fbpx
[elfsight_countdown_timer id="2"]

Traži

Farmaceutski tehničari – uloga i značaj

Trećeg utorka u oktobru obilježava se Svjetski dan farmaceutskih tehničara, ove godine je to danas - 15.10.2024. Obilježavanjem ovog dana osvrćemo se na važnu ulogu farmaceutskih tehničara u zdravstvenoj zaštiti. Bez njihovog angažovanja i podrške rad apoteka, ali i brojnih laboratorija ne bi mogao da funkcioniše.

Farmaceutski tehničari nisu samo tehničari. Njihovo stručno obrazovanje im daje informacije o osnovama anatomije, fiziologije, mikrobiologije, biohemijskim parametrima, ljekovitim biljkama. Takođe su edukovani u oblasti lijekova - njihova proizvodnja, osnovne karakteristike i način dejstva, laboratorijska ispitivanja. Farmaceutski tehničari su uključeni u svaki korak rada apotekarske zdravstvene ustanove.

Poznavanje i razumijevanje svega navedenog ključno je za svakodnevan rad sa lijekovima i pacijentima. Kvalitetan farmaceutski tehničar zahvaljujući radnom iskustvu u pojedinim slučajevima može imati više konkretnih informacija za pacijenta nego mlad magistar farmacije. U radu sa pacijentima nije važno samo znanje već i način na koji se ono prenosi. Zato su farmaceutski tehničari esencijalni u zdravstvenoj zaštiti.

Apoteka kao zdravstvena ustanova pruža brojne usluge pacijentima - snabdijevanje lijekovima, suplementima i medicinskim sredstvima, savjetovanje o zdravlju, mjerenje krvnog pritiska, mjerenje šećera i masnoće u kapilarnoj krvi, određivanje tipa kože i gustine kostiju, pravilno skladištenje i odlaganje farmaceutskog otpada.

Na svom putu od proizvođača do pacijenta, lijekovi i suplementi više puta prolaze kroz ruke farmaceutskog tehničara. Kada veledrogerija dostavi robu apoteci, upravo je farmaceutski tehničar odgovoran za njeno preuzimanje. Ovo zahtijeva kontrolisanje da li su proizvodi isporučeni na pravu adresu, da li su urednog roka trajanja i da im ambalaža nije oštećena. Unošenje proizvoda na stanje u apoteci podrazumijeva ponovno praćenje dostavljene količine proizvoda, serijskog broja i roka trajanja kao i skladištenje preparata u skladu sa uputstvom na ambalaži.

Urednost i čistoća apoteke zasluga su farmaceutskog tehničara. Vođenjem računa da lijekovi sličnih kutija nisu pomiješani i da se pakovanja sa najdužim rokom trajanja izdaju posljednja, smanjuje se nastajanje farmaceutskog otpada. Na ovaj način se smanjuju troškovi zbrinjavanja otpada i zagađenje životne sredine.

Kako bi se osiguralo da lijekovi budu bezbjedni i efikasni za upotrebu tokom cijelog roka trajanja, moraju se čuvati u odgovarajućim uslovima. Vođenje evidencije temperature u svim prostorijama apoteke kao i rashladnoj vitrini posao je farmaceutskog tehničara. Temperatura se očitava 3-4 puta dnevno, u zavisnosti od radnog vremena apoteke. Na ovaj način se sva odstupanja od zadanih parametara mogu na vrijeme uočiti i ispraviti.

Farmaceutski tehničari u apoteci primaju telefonske pozive pacijenata. Mogu dati informaciju o dostupnosti lijekova i njihovoj cijeni. Na pojedina pitanja ne može se odmah odgovoriti, već zahtijevaju provjeru literature ili kontakt sa drugim zdravstvenim radnicima. Vođenjem evidencije telefonskih poziva farmaceutski tehničari omogućavaju pacijentima da dobiju odgovore i na ova pitanja.

Izdavanje lijekova i suplemenata koji ne zahtijevaju ljekarski recept još jedna je od svakodnevnih aktivnosti farmaceutskog tehničara u apoteci. Ovi proizvodi nalaze se u slobodnoj prodaji i pacijenti ih mogu odabrati sami. Zahvaljujući znanju iz hemije, fiziologije i farmakologije, farmaceutski tehničari mogu vas upozoriti kada pojedine suplemente i lijekove ne biste smjeli koristiti. Mogu prepoznati kombinacije lijekova i dodataka ishrani koje mogu biti opasne. Oni mogu uočiti kada se pojedine tegobe na koje im se požalite mogu pripisati upravo suplementima i lijekovima koje uzimate na svoju ruku, ali i po preporuci doktora.

Farmaceutski tehničari imaju pristup kontakt informacijama veledrogerija koje dostavljaju lijekove, suplemente i medicinska sredstva apotekama. Mogu biti zaduženi za nabavku određenog dijela asortimana apoteke poput biljnih proizvoda, hrane za bebe, vitaminsko-mineralnih suplemenata. Nabavka zahtjeva praćenje trenutnog stanja pojedinih artikala, njihovu dostupnost i poručivanje u skladu sa mjesečnim izlazom i rokom trajanja. Na ovaj način farmaceutski tehničari su uključeni u snabdevanje stanovništva proizvodima koji su im potrebni.

Farmaceutski tehničari takođe obavljaju rekonstituciju antibiotskih sirupa i izradu magistralnih preparata poput krema, losiona, supozitorija, vaginaleta, kombinovanih praškova koji ne sadrže aktivne supstance jakog dejstva. Kako bi ovi proizvodi ispoljili svoje dejstvo i kako ne bi naškodili pacijentu, neophodno je praćenje svih propisa i procedura pri njihovoj izradi. Sastavni dio procesa rekonstitucije sirupa i izrade magistralnih preparata je vođenje evidencije o korištenim supstancama i datumu izrade preparata. Farmaceutski tehničari su obučeni za ispravno tumačenje uputstava za izradu magistralnih preparata, uzimajući u obzir pravilan izbor pomoćnih supstanci, laboratorijskog posuđa, ambalaže i obilježavanja napravljenog preparata.

Organizovanje i sprovođenje javnozdravstvenih akcija česta je aktivnost u apoteci. Na taj način zdravstveni radnici pokušavaju stanovništvu da predoče značaj zdravog života. Takođe su prilika da se brzo i bez naknade provjere krvni pritisak, masnoća i šećer u krvi, vitaminsko-mineralni status ili odredi tip kože. Bez farmaceutskih tehničara ove akcije bile bi neizvodive. Farmaceutski tehničari mogu da vas upute kako da pravilno koristite kućne aparate za mjerenje pritiska, šećera i masnoće u kapilarnoj krvi. U apotekama koje pružaju ove usluge, farmaceutski tehničari mogu da vam izmjere navedene parametre i savjetuju vas o tome šta znače dobijeni rezultati. Oni su zaduženi i za vođenje evidencije o izmjerenim vrijednostima. Obradom prikupljenih podataka dobijamo informacije koje nam ukazuju na zdravstvene probleme na koje se trebamo fokusirati.

Farmaceutski tehničari imaju svoje mjesto i u marketinškim aktivnostima. Znanje o lijekovima i suplementima neophodno je kako bi se preparati na etički i medicinski opravdan način promovisali i prikazivali široj javnosti. Njihov angažman u kontaktu sa veledrogerijama i proizvođačima omogućava apotekama finansiranje brojnih akcija i davanje pogodnosti pacijentima.

U farmaceutskoj industriji svakodnevno se obavlja proces kontrole lijekova. Kontroliše se sve od pomoćnih i aktivnih supstanci pa do finalnog proizvoda. Uloga farmaceutskog tehničara u laboratorijama jeste ispitivanje kvaliteta polaznih supstanci i gotovih lijekova. Praćenjem protokola i upoređivanjem dobijenih rezultata sa zadanim parametrima farmaceutski tehničari osiguravaju kvalitet lijekova koji je preduslov za njihovu efikasnost i bezbjednost.

Uloge farmaceutskih tehničara su mnogobrojne i upravo u tome se ogleda njihov značaj. Farmaceutski tehničar je zdravstveni radnik koji je nezamjenjiv u zdravstvenom sistemu. Magistar farmacije sam ne bi mogao da postigne sve dnevne aktivnosti bez dobro organizovanog tima koji obavezno uključuje i farmaceutskog tehničara. Zato je važno da svake godine obilježimo Svjetski dan farmaceutskih tehničara koji nikako nisu samo tehničari.

mr ph. Tamara Devetak

Dvostruko djelovanje protiv začepljenog nosa

Svima su nam jako dobro poznati simptomi kao što su: začepljen nos, kihanje, poteškoće pri disanju i posljedice otežanog sna. Takvi problemi sa nosom naravno nisu opasni po život, ali ometaju kvalitet života. Ovi se problemi javljaju 2 - 5 puta godišnje kod odraslih, a još su češći kod djece.

Svrab i peckanje u nosu i grlu su prvi znakovi da se nešto dešava. Ubrzo postaje jasno da će ti simptomi postajati sve ozbiljniji i da ćemo se nekoliko dana morati prilagoditi ili čak otkazati svoje aktivnosti.

Šta se dešava?

Nos djeluje kao prva linija odbrane tijela protiv spoljašnjih uzročnika, kao što su bakterije, virusi, alergeni, zagađenja, čestice dima i prašine. Sluznica nosa filtrira vazduh, vlaži i zagrijava hladan vazduh. Kada se naruši prva linija odbrane, može doći do upale nosne sluznice. Upalu opisuje kompleks simptoma kao što su: svrab u nosu, kihanje, curenje iz nosa i začepljen nos.
Pored toga, zbog upale nosna sluznica može biti oštećena. Mogu se javiti male rane i dodatna iritacija. Osoba obično bude kod kuće i odmara se okružena maramicama.

Kako simptomi napreduju?

Prvih nekoliko dana nos stvara vodenastu nosnu sekreciju koja kasnije postaje gušća i tamnija, a počinje i kihanje. Ako se prvi simptomi ne liječe pravilno, moguće je da se simptomi pogoršaju i dovedu do začepljenja nosa i sinusa. Uz to se mogu razviti komplikacije, poput širenja infekcije u druge dijelove, npr. srednje uho.

Šta možemo uraditi?

U danima opisanih problema s nosom svi želimo efikasno liječenje, ali naravno s blagim i nježnim pristupom. Ovakav pristup očekujemo od ljudi s kojima smo okruženi, ali i od proizvoda koji koristimo kako bismo se riješili neugodnih simptoma.

Sa SeptaNazalom postižemo i jedno i drugo: napredni sastav 2 u 1 odčepljuje začepljeni nos i liječi nosnu sluznicu. Ksilometazolin efikasno smanjuje otok nosne sluznice i tako odčepljuje nos. S druge strane, dekspantenol štiti nosnu sluznicu i ubrzava zarastanje malih rana.

Kada imate začepljen nos, važno je da olakšanje brzo dođe. SeptaNazal sprej za nos djeluje u 1 minuti, bez konzervansa, u 2 oblika: za odrasle i za djecu od dvije godine starosti.


I na kraju - olakšanje! Vaš nos je odčepljen i izliječen. Nazalni simptomi su prošlost, a sluznica nosa je ponovo u funkciji. Možete slobodno disati kroz nos.

Upozorenje: Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Na koji način stres utiče na izgled tvoje kože?

Balansiraš između posla i porodice i to u često haotičnoj gradskoj sredini?

S obzirom da živimo u modernom svijetu u kojem je svaka osoba na neki način izložena stresu, bilo poslovnom ili privatnom, on zasigurno ostavlja traga i na tvojoj koži. Skoro niko još uvijek ne planira usporiti svoj tempo života, ali male promjene u rutini njege lica mogu ti pomoći da poboljšaš snagu i otpornost svoje kože od neizbježnog negativnog uticaja koji imaju umor i stres na nju. Koža je najveći organ ljudskog tijela povezan s mnogo nervnih završetaka, pa se djelovanje stresa koji utječe na naše emocije očituje i na koži. Tijelo pod stresom proizvodi proupalne hemikalije što dovodi do narušavanja zaštitne uloge kožne barijere te to uzrokuje dehidraciju kože kao i pogoršanje čestih upalnih bolesti.

Današnjim užurbanim i stresnim življenjem kožu ne izlažemo samo okolišnim stresogenima, nego i psihološkom stresu za koji se zna da doprinosi disfunkciji kožne barijere i posljedičnim kožnim oboljenjima, objašnjava dr. spec. dermatolog Balić. I sami svjedočimo mnogobrojnim posljedicama stresnog gradskog života na brojne organske sustave pa tako i kožu koja u takvim uvjetima postaje beživotna, umorna, siva, promijenjene kvalitete i tonusa, ali i sklonija ranim infekcijama i oboljenjima.

Kako podnijeti užurbani način života, a da nam koža ne trpi posljedice?

Minéral 89 je prvi Vichy booster za kožu i tajno oružje koje donosi snagu i zdravi sjaj tvojoj koži. Booster sadrži 89% vulkanske vode, koja je obogaćena s 15 minerala u dozi od 5,2 grama po litri koji potiču obnovu kožne barijere. Obnovljena kožna barijera umanjuje transepidermalni gubitak vode što pomaže ojačati kožnu barijeru. Drugi glavni sastojak koji je ključan za vraćanje sjaja izmorenoj koži je hijaluronska kiselina koja je prirodni sastojak kože te joj daje elastičnost, tonus i volumen. Ponaša se poput spužve koja ima moć privlačenja 100 puta više vode od svoje težine, a pritom osigurava savršenu toleranciju, čak i na osjetljivoj koži. Na površini kože formira ravnomjeran sloj, štiteći ga od uticaja unutrašnjih agresora kao što su stres i umor. Laganu teksturu Minéral 89 boostera koja se brzo upija će cijeniti i oni koji ujutro ne pronalaze puno slobodnog vremena, te će brzo nakon nanosa moći uživati u osjećaju mekane i hidrirane kože.

Dr. Spec. Derm. Balić potvrđuje da ovaj booster štiti kožu od štetnih vanjskih i intrinzičnih uticaja jačajući njenu barijeru i pripadajuću zaštitnu ulogu. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima koji pomažu zadržati vodu, kožu čini još snažnijom, punijom, mekšom, sjajnijom i samim time i zdravijeg izgleda.

Kako dodatno osigurati da nam užurbani ritam života koji nerijetko dolazi sa stresom ne narušava zdravi izgled kože? Redovna fizička aktivnost može biti odličan način opuštanja nakon zahtjevnog dana.

Znamo da se spoljašnji uticaji, poput onečišćenja zraka i cigaretnog dima, mogu činiti očiglednim krivcima kada je riječ o pogoršavanju kvalitete naše kože, ali važno je ne podcijeniti uticaj koji stres može imati na njen zdravi izgled. Korištenjem Minéral 89 boostera pomozi svojoj koži u odbrani i pruži joj potrebnu zaštitu u borbi protiv posljedica stresa na kožu.

10 najboljih prirodnih energetskih dodataka ishrani

Dobro bi nam došlo malo više energije s vremena na vrijeme - no koliko nas poseže za nečim slatkim kad nas obuzme popodnevni umor?

