma.

Kompleks vitamina  B ishranjuje nerve, opušta mišiće, neophodan  je za pravilan i uravnotežen rad jetre i digestivnog trakta,  i samim tim pozitivno utiče na imunitet.

Mr ph Suzana Vujadinović  

Apoteka B Pharm 76 , Obrena Ivkovića bb, Nevesinje