Covid-19 ili sezonska alergija, kako razlikovati?

COVID-19 ILI SEZONSKA ALERGIJA, KAKO RAZLIKOVATI?

Bliži nam se proljeće i sezona alergija, te s tim i simptomi slični oboljenju COVID-19. Ovaj period će sigurno mnoge dovesti u nedoumicu zbog nekih simptoma koji se poklapaju, međutim postoje razlike koje će nam olakšati u kojem pravcu da gledamo i odaberemo pravu terapiju.
Jako je bitno da simptome odmah prepoznamo i razgraničimo o čemu se radi kako bi se u slučaju zaraze sa koronavirusom moglo odmah reagovati i spriječiti širenje zaraze.
Svako šmrcanje, kihanje i puhanje nosa stvara paniku, a ako dođe do povišenja tjelesne temperature, gotovo svi su uvjereni da su oboljeli od COVID-19. 

Sezonska alergija 

Sezonska alergija je reakcija imunog sistema na alergene iz okoline koji se javljaju u određeno doba godine.
Najčešći uzroci sezonskih alergija su: nasljedni faktor, oslabljeni imunitet, prisutnost hroničnih bronhopulmonalnih bolesti, prisutnost u tijelu alergije različite vrste (za hranu, lijekove, hemijske spojeve), štetni radni uslovi, nepovoljno ekološko stanje okoline. 

Proljeće je vrijeme buđenja prirode i period kada se najviše javljaju simptomi alergija  kao što su: crvenilo i svrab očiju, curenje iz nosa, smanjenje osjećaja mirisa, kihanje, otežano disanje, napadi gušenja, čest je i suhi iscrpljujući kašalj. 

Bronhospasične manifestacije se ne pojavljuju kod svih alergija. Javljaju se kod 30% bolesnika, a ako se na vrijeme preduzmu mjere, otežano disanje se vjerovatno neće pojaviti. 

Osnovne preporuke za smanjenje simptoma sezonske alergije vežu se za: izbjegavanje kontakta sa alergenima (ukoliko je to moguće), upotreba antihistaminika, sprejeva i kapi za nos, te jako bitno, upotreba imunoterapije, koju bi trebalo započeti prije sezone alergije kako bi se organizam pripremio i ojačao imuni sistem. 

Antihistaminici su se pokazali kao brzo djelujuća terapija. Odmah nakon uzimanja lijeka ispuštanje iz nazalnih sinusa prestaje i njihova otečenost se smanjuje. 

Oboljenje COVID-19  

Na početku pandemije COVID-19, suhi kašalj i povišena tjelesna temperatura bili su jasni simptomi da se radi o ovom oboljenju. Ako se javljala samo hunjavica i upala grla, na sreću radilo se samo o gripi.  

Međutim, simptomi su se vremenom mijenjali, ali neki od osnovnih koji bi nas usmjerili da posumnjamo na zarazu virusom korona su : glavobolja, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa i okusa, osjećaj slabosti i nemoći, otežano disanje, kašalj, bolovi u mišićima. 

Simptomi se takođe razlikuju kod vakcinisanih i nevakcinisanih osoba, i ispoljavaju se 2-14 dana od kontakta sa virusom. 

Kako bi razgraničili alergijske simptome od zaraze virusom korona potrebno je znati da se povišena tjelesna temperature ne javlja kao simptom alergije i to je osnovna razlika. Simptomi alergija kao što su svrbež i suzenje očiju, kihanje i svrbež nosa, se ne pojavljuju kod oboljelih od COVID-19. 

Začepljenost i curenje nosa mogu biti simptomi alergije i prehlade, ali su u rijetkim slučajevima simptomi oboljenja COVID-19. 

 

COVID-19 može dovesti i do upale pluća, što može prouzrokovati piskanje i iskašljavanje zelenog ili žutog sekreta. Simptomi kod zaraze koronavirusom su na početku blagi i onda se pogoršavaju, dok kod alergija obično odmah buknu. 

U svakom slučaju, ako imate povišenu tjelesnu temperaturu praćenu kašljem i nedostatkom daha, čak i ako niste sigurni šta je uzrok vaših simptoma, izolujte se, ostanite hidrirani i obavijestite svog lijekara.  

Danas su nam dostupni i testovi koji se izvode u kućnim uslovima vrlo jednostavno, te prilikom pojave prvih simptoma, najbolje bi bilo uraditi test i na vrijeme reagovati. 

Bez obzira da li se radi o sezonskoj alergiji ili COVID-19 oboljenju, jedno je sigurno, naš imuni sistem treba da pripremimo i ojačamo. U oba slučaja neizbježno je uzimanje multivitaminske terapije koja se pokazala jako efikasna za ublažavanje simptoma. Osnovne preporuke se vežu za vitamin D3, cink, vitamin C, beta glukan i raznovrsnu i zdravu prehranu, te unos dovoljne količine tečnosti.