Nastavite čitati o saznanjima o 10 najboljih prirodnih dodataka za održivo podizanje energije koje neće dugoročno štetiti Vašem zdravlju.

Jod - stabilizator metabolizma

Jod je poznat kao regulator hormona i konzumacija dodataka s jodom može pomoći u stabilizaciji metabolizma, a idealan je i za smirivanje tijela tokom perioda stresa ili umora. (1) Hrana bogata jodom su morski plodovi, alge i lisnato povrće.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12487769

Vitamin B12 - najbolji prijatelj vegana

Ovaj je vitamin jedan od najvažnijih za poticanje nastanka energije u tijelu. (1) Vitamin B12 ne možemo sami proizvesti te je ključno da ga unosimo dovoljno putem ishrane kao što su morski plodovi, crveno meso i mliječni proizvodi. Iz tog razloga dodaci ishrani mogu biti od posebne koristi vegetarijancima ili veganima!

[1] Laquale, Kathleen M. (2006). Uloga B kompleks vitamina u oslobađanju energije. U publikacijama časopisa Movement Arts, Health Promotion i Studija rekreacije. Članak 25.

Kofein - podizač energije

Ako tražite brzo, a ne dugoročno rješenje, šoljica čaja ili kave pokrenuće Vaš metabolizam i kratkoročno podići nivo energije. No važno je znati da prekomjerni kofein može uticati na Vaš san, tako da budite oprezni pri uzimanju dodataka i izbjegavajte napitke s kofeinom nakon 15 sati kako biste se dobro odmorili tokom noći.

Gingseng - borac protiv stresa

Dodaci s ginsengom su odlični u borbi protiv stresa i dokazano poboljšavaju simptome hroničnog umora. Učesnici u studiji [1] koju je proveo Univerziet Daejeon u Koreji imali su niži nivo toksina i slobodnih radikala u krvi što podrazumijeva sveukupno bolji nivo energije. Ginseng bi se, baš kao i kofein, trebao uzimati skladno stanju globalnog nivoa energije u Vašem tijelu.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23613825

D-riboza - zdravi pokretač ćelija

D-riboza je prirodni šećer koji tijelo samo proizvodi i koristi se za liječenje stanja poput sindroma hroničnog umora (1). Ostale prednosti uključuju poticanje zdravog funkcionisanja ćelija, kao i jačanja metabolizma što će tijelu dati više energije.

[1] https://secure.endfatigue.com/health_articles_d-e/D-ribose-powerful_body_energizer.html

Ginkgo Biloba – stimulator mozga

Ovaj potpuno prirodni ekstrakt je snažni antioksidans koji povećava stvaranje molekula ATP-a (adenozin trifosfata), poznatih i kao spremnika energije, u ćelijama mozga. Studije (1) govore da to može imati za rezultat veću mentalnu budnost i povećan nivo energije - odlično u danima kad Vam je mozak umorniji od tijela!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22784423

Melatonin - regulator sna

Šokantna je činjenica da više od četvrtine nas ne spava dovoljno pa tako nismo dovoljno oprezni tokom dana [1]. Ukoliko je nesanica ili nedostatak sna problem koji se ponavlja, razmislite o dodacima ishrani s melatoninom. Ova hemijska supstanca koju proizvodi epifiza neophodna je za regulaciju Vašeg biološkog sata uz zdrave navike spavanja koje su nam neophodne za održiv nivo energije tokom dana.

[1] https://alltop.com/viral/

Magnezijum - regulator simptoma menopauze

Ukoliko ste u menopauzi, vjerovatno ste primijetii pad nivoa energije, kao i promjene navika spavanja. Studije [1] su dokazale da nizak nivo magnezijuma kod žena u menopauzi često rezultuje umorom i inertnošću, stoga se pobrinite da u ishranu uvrstite dovoljno magnezijuma u obliku dodataka ishrani ili pojačanim unosom magnezijuma putem orašastih plodova i sjemenki.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11983816/

Rhodiola - prenosnik kiseonika

Rhodiola je primjer onog što stručnjaci nazivaju "adaptogenom" - porodica biljki koje pomažu tijelu da se nosi sa stresom.[1] Povećava mentalni fokus i pomaže u optimizaciji sposobnosti crvenih krvnih ćelija da prenose kiseonik što dovodi do bolje cirkulacije i višeg nivoa energije.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11596257

Đumbir - održavatelj mišića

Ako često imate mišićne bolove ili druge fizičke simptome umora, razmislite o jačem unosu đumbira. Studije [1] su pokazale da konzumacija đumbira pomaže pri oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti pa ako želite popraviti nivo energije jačom fizičkom aktivnošću, dodaci s đumbirom mogu pomoći oko fizičkih nuspojava.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20418184/

Osnove blistave kože: Kako do zaštićene kože spremne za make up?

Otkrijte zašto nanošenje baze poput boostera štiti vašu kožu, ali joj i daje taj zdravi sjaj kojeg ste oduvijek željeli.

Postaje li vaš tečni puder često zrnast i suv tokom dana? Ili je vaša koža bez zdravog sjaja i masna? Oprez, zagađenje može nepovoljno djelovati na sveukupni izgled. Ne djeluje samo na ten, već narušava i vaš besprijekoran svakodnevni makeup. Nasreću, Minéral 89 nam pomaže da postignemo ljepši izgled bez puno truda pomoću zaštite kože koja je spremna za makeup. Samo pratite ovih 5 jednostavnih savjeta i prepustite se!

5 načina zaštite i jačanja kože spremne za makeup:

  1. Započnite s borbom protiv zagađenja

Najprije najvažnije. Nemojte ni pomisliti da se makeup povezuje sa stanjima poput akni. Ovaj je mit nauka s pravom pobila. Ali potrebno je pametno birati makeup. Ustvari, studije su dokazale upravo suprotno: makeup zapravo može smanjiti izbijanje bubuljica (1). Zagađenje je pak povezano i s aknama (3) i s osjetljivom kožom (4), ali i borama te tamnim mrljama (2).

Za vašu makeup rutinu to podrazumijeva nanošenje teških slojeva šminke za prekrivanje tankih linija, nepravilnosti i crvenila bez tretiranja stvarnog problema. No sad je sve te probleme moguće izbjeći uz Minéral 89! Ovaj booster na površini kože tvori film štiteći funkciju barijere kože i smanjujući prijanjanje zagađenja. Rezultat? Zdrava koža za postizanje prirodnog efekta prekrivanja.

2. Hidratacija, hidratacija i samo hidratacija

Priznajmo, suha koža zaista može djelovati na vaš izgled. Kad se ne njeguje, površina kože postaje hrapava i nadražena i uzrokuje neprirodan izgled šminke.

I vaša koža mora biti meka i glatka poput slikarskog platna kako bi makeup izgledao savršeno. Zato je toliko važno hidratiirati ten bez obzira na tip kože. Minéral 89 sadrži 89% Vichy mineralizovane termane vode i hijaluronsku kiselinu prirodnog porijekla (poznatu po svojim hidrirajućim svojstvima) i smirujuće je teksture gela što ga čini idealnim izborom za prirodan efekat blistave kože. Klinički rezultati dokazuju da je nakon 28 dana upotrebe proizvoda Minéral 89 koža 26% blistavija, 21% punija i 20% homogenija.* Trenutna hidratacija? Provjerite.

  • Ispitano na 52 žene s osjetljivom kožom u dobi između 26 i 62 godine.

3. Koristite Minéral 89 kao korak prije baze

Uz to što štiti vašu kožu od svakodnevnih agresija, Minéral 89 djeluje i kao postupak prije baze i priprema kožu za vaše omiljene makeup proizvode.

Pošto je lagan, tečan i brzo se upija, savršen je kao prvi korak u makeup rutini jer se može nanositi prije pudera i korektora bez masnog ili ljepljivog efekta.

Pripremite se da iskusite odličan osjećaj svježine uz još ujednačenije prekrivanje!

4. Birajte nekomedogeni makeup

Što to zapravo znači? Da pojednostavimo – nekomedogeno se odnosi na proizvode bez sastojaka koji uzrokuju nastanak komedona ili ne začepljuju pore. Minéral 89 sadrži samo 11 sastojaka kako bi formula ostala što sigurnija i jednostavnija. Ustvari, jedan od njegovih konzervansa (fenoksietanol) jedini je dozvoljen kod proizvoda za bebe!

5. Ne zaboravite ukloniti makeup prije spavanja

I posljednje, no nikako i manje važno – ne zaboravite čistiti kožu i pustiti je da diše preko noći. To nije važno samo zbog uklanjanja nečistoća koje djeluju na kožu tokom dana, već i za izbjegavanje pojave mogućih nepravilnosti. A da nanesete Minéral 89 još jednom neposredno nakon što ste nježno oprali vaše lice? Vaša će koža izgledati i osjećati se hidriranijom, zaštićenijom i spremnom za makeup sljedećeg dana.

IZVORI:

  1. Hayashi, N. i dr, 'Makeup poboljšava kvalitetu života pacijenata s aknama bez pogoršavanja izbijanja akni tijekom tretmana' u European Journal of Dermatology (2005.) str. 15(4): 284..[Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16048760]
  2. Krutmann, J. i dr.,  'Ekspozom starenja kože' u Journal of Dermatological Science (2006.) str. 85(3):152.-161. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27720464]
  3. Krutmann, J. i dr., 'Zagađenje i akne: postoji li veza? ' u Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology (2017.) str. 10:199.–204. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446966/]
  4. Krutmann, J. i dr., 'Zagađenje i koža: od epidemioloških i mehanističkih studija do kliničkih implikacija' u Journal of Dermatological Science (2014.) str. 76(3):163.-8. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25278222]

Svjetski dan farmaceuta – kako vam možemo pomoći?

Farmaceuti i mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko, ali je često zapostavljeno jer su mentalni poremećaji manje uočljivi od fizičkih. Uz određene duševne smetnje nameće se i osjećaj sramote, što dodatno otežava život osoba sa mentalnim poteškoćama. Takođe, u brojnim slučajevima ne postoje konkretni parametri koji se mogu mjeriti kako bi se utvrdilo prisustvo i intenzitet duševnog problema. Iz tog razloga je i terapija duševnih poremećaja zahtjevna.

Poremećaji mentalnog zdravlja obuhvataju narušavanje sposobnosti razmišljanja, kontrole emocija i ponašanja. Kada su poremećaji mentalnog zdravlja izraženi u toj mjeri da narušavaju kvalitet života pojedinca i ometaju svakodnevni život onda govorimo o duševnim bolestima. Duševne bolesti mogu biti prisutne kraći ili duži vremenski period. Pojedina stanja su toliko ozbiljna da zahtijevaju hospitalizaciju jer oboljele osobe mogu dovesti u opasnost sebe ili osobe iz svoje okoline.
Poremećaji mentalnog zdravlja mogu biti praćeni osjećajem straha i strepnje što je slučaj kod anksioznih poremećaja.

Osjećaj tuge, odsustvo pozitivnih emocija pri bavljenju aktivnostima koje su nekad pričinjavale zadovoljstvo, nedostatak volje i suicidne misli karakteristike su depresivnih poremećaja.
Kod poremećaja ponašanja može se javiti agresivnost ili smjena maničnih i depresivnih epizoda.
Poremećaji u psihičkom razvoju kod djece dovode do neadekvatnog sticanja intelektualnih, motornih i socijalnih vještina.

Poremećaji ponašanja u ishrani dovode do neadekvatnog unosa hrane koji rezultuje značajnim štetnim efektima na fizičko, ali i mentalno zdravlje. Mogu se javiti i kao prejedanje i kao nedovoljan unos hrane. Svjetska zdravstvena organizacija procenjuje da su 2019. godine od 14 miliona ljudi sa poremećajem u ponašanju u ishrani, 3 miliona bila djeca i adolescenti.

Da li je sramota ne biti psihički zdrav?

Zdravlje se definiše kao stanje potpunog psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i poremećaja. Po ovoj definiciji mogli bi smo zaključiti da je rijetko ko od nas zaista zdrav. Organizam, ali i životna sredina, podložni su promjenama koje sa sobom nose pozitivne ali i štetne efekte na zdravlje. Svima je logično da ne bismo osuđivali nekoga ko je rođen sa dijabetesom, niti nekoga ko je potražio pomoć doktora usljed preloma butne kosti. Zato nemamo razloga ni da osuđujemo osobe kojima psiha ne dozvoljava da obavljaju svakodnevne aktivnosti i iz istog razloga traže pomoć.

Šta osobe koje imaju problem sa mentalnim zdravljem mogu da očekuju od farmaceuta?

Magistri farmacije su najdostupniji visokoobrazovani zdravstveni radnici. Obrazovani su u oblasti anatomije, fiziologije, patološke fiziologije, medicinske biohemije, ljekovitih biljaka, proizvodnje i ispitivanja kvaliteta lijekova. Oni razimeju kako ljudski organizam funkcioniše i kako na njega djeluju lijekovi i suplementi koje unosimo. U Republici Srpskoj magistri farmacije nemaju mogućnost postavljanja dijagnoze bolesti i propisivanja lijekova na recept. Ono što magistri farmacije zaposleni u apoteci mogu, ali i moraju raditi kao dio dobre apotekarske prakse, jeste informisati stanovništvo o metodama sprečavanja, ranog prepoznavanja i liječenja bolesti i poremećaja.

Broj posjeta u službi porodične medicine u Republici Srpskoj 2022. godine bio je skoro 4.5 miliona. U centrima za zaštitu mentalnog zdravlja taj broj je bio nešto veći od 90 000. Postavljeno je nešto više od 39 000 dijagnoza duševnih poremećaja od čega 2000 kod djece.

Razgovor između farmaceuta i pacijenta može biti koristan u svrhu ranog prepoznavanja duševnih poremećaja. On nije zamjena za razgovor sa psihijatrom, ali može podstaći osobe u ovom smjeru ako im psihičke tegobe onemogućavaju svakodnevni život. Ako psihičke tegobe nisu značajno izražene i nema kontraindikacija, farmaceut može uputiti pacijenta ka samomedikaciji. Ovo uključuje preparate bez recepta koji utiču na raspoloženje, zaspivanje ili nivo energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
Osobe koje već imaju postavljenu dijagnozu određenog mentalnog poremećaja i uvedenu terapiju lijekovima mogu očekivati da ih farmaceut upozna sa njihovim lijekovima. Farmaceut je prilikom izdavanja lijeka zadnja karika u lancu između zdravstvenih radnika i pacijenta. Njegova dužnost je da pravilno pročita recept, jednako kao što je dužnost doktora da ga ispravno napiše i doziranje prilagodi potrebama pacijenta. Uprkos užurbanom životu neophodno je odvojiti nekoliko minuta da se razumije propisana terapija i po potrebi koriguje ako postoji sumnja da je došlo do greške u propisivanju ili izdavanju lijeka.

Bitno je imati realistična očekivanja od terapije. Pojedinim lijekovima treba i do nekoliko sedmica da ispolje svoje dejstvo ili zahtijevaju postepeno povećanje doze do efikasne. Neki lijekovi se moraju uzimati uz obrok, dok neki ne mogu ispoljiti svoju aktivnost ako se ne uzimaju na prazan stomak. Prestanak uzimanja nekih lijekova može dovesti do pogoršanja psihičkog poremećaja, dok dugotrajno uzimanje drugih može dovesti do bolesti zavisnosti.

