Zentiva i Alvogen O.R.S.

Zentiva i Alvogen O.R.S. šumeće tablete  koriste  se za jednostavno i efikasno liječenje i sprečavanje dehidracije, stanja uzrokovanog prekomjernim gubitkom vode i soli u tjelu. 

Razlozi nastanka dehidracije su različiti.  Ako izuzmemo uzročnike dehidracije vezane za bolesti sistema za varenje i koje moramo tretirati precizno i u skladu sa važećim kriterijumima za liječenje, jedan od veoma čestih razloga dehidracije predstavlja i uticaj pojačanog do prekomernog znojenja. Ovaj fiziološki fenomen je karakterističan za ljetnje izazove i uslove života i rada. 

Znojenje kao fiziološka pojava može u situacijama pojačanih aktivnosti ili uslova sredine, dovesti i do potencijalno opasnih zdravstvenih problema i neprijatnosti. Prepoznatljivi su uslovi u kojima znaci dehidracije nastaju usled pojačanog fizičkog napora (fizičke vežbe ili rad u ekstremnim uslovima, boravak u sredinama sa visokom vlažnošću vazduha, visoke spoljne temperature,…). Ove činjenice i uzročnike je veoma važno prepoznati imajući u vidu izazove ljeta koje je pred nama. Zentiva i Alvogen ORS bi trebao da bude svakodnevni pratilac svih ljudi koji brinu o svom zdravlju i kvalitetu života na mudar i racionalan način.

Formula ovog proizvoda  je zasnovana na bazi starih pozitivnih iskustava korištenih u Aziji od pre 2500 godina  prije nove ere. Od 2006. godine, SZO je uvela novu naprednu formulaciju  ORS rastvora (koji sadrži manje soli i šećera, tzv. rastvore manje  osmolarnosti) i  koje su posebno prilagođene uslovima dehidracije karakteristične za zemlje razvijenog sveta i u kojima su razlozi za nastanak dijarealnih problema vezani dominantno za virusne infekcije. Kod ovih infekcija potreba za nadoknadom  elektrolita i tečnosti  je manja, pa je samim tim i ORS prilagođen uslovima karakterističnim za zemlje Balkana i Evrope.

Do danas je upotreba ove formulacije spasila milione života oboljelih, posebno djece, širom svijeta.

Zentiva i Alvogen ORS šumeće tablete imaju blag i prijatan ukus, sličan limunadi, rastvor se lako priprema (jednostavnim rastvaranjem šumeće tablete), a primenjuje se podjednako efikasno kod dece i odraslih. Pored jasno dokazanog terapijskog dejstva, mogu biti  prijatno i mudro osveženje u predstojećim vrućim, ljetnjim danima.

DEHIDRACIJA  – uzroci nastanka

  • Dijareje (prolivi) izazvane od strane različitih uzročnika (virusi,  bakterije, paraziti …).
  • Produženo povraćanje (sa ili bez dijareje).
  • Visoka tjelesna temperatura sa znojenjem i gubitkom tečnosti.
  • Uslovi koji dovode do intenzivnog i prekomjernog znojenja (fizički napor, vežbe, visoka vlažnost vazduha, visoka spoljna temperatura).

ZNACI DEHIDRACIJE

Žeđ, klonulost, suha usta, uznemirenost, smanjena normalna aktