Kako njegovati lice u zimskom periodu?

Kako njegovati lice u zimskom periodu? 

Hladni dani ne pogoduju ni jednom tipu kože. Kada je u pitanju dnevna rutina skin care svakako da treba biti razlike u pristupu zavisno od godišnjeg doba. Sa jedne strane su hladan vazduh, kiša, vjetar kada smo vani, a sa druge izloženost isušenom i toplom vazduhu u zatvorenim i grijanim prostorijama. Samim tim imamo i izloženost organizma naglim promjenama temperatura, i to su sve štetni agensi za kožu. Tako slabi njena prirodna barijera, koža gubi vlažnost, pa imamo dehidriranu kožu sklonu iritacijama, crvenilu, perutanju uz prateći osjećaj zatezanja, peckanja, čak i površinskih ragada.

Koja su osnovna pravila koja bismo trebali poštovati ukoliko želimo njegovano lice u zimskom periodu kada smo svakodnevno izloženi vjetru i hladnoći? Koje bismo preparate trebali pridružiti svojoj skin rutini?

Koliko je moguće sačuvati imunitet na visokom stepenu, a preduslov za to su dovoljno sna, redovna i uravnotežena ishrana i unos dovoljno tečnosti.  Naravno dodatna suplementacija ukoliko nismo u mogućnosti svakodnevno jesti pravilno. Postoje 3 osnovna koraka koja se svakako trebaju ispoštovati u jutarnoj i u večernjoj rutini, a to su čišćenje kože, osvježavanje  i nanošenje kreme odgovarajuće po tipu kože.  Pri čišćenju/ umivanju lica, u zimskom periodu vrlo je važno izabrati sredstva koje u svom sastavu nemaju agresivne komponente, i ne koristiti, jako toplu vodu, jer ona doprinosi dodatnoj dehidrataciji. Voda treba biti samo toliko topla da možete skinuti toksine i odumrle ćelije formirane tokom noći. Ukoliko zbog ubrzanog životnog tempa preskačemo drugi korak, tj. osvježavanje ili toniziranje lica, u zimskom periodu bi trebalo u beauty rutini odvojiti 20 sekundi za taj korak, jer time vraćamo vlažnost. I kao treći korak, nanošenje kreme, posebno izabrane po tipu kože. U zimskom periodu bi bilo dobru u dogovoru sa vašim dermatologom, ili farmaceutom izabrati kremu sa malo većim postotkom masnih komponenti od kreme koju inače koristite. Tako stvaramo barijeru i onemogućavamo da sitne molekule vlage izađu napolje.

Preporuka za suhu i dehidriranu kožu

U ljetnom periodu hidratacija je važna, jer je koža izložena, suncu tj. toploti i UV zracima, prekomjernom znojenju itd, pa tu biramo lagane hidratantne kreme. Zimi smo izloženi većim temperaturnim razlikama, pa je koža još više dehidrirana. Suha i osjetljiva koža treba posebnu pažnju u zimskom periodu, jer njoj najmanje pogoduje hladan vazduh. Dodatna dehidratacija zimi može dovesti do svih onih neželjenih efekata, od crvenila i peckanja do samih ragada, pukotina. Da biste to spriječili, što se tiče izbora preparata, birajte blaga sredstva za čišćenje, tonike, serume koncentrate za lice sa hijaluronskom kiselinom obogaćene antioksidansima i kreme po sastavu malo bogatije kvalitetnim masnim komponetama koje neće začepiti pore. I naravno znamo da je UV zaštita jako bitan faktor i u zimskoj rutini.

Kako njegovati kožu sklonu ekcemima, dermatitisu, rozaceu …?

Kod svih tipova kože to su simptomi dehidratacija, neugodan osjećaj zatezanja, svrab i peckanje. Kod ekcema i dermatitisa može doći do ekstremnog pogoršanja stanja tokom hladnih dana, ukoliko pristup izlječenju ili održavanja stanja kože nije odgovarajući. Zbog toga je izuzetno bitno da čišćenje kože bude samo blagim sredstvima, i da se koriste bogate hidratantne kreme i losioni, koje u svom sastavu imaju ceramide koji sprečavaju gubitak vlage iz kože. Rozacea je hronično upalno stanje i ne pogoduju joj ekstremne zimske i ljetne temperature. Česta su pogoršanja simptoma i potrebno ih je na vrijeme prepoznati, liječiti akutno stanje ukoliko je potrebno antibioticima, antibiotskim kremama, pa onda preći na posebnu njegu. Povesti računa da u grijanim prostorijama bude ovlaživac vazduha, povesti računa o izboru odjeće, da je od prirodnih materijala, takođe i njega kože lica i ruku, u odnosu na ostali dio tijela koji je zaštićen odjećom treba da bude različito. U svim slučajevima, što se dnevne rutine tiče, 2 osnovna koraka u jutarnjim i večernjim časovima su obavezni, ostali su poželjni, i bitan je izbor odgovarajećeg preparata po tipu kože.

Preporuka kako i kojim proizvodima odolijevati vanjskim uticajima

Dobro očistiti kožu, i otkloniti eventualna zagađenja i strane materije naročito prije spavanja je vrlo važno. Uklanjanje šminke micelarnim tečnostima, a potom umivanje blagim sredstvom je dovoljno. Upotreba kvalitetnih tonika, raznih biljnih hidrolata vratiće koži prirodan pH i blistav izgled. Pored visoko i nisko molekularne hijaluronske kiseline, i potrebne količine dobrih masnoća pobrinite se da vaša krema u svom sastavu ima neki antioksidans poput vitamina C, E ili resveratrola. Zahvaljujući baš tim sastojcima siva i umorna i beživotna koža postaje svježa i blistava. I zaista sve nabrojano će dati željeni rezultat ukoliko imate koliko toliko uravnotežen bioritam, dovoljno kvalitetnog sna, pravilnu ishranu, pijete dovoljno tečnosti, koristite kreme sa UV faktorom tokom čitave godine i što više vremena provodite u prirodi na svježem vazduhu.

Koliko je važno da dio vaše rutine postanu dermatološki brendovi koje kupujemo u apotekama uz savjete farmaceuta i dermatologa?

Danas na tržistu ima veliki asortiman proizvoda i ogroman raspon prodajnih cijena. Cijena nije uvijek ta koja garantuje da je kvalitet proizvoda na određenom nivou. Svaka žena zna da je jako teško naći kremu za lice koja ispunjava sve naše kriterijume, i sve smo makar jednom prezadovoljne kupovinom izašle iz veledrogerije ili apoteke, a za 15 dana tu istu kremu poklonile mami, baki jer nije ispunila naša očekivanja. Pravilan izbor adekvatnog proizvoda za njegu lica vrši se u zavisnosti od više faktora, godišnjeg doba, tip kože i individualni pristup svakom pacijentu. To značii razgovor sa pacijentom gdje slušate šta pacijent želi od proizvoda, i tražite informaciju o eventualnim kožnim promjenama, problemima ili oboljenjima.

Na osnovu tih podatka ljubazno osoblje B Pharm apoteka, magistri farmacije i farmaceutski tehničari će naći najbolji izbor proizvoda za vas.

mr ph. Suzana Vujadinović

B Pharm br. 76 , Obrena Ivkovića bb, Nevesinje

38965

Jointace original 30 tableta

23,15 KM
(0 Reviews)
Jointace original 30 tableta, dodatak prehrani za očuvanje zdravlja zglobova, hrskavice i kostiju. Za normalnu