Brojni lijekovi stupaju u interakciju sa preparatima kantariona koji se tradicionalno koriste u regulaciji raspoloženja. Rezultat ove interakcije može biti potpuni izostanak efekta lijeka ili nasuprot, njegovo toksično dejstvo. Zato je izuzetno važno razgovarati sa farmaceutom o svim lijekovima i suplementima koje uzimate.

Osobe koje su osjetile neželjene efekte lijekova mogu dobiti informaciju o tome da li promjena načina doziranja ili vremena uzimanja lijekova može uticati na pojavu neželjenog dejstva. U razgovoru pacijenta i farmaceuta može se utvrditi da li je neželjeno dejstvo posljedica interakcije lijekova sa hranom, pićem, drugim lijekovima i suplementima ili postoji potreba za konsultacijom sa doktorom i promjenom terapije.

Većinu duševnih poremećaja ne možemo izliječiti. Cilj je omogućiti osobi da živi svoj život. Definicija života i njegov smisao nisu isti za sve nas, pa je tako pristup duševnim poremećajima neophodno prilagoditi pojedincu, a ne njegovoj bolesti.

Niko od farmaceuta ne zna sve. Ali zato moraju znati gdje da pronađu tačne informacije i da ih na razumljiv način prikažu pacijentima. Budite kritični prema informacijama koje dobijate od zdravstvenih radnika, ali i informacijama koje čitate na internetu. Velika je razlika između informacije čija je svrha da se određeni preparat proda i informacije čija je svrha da se duševni problem razumijee, ublaži ili otkloni.

Farmaceuti i zdrava probava

Mučnina, povraćanje, nelagoda u stomaku i poremećaj pražnjenja crijeva su čest simptom brojnih bolesti. Takođe su među najčešćim nuspojavama lijekova. S obzirom da se radi o nespecifičnim simptomima, nekad je teško utvrditi njihov uzrok.

Važno je prepoznati razliku između bezazlenih simptoma i onih ozbiljnijih. Teške i ponavljane gastrointestinalne tegobe mogu dovesti do dehidracije, anemije i malnutricije. Malnutricija predstavlja manjak hranljivih materija u organizmu što negativno utiče na zdravlje. U težim slučajevima dehidracija, anemija i malnutricija mogu dovesti i do smrti.

U Republici Srpskoj je 2022. godine bilo 460 smrtnih slučajeva zbog bolesti sistema organa za varenje. Nešto više od 14000 pacijenata liječeno je iste godine od bolesti sistema za varenje u bolničkim ustanovama. Zabilježeno je 455 osoba oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti, i to najčešće crijevnih infekcija (enterokolitisi) i salmoneloznog trovanja hranom.

Šta možete očekivati od farmaceuta kada je u pitanju zdrava probava?

Bolesti organa za varenje poput infekcije helikobakterijom, ulceroznog kolitisa, celijakije i sl. mogu zahtijevati poseban režim ishrane. Farmaceuti vam mogu pomoći u formiranju jelovnika i odabiru namirnica koje će obezbjediti hranljive materije, a spriječiti pogoršanje simptoma bolesti.

Postoji veliki broj proizvoda u slobodnoj prodaji i na doktorski recept koji su namijenjeni olakšanju tegoba organa za varenje. Uslov za njihovo djelovanje jeste pravilna upotreba. U suprotnom se stiče lažan utisak da su neefikasni, a problem je u samom načinu njihove primjene. Ne postoji univerzalno pravilo za uzimanje svakog od ovih preparata. Zato je najbolje konsultovati se sa farmaceutom o karakteristikama pojedinog lijeka ili suplementa.

Inhibitori protonske pumpe (pantoprazol, lansoprazol, omeprazol) namijenjeni su za svakodnevnu primjenu tokom najmanje 7-14 dana. Ako se koriste samo po potrebi, neće imati željeni efekat. Oni sprečavaju stvaranje kiseline u želucu, ali ne neutrališu kiselinu koja je u njemu već prisutna. Konsultacija sa farmaceutom je neophodna kako bi se lijekovi primijenili na ispravan način i kako biste znali kada da očekujete poboljšanje simptoma. Nekim inhibitorima protonske pumpe treba 2-3 dana da postignu svoj efekat.

Većina preparata gvožđa i cinka se najbolje apsorbuje ako se uzimaju na prazan stomak. Međutim, kod mnogih ljudi ovo izaziva nelagodu. U tim slučajevima se preporučuje uzimanje uz obrok.

U pojedinim slučajevima, primjena lijeka izaziva probavne tegobe koje prolaze u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci. Kada korist od upotrebe propisanog lijeka prevazilazi osjećaj nelagode koji njegova primjena izaziva, izbor bi trebao biti nastavak terapije ukoliko tegobe značajno ne narušavaju kvalitet života.

Uzrok probavnih tegoba mogu biti bolesti, pravilna ili nepravilna upotreba lijekova, kombinacija lijekova i suplemenata, nepravilna upotreba suplemenata. Prilikom podizanja propisane terapije i njenog kombinovanja sa suplementima obavezno se informišite o njihovoj interakciji.

Farmaceut može prepoznati kada su problemi sa probavom uzrokovani lijekovima i savjetovati vas o tome kako da nastale probleme ublažite. Takođe vas treba savjetovati o pravilnoj upotrebi lijekova i suplemenata jer sve što uzimate oralnim putem ima mogućnost da na neki način utiče na sistem organa za varenje.

Farmaceuti i reproduktivno zdravlje

Zdrav reproduktivni sistem preduslov je za zdrav seksualni život i ostavljanje potomstva. Zdravlje urinarnog i reproduktivnog sistema usko je povezano. S obzirom na anatomsku lokaciju reproduktivnog i urinarnog sistema kod čovjeka, urinarne infekcije mogu ostaviti posljedice na polne organe.
Urinarne infekcije nastaju kada bakterije, najčešće Escherichia coli, prodru u mokraćne kanale i u njima se razmnože. Urinarne infekcije često se razvijaju kod trudnica. Trudnice imaju nešto veći rizik za progresiju urinarne infekcije do infekcije bubrega ili nastanak komplikacija u trudnoći.

Polno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose bilo kojim oblikom seksualnog odnosa. Kod žena mogu izazvati oštećenje maternice, jajovoda ili jajnika i izazvati neplodnost.
Prodor izazivača polno prenosivih bolesti kroz uretru muškaraca može izazvati inflamaciju prostate. Negativni efekti mogu se odraziti i na testisima i to narušavanjem funkcionalnosti spermatozoida ili smanjenjem njihovog broja.

Kako farmaceuti mogu pomoći u održavanju reproduktivnog zdravlja?

Izbjegavanje razgovora na temu seksualnog zdravlja povećava rizik od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Postoji preko 30 vrsta bakterija, virusa i parazita koji se prenose seksualnim kontaktom, uključujući i oralni seks. Najčešći su gonoreja, sifilis, hlamidija, trihomonijaza, humani papiloma virus (HPV), herpes simpleks virus i hepatitis B. Procjena Svjetske zdravstvene organizacije je da je 2020. godine bilo preko 370 miliona novih slučajeva polno prenosivih bolesti.

U Republici Srpskoj su 2022. godine zabilježena 254 smrtna slučaja zbog bolesti mokraćno-polnog sistema. Kada se izuzmu respiratorne infekcije, hlamidija se nalazi na sedmom, a hepatitis B na osmom mjestu vodećih zaraznih bolesti u 2022. godini. Iste godine imali smo 29 specijalista dermatovenerologa, 111 specijalista ginekologije sa akušerstvom i 28 urologa, naspram 910 magistara farmacije u apotekama.

