Budite spremni za jesen i hladnije dane uz jak imunitet!

Budite spremni za jesen i hladnije dane uz jak imunitet!

Naše tijelo osjeti svaku promjenu godišnjih doba i prilagođava se. Nekome to prilagođavanje ide lakše, a nekome, nažalost, teže. Zbog toga je potrebno pomoći tijelu i organizmu, i to ne samo zbog lošeg raspoloženja i umora koji se veoma često osjeća dolaskom jeseni i hladnijih dana, već i zbog učestalijih prehlada i infekcija koje se javljaju u tom periodu.

Kako bismo očuvali naše zdravlje i kako bi naš  imuni sistem bolje funkcionisao, naredne preporuke i savjete treba sprovoditi tokom cijele godine, a posebno u periodu hladnijih dana kada su i do 4 puta učestalije prehlade i infekcije:

  • Fizička aktivnost u bilo kojem obliku – posao koji zahtijeva kretanje, rekreativna šetnja, trčanje, vježbanje i slično, doprinijet će poboljšanju opšteg stanja organizma.
  • Dovoljan unos tečnosti – potrebno je svakodnevno unositi 1,5-2l (voda, čaj, prirodni voćni sokovi) radi hidriranja i detoksikacije organizma. Unos potrebne količine tečnosti je takođe veoma važan radi održavanja vlažnosti sluznice, posebno u periodu grijanja kada se vazduh u prostorijama suši.
  • Dovoljno sna jača organizam (optimalno 8h) i smanjuje mogućnost obolijevanja od prehlada i drugih infekcija.
  • Uravnotežena i raznovrsna prehrana – svi sastojci hrane imaju određenu i višestruku ulogu u organizmu i učestvuju u jačanju njegove odbrambene sposobnosti. Međutim, nekada je teško putem hrane zadovoljiti sve potrebe organizma za vitaminima i mineralima, pa u tu svrhu postoje dodaci prehrani ili suplementi.

Vitamini i minerali koji imaju poseban značaj za naš imunološki sistem, a koje možemo unositi u obliku suplemenata su:

  • Vitamin C – U manjim dozama se može koristiti kao prevencija, a u većim dozama u akutnim fazama bolesti. On je jak antioksidans i veoma je važan za povećanje otpornosti organizma kod infekcija jer učestvuje u imunološkoj aktivaciji leukocita. Može se uzimati u kombinaciji sa cinkom, koji je takođe veoma važan za jačanje organizma, ubrzava oporavak od prehlade i pruža veću zaštitu od ponovnih infekcija.
  • Vitamin D – Obzirom da nam je za njegovu sintezu potrebno sunce, u prilog ne ide dolazak jeseni i zime, te je zbog toga potrebna suplementacija, uz oprezno doziranje.
  • Koenzim Q10 – Jak antioksidans čija je glavna uloga proizvodnja energije u svakoj ćeliji našeg tijela. Ima mnoga ljekovita svojstva, doprinosi boljoj cirkulaciji i stimuliše rad imunološkog sistema.
  • Beta glukan – Idealan je za prevenciju bolesti, te ubrzava oporavak nakon teških i iscrpljujućih bolesti. On aktivira makrofage u imunološkom sistemu i pojačava njihovu aktivnost 7 puta.
  • Med, matična mliječ, propolis – Imaju antivirusno i anktibakterijsko djelovanje.
  • Probiotici – Osim pozitivnog učinka na probavu, jačaju i imunološki sistem. Veoma je bitno davati ih djeci početkom nove školske godine zbog ulaska u kolektiv, te u vrtićima, gdje su učestalije crijevne viroze.

Pored navedenih, na tržištu se nalaze i brojni drugi preparati i multivitaminski pripravci u različitim oblicima. Vaš ljekar, farmaceut ili vitaminsko-mineralni status odrađen u laboratoriji će vas najbolje uputiti u izbor i dozu suplemenata koji su vašem organizmu najpotrebniji za njegovo pravilno funkcionisanje i jačanje odbrambene sposobnosti.

Tekst je pripremila magistra Edina Dedić, B Pharm apoteka br.60, Gornji Rahić