Farmaceuti mogu prepoznati pacijente sa učestalim urinarnim infekcijama ili simptomima polno prenosivih bolesti i na vrijeme ih uputiti doktoru, ukoliko je to neophodno. Takođe mogu dati pouzdane izvore informacija o reproduktivnom zdravlju osobama kojima razgovor nije prihvatljiva opcija.

Šta možete očekivati od farmaceuta kada je u pitanju vaše reproduktivno zdravlje?

Možete se konsultovati o infekcijama mokraćnih kanala. U ovim slučajevima često se koriste čajevi i biljni suplementi namijenjeni olakšanju tegoba. Morate biti oprezni kada se radi o urinarnim infekcijama kod djece, adolescenata i muškaraca. Uvin čaj, koji se tradicionalno koristi u otklanjanju simptoma urinarnih infekcija, nije namijenjen mlađima od 18 godina. Urinarne infekcije kod muškaraca mlađih od 50 godina su rijetke jer su uglavnom povezane sa uvećanjem prostate. Česte urinarne infekcije kod muškaraca su povod za pregled kod urologa kako bi se utvrdio njihov uzrok. Farmaceut vam može pomoći da odredite kada samoliječenje nije dovoljno i trebate se obratiti doktoru.

Hitna oralna kontracepcija za dan poslije dostupna je u slobodnoj prodaji – ne zahtijeva recept ginekologa. Česta upotreba ove metode kontracepcije je skupa i može izazvati neredovan menstrualni ciklus. U razgovoru sa farmaceutom možete se informisati o drugim oblicima kontracepcije, njihovim prednostima i nedostacima. Ako već koristite oralne kontraceptive možete se informisati o njihovim efektima i potencijalnim rizicima, šta učiniti kada propustite uzimanje kontraceptivne tablete.

Polno zarazne bolesti su 2022. godine kod nas bile na četvrtom mjestu među grupama zaraznih bolesti. Zabilježene su 82 oboljele osobe, ali se smatra da je brojčano stanje znatno gore. Zbog kulturoloških razloga i stigme ove se bolesti nedovoljno prijavljuju, a mogu imati trajne posljedice na zdravlje i kvalitet života pojedinca.

Farmaceuti i liječenje biljkama

Biljke i proizvodi od biljaka se upotrebljavaju od kad je čovek spoznao mogućnost da ih za nešto iskoristi. U zavisnosti od dijela biljke i načina upotrebe, efekat na ljudski organizam im može biti raznolik.

Medvjeđi luk (sremuš) je samonikla biljka koja raste početkom proljeća. Tradicionalno se koristi kod problema sa visokim krvnim pritiskom i zbog svog protivupalnog dejstva.
Mrazovac je biljka koja u svim svojim dijelovima, a posebno sjemenkama, sadrži alkaloid kolhicin. Konzumiranje mrazovca može biti smrtonosno jer se unose toksične doze kolhicina. Ova supstanca može blokirati ćelijsku diobu i poremetiti sve biohemijske procese u ćelijama. Nastaju edem mozga, zastoj rada srca i pluća, nekroza jetre i bubrega.
Mrazovac takođe raste u proljeće i ima listove vrlo slične listovima sremuša zbog čega ih neiskusni sakupljači divljeg bilja često pomiješaju što može imati fatalan ishod.

Kako farmaceuti mogu pomoći u liječenju biljkama?

Prirodno i biljno nisu sinonimi za zdravo i bezbjedno. Tradicionalni biljni preparati mogu biti efikasni jedino ako su napravljeni i upotrebljeni na prikladan način. U razgovoru sa farmaceutom možete saznati da li je za vas upotreba biljnih preparata bezbjedna.

Kantarion je biljka sa dugogodišnjom tradicijom primjene. Koristi se lokalno za umirenje iritacije, a sistemski za smanjenje napetosti i nervoze želuca. Zbog uticaja kantariona na enzime u jetri, on stupa u interakciju sa većinom lijekova. Kao posljedica može doći do izostanka pozitivnog efekta lijeka ili suprotno – njegovog toksičnog dejstva.

Ekstrakt ehinacee može imati povoljan efekat na imuni sistem i ublažiti infekcija disajnih organa. Preparati ehinacee ne preporučuje se osobama sa autoimunim bolestima.

Prilikom izbora biljnih proizvoda namijenjenih otklanjanju simptoma ili liječenju bolesti, obavezno se konsultujte sa farmaceutom. U suprotnom rizikujete da izazovete tegobe veće od početnih ili zdravstveni problem koji prije primene biljnog preparata nije bio prisutan.

Farmaceuti i imunitet

Na razvijenost i aktivnost imunog sistema utiču brojni faktori. Hrana koju konzumiramo, njeno porijeklo, sadržaj makronutrijenata, mikronutrijenata i dijetetskih vlakana, dnevni broj obroka i unos tečnosti utiču na imuni sistem. Za uzvrat stanje imunog sistema utiče na potrebe za hranom. S obzirom na zahtjeve koje sa sobom donosi savremeni stil života, često nismo u mogućnosti unijeti dovoljne količine svih nutrijenata potrebnih našem organizmu. U tim slučajevima pribjegavamo upotrebi suplemenata. Na tržištu je prisutno obilje proizvoda kojima se pripisuju povoljna dejstva na imunitet, pa je važno znati odabrati onaj sa dokazanim efektom.

Šta možete očekivati od farmaceuta kada je u pitanju imunitet?

Raznovrsna ishrana, fizička aktivnost i vakcinacija su osnova dobro razvijenog imunog sistema. Farmaceuti vam mogu dati savjet ili pouzdan izvor informacija ako ste nesigurni u vezi primjene pojedinih vakcina. Sadržaj teksta koji čitate jednako je važan kao i informacije o njegovom autoru i izvoru finansiranja.

Suplementi namijenjeni jačanju imuniteta najčešće sadrže vitamine, minerale, matičnu mliječ, beta glukane, ekstrakt ehinacee. Minerali poput cinka, kalcijuma i gvožđa mogu ometati apsorpciju, a samim tim i dejstvo nekih lijekova. Među njima su i pojedine vrste antibiotika. S obzirom da pad imuniteta može da prati pojava bakterijske infekcije, često se istovremeno sa uzimanjem antibiotika uzimaju i suplementi za jačanje imuniteta. Farmaceut vam može pomoći da odredite kako da uzimate suplemente uz antibiotike na način koji omogućava da oba preparata ispolje svoj efekat.

Prekomjerni unos pojedinih vitamina i minerala može izazvati tegobe sa probavom, ali i ozbiljnije neželjene efekte. Ne preporučuje se upotreba više suplemenata koji sadrže iste vitamine i minerale. U slučaju da koristite suplemente za jačanje kostiju i pojavi se potreba za jačanjem imuniteta, u razgovoru sa farmaceutom možete odabrati proizvode čijom upotrebom nećete prekoračiti bezbjedne doze vitamina D3.

Beta-glukani i ehinacea se mogu naći u brojnim preparatima u slobodnoj prodaji. Beta-1,3-glukan mogu uzimati i djeca starija od 1 godine. Potreban je oprez kod osoba koje imaju autoimune bolesti, pogotovo onih koje koriste imunosupresive. Njima se preparati beta-glukana i ehinacee ne preporučuju. Zbog vašeg zdravlja važno je da se konsultujete sa farmaceutom i prilikom odabira proizvoda koji ne zahtijevaju doktorski recept.

Farmaceuti u borbi protiv bola

Bol je najčešći razlog iz kojeg pacijenti traže pomoć u zdravstvenim ustanovama. Bol je subjektivan osjećaj i ne postoji parametar pomoću kojeg se njegov intenzitet može objektivno izmjeriti. Svrha akutnog bola jeste da nas upozori na neko oštećenje tkiva. Kada opasnost prođe i počne zacjeljivanje, prisustvo hroničnog bola se samo po sebi može posmatrati kao bolest. U liječenju hroničnog bola često nije dovoljna sama primjena analgetika, već se oni kombinuju sa drugim lijekovima, injekcijama kortikosteroida ili fizikalnom terapijom.

Kako farmaceuti mogu pomoći u ublažavanju bola?

Na tržištu je dostupan veliki broj proizvoda namijenjenih ublažavanju ili otklanjanju bola. Najbezbjednija opcija u većini slučajeva su preparati za lokalnu primjenu – masti, kreme, gelovi, flasteri, sprejevi. Masiranje bolnog mjesta prilikom nanošenja lokalnog analgetika može pružiti dodatno smanjenje bola.

Akutna bol u leđima je jedan od najčešćih uzroka posezanja za analgeticima. U većini slučajeva ova bol spontano prolazi i bez primjene lijekova. Ne preporučuje se ležanje, već nasuprot, nastavljanje svakodnevnih aktivnosti u mjeri u kojoj to bol dozvoljava. Ako se paracetamol pokaže kao nedovoljno jak, sledeći izbor treba biti ibuprofen ili diklofenak.

Pojedini lijekovi djeluju na ublažavanje bola opuštanjem zgrčenih mišića. To su najčešće bolovi u bubrezima ili žučnim kanalima. Kod osteoartritisa uzrok bola su oštećenje zglobne hrskavice i nastanak upalnog procesa. Zato tablete efikasne u otklanjanju bola kod kamena u bubregu neće imati nikakvog efekta na ukočene i bolne šake. Njihova neopravdana primjena vam samo može oštetiti bubrege i jetru.

Kod hroničnog bola bitno je pridržavati se propisanog doziranja. Kod hroničnog bola terapija se ne uzima po potrebi već redovno kako bi se obezbjedila konstantna koncentracija lijeka u krvi.

Analgetici za oralnu upotrebu ne znaju gdje vas boli. Oni utiču na nervne završetke koji prenose bol ili na supstance čije je prisustvo na bolnom mjestu povećano. Neki brže djeluju pa su pogodni za glavobolju, neki imaju produženo dejstvo tokom 12 sati pa su korisni za bol koji duže traje. U razgovoru sa farmaceutom možete utvrditi koji lijek da izaberete, u kojoj dozi i koliko često da ga koristite.

Ukoliko kod kuće imate analgetike, ili dodatnu terapiju, koji su vam prethodno propisivani za bolno stanje koje više ne liječite, nemojte ih uzimati na svoju ruku. Obavezno se konsultujte sa farmaceutom o njihovom pravilnom doziranju. U slučaju da postoji razlog za sumnju da je u pitanju ozbiljan problem, farmaceut vam može sugerisati da se obratite doktoru.

Farmaceuti i pravilna upotreba medicinskih sredstava

Na tržištu postoji veliki broj medicinskih sredstava, od zavoja i sterilnih kompresa do insulinskih pumpi. U razgovoru sa farmaceutom možete dobiti informacije o njihovom pravilnom izboru i korištenju.

Kompresivne čarape koriste se u smanjenju simptoma venske bolesti ili u njenoj prevenciji. Vršeći pritisak na donje ekstremitete ove čarape sprečavaju zadržavanje krvi u nogama koje nastaje usljed slabljenja venskog zida. Ako imate hronične tegobe u vidu teških i umornih nogu, proširenih vena ili zbog svakodnevnih aktivnosti postoji rizik od nastanka ovih simptoma, preventivno nošenje kompresivnih čarapa može biti korisno. Suviše uske kompresivne čarape će ometati cirkulaciju, a suviše široke neće imati nikakav efekat. U apoteci možete saznati kako da pravilno izmjerite nogu i odaberete stepen kompresije.

Pravilno korištenje aparata za mjerenje šećera u krvi i pritiska preduslov je za tačno praćenje vrijednosti ovih parametara. U konsultaciji sa farmaceutom možete utvrditi zašto dobijate neočekivano visoke ili niske vrijednosti glukoze u krvi ili krvnog pritiska. Greška može biti u vremenu mjerenja, načinu upotrebe aparata ili u samom medicinskom sredstvu. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da mjerenja vršite kod kuće, krvni pritisak možete izmjeriti u svakoj apoteci. U većini apoteka takođe možete izmeriti šećer, holesterol i trigliceride u krvi.

Nepokretne osobe imaju problem sa nastajanjem dekubitalnih rana. Usljed stalnog sjedenja ili ležanja vrši se pritisak na pojedina mjesta na koži što vremenom dovodi do njenog oštećenja, nastanka rane i rizika od infekcije. Farmaceut vam može pomoći u odabiru dekubitalnih dušeka ili jastuka koji su namijenjeni smanjenju mogućnosti nastanka dekubitalnih rana. Takođe vas može upoznati sa drugim medicinskim sredstvima koja olakšavaju brigu o slabo pokretnim osobama.

Očitavanje rezultata kartica i trakica za utvrđivanje trudnoće zbog okolnosti u kojima se koriste nekad može biti zbunjujuće. Farmaceut vam može pomoći u pravilnom tumačenju uputstva za upotrebu.

Apoteke prometuju veliki izbor medicinskih sredstava namijenjenih olakšanju svakodnevnog života osobama sa zdravstvenih tegobama. Takođe prometuju medicinska sredstva namijenjena prevenciji i dijagnostici bolesti ili drugih promjena organizma zdrave osobe. Iskoristite dostupnost apoteka i farmaceuta kako biste se informisali o medicinskim sredstvima koja bi vam bila korisna.

Farmaceuti i zdravo srce

Bolesti kardiovaskularnog sistema bile su odgovorne za 41,7% smrtnih slučajeva u Republici Srpskoj 2022. godine. Kao i kod velikog broja drugih oboljenja, važna je rana detekcija bolesti srca i krvnih sudova. Povremenom ili redovnom kontrolom krvnog pritiska i razgovorom sa farmaceutom u apoteci možete na vrijeme saznati da li imate rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kako farmaceuti mogu pomoći u održavanju zdravlja srca?

Ako vam otiču gležnjevi i stopala možda biste posumnjali na neispravan rad bubrega. Nedostatak daha koji je posebno izražen kod fizičke aktivnosti i kašalj mogu biti povod da pomislite na nedovoljnu fizičku spremnost ili na problem u radu pluća. Umor, slabost i smanjenje koncentracije možete pripisati nedostatku energije ili sna. Svi ovi simptomi mogu biti znak srčane insuficijencije – stanja kada srce ne može da pumpa krv u mjeri u kojoj je to organizmu potrebno. Ako se farmaceutu požalite na neki od ovih simptoma, kroz razgovor možete utvrditi postoji li mogućnost da imate srčanu insuficijenciju i trebate li ste obratiti doktoru.

Za snižavanje visokog krvnog pritiska često se propisuje više od jednog lijeka. Prilikom podizanja terapije od farmaceuta možete saznati zašto uzimate svaki od propisanih lijekova. U slučaju da sumnjate da vam neki od lijekova nije više potreban, farmaceut vam može pojasniti da li je ta sumnja osnovana. Ako redovno pijete tablete za snižavanje krvnog pritiska i mjerenjem utvrdite da je pritisak uredan, to nije znak da vam terapija više ne treba. Naprotiv, znak je da vam lijekovi pomažu i da ih trebate nastaviti uzimati.

Naglo prekidanje uzimanja lijekova za srce koji se zovu beta blokatori (bisoprolol, metoprolol, atenolol) može izazvati akutno pogoršanje srčane slabosti. Oni se u terapiju moraju uvoditi postepeno, a isto tako se iz nje i izbacuju.

Srčani bolesnici su rizična grupa kada se radi o razvoju infekcija disajnih organa jer upalni proces može dodatno pogoršati srčanu bolest. Iz tog razloga se tokom sezone gripe i prehlade ove osobe često okreću suplementaciji za odbranu od infekcija. Vitamin D3 je čest sastojak suplemenata za jačanje organizma jer učestvuje u funkcionisanju imunog sistema. Vitamin D3 takođe može izazvati opasno povećanje nivoa kalcijuma u krvi kada se kombinuje sa pojedinim lijekovima za kardiovaskularni sistem (digoksin, hidrohlorotiazid).

Kako ne biste morali pamtiti sve potencijalne interakcije između vaših lijekova i hrane, lijekova i suplemenata ili lijekova međusobno – posavjetujte se sa farmaceutom.
Niko od farmaceuta ne zna sve. Ali zato moraju znati gdje da pronađu tačne informacije i da ih na razumljiv način prikažu pacijentima. Budite kritični prema informacijama koje dobijate od zdravstvenih radnika, ali i informacijama koje čitate na internetu. Velika je razlika između informacije čija je svrha da se određeni preparat proda i informacije čija je svrha da se zdravstveni problem razumije, ublaži ili otkloni.

mr. ph Tamara Devetak

Kosa, koža i nedostatak vitamina D3, Ca i Zn

Koža je organ koji predstavlja prvu liniju odbrane organizma od spoljašnjih faktora.

Promjene u njenoj strukturi i funkciji izazvane nedostatkom hranljivih materija i mikronutrijenata povećavaju mogućnost oštećenja kože i razvoja infekcije. Najbolji izvor mikro- i makronutrijenata jeste hrana. U tom obliku ih organizam najbolje može iskoristiti za svoje svakodnevne potrebe. Kada ishrana nije raznovrsna ili je apsorpcija hranljivih materija u digestivnom traktu umanjena, nastaje potreba za suplementacijom.

Folikul dlake nalazi se u koži, on okružuje korijen dlake. Neophodni su mu mikronutrijenti i energija kako bi omogućio rast dlake. Rast dlake prolazi kroz tri faze. Svi folikuli ne nalaze se u istoj fazi ciklusa rasta. Tako je omogućen konstantan rast nove dlake i opadanje stare. Anagena faza traje dvije do sedam godina tokom koje dlaka raste prosječno jedan centimetar mjesečno. Većina dlake na tijelu je u ovoj fazi. Slijedi katagena faza koja traje jednu do tri sedmice kada se završava rast dlake. Samo 2-3% dlake se u svakom trenutku nalazi u ovoj fazi. Poslednja faza ciklusa rasta jeste telogena. Tokom 3-4 mjeseca nema rasta dlake te ona eventualno otpada. Nakon toga ponovo započinje rast nove dlake iz istog folikula. Čupanje dlake iz korijena ne uklanja folikul, ali ga može oštetiti.

Pored rasta dlake, folikul učestvuje u obnovi kože i zarastanju rana. Mali mišić povezan sa folikulom odgovoran je za nakostrešenost dlake kada se naježimo. Usljed povezanosti sa nervnim završecima, folikul ima ulogu i u očuvanju čula dodira.

Korijen dlake ujedno čini njen jedini živ dio - sav vidljiv dio dlake iznad kože sastavljen je od mrtvih ćelija. Zato primjena preparata na samu kosu nema efekat na njen rast. Sa druge strane, masaža vlasišta kao metoda primjene šampona i losiona za rast kose uglavnom se bazira na principu povećanja protoka krvi kroz tjeme. Povećan protok krvi donosi više hranljivih materija i kiseonika potrebnih za rast dlake.

Gubitak kose (alopecija) može biti posljedica brojnih faktora. Trudnoća, stres, genetske predispozicije, pojedini lijekovi, veliki gubitak na tjelesnoj težini u kratkom vremenskom periodu i nedostatak pojedinih vitamina i minerala najčešći su uzroci alopecije. Drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata ishranom takođe može izazvati pojačano opadanje kose.

Androgena alopecija je najčešći oblik gubitka kose. Kosa pojačano opada sa područja sredine glave ili iznad čela kod muškaraca, odnosno duž razdjeljka kod žena. Telogeni efluvijum je čest oblik pojačanog gubitka kose izazvan stresom. U ovom slučaju većina dlake iz anagene faze prelazi direktno u telogenu fazu. Ako opadanje kose traje duže od 6 mjeseci onda se radi o hroničnom telogenom efluvijumu. Iako može izazvati veliki gubitak kose, ne izaziva potpunu ćelavost.

Opadanje kose može biti povezano sa nedostatkom gvožđa. Gvožđe je esencijalno za proizvodnju hemoglobina pomoću kojeg crvena krvna zrnca prenose kiseonik. Nedostatak kiseonika negativno utiče na rast kose. Prekomjeran unos gvožđa je toksičan. Zato se upotreba suplemenata sa gvožđem preporučuje samo ako je dokazan njegov manjak u organizmu.

Vitamin D učestvuje u nastanku ćelija odgovornih za formiranje folikula dlake. Ako je nedostatak vitamina D prisutan uz alopeciju, suplementacija vitaminom D3 može pomoći u smanjenju gubitka kose. Njegov nedostatak takođe smanjuje efikasnost imunog sistema, utiče na proces nastanka upalnog procesa kao i zarastanje rana. Vitamin D3 je takođe neophodan za održavanje normalnih nivoa kalcijuma u krvi. On omogućava dobru apsorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta. Nedostatak kalcijuma u početku izaziva smanjenu čvrstinu kostiju i grčeve u mišićima. Suha koža koja se peruta, slabi nokti i kosa grublja nego što je uobičajeno takođe mogu biti simptomi nedostatka kalcijuma.

Jedan od simptoma definitivnog nedostatka cinka jeste alopecija. Cink učestvuje u procesu proizvodnje keratina - proteina koji kosi, koži i noktima daje čvrstinu. Takođe je važan za rast i razvoj ćelija jer se za njega vežu brojni proteini u organizmu. Iz tog razloga značajan je i u procesu zarastanja rana. Zato brojni preparati namijenjeni za primjenu na koži u svom sastavu sadrže cink. Nedostatak cinka može izazvati promjene na koži koje podsjećaju na atopijski dermatitis. Koža lako puca, crvena je, iritirana i podložna infekcijama. Međutim, primjena lokalnih kortikosteroida ne pomaže u smanjenju simptoma, što nije slučaj kada uzrok nije deficit cinka u organizmu.

Bez dermatološkog pregleda praktično je nemoguće utvrditi uzrok kožnih promjena i pojačanog opadanja ili smanjenog rasta kose. U većini slučajeva, uzrok je kombinacija više faktora. Kada postoji sumnja da su ovi problemi uzrokovani nedostatkom mikronutrijenata, moguća je suplementacija.

 

 

35455

Sensilab Vitamin D3, 2000 I.U. 30 kapsula

Original price was: 15,47 KM.Current price is: 12,38 KM.
(0 Reviews)
Sunčev vitamin D3 ima mnogo presudnih uloga za vaše tijelo:
  • doprinosi normalnom funkcioniranju imunog sistema,
44734

Sensilab Zinc 30 kapsula

11,46 KM
(0 Reviews)
ALL IN A DAY Cink dolazi u obliku cinkovog glukonata-superiornog oblika cinka, i sadrži 15

Back to Top
Proizvod je dodan u vašu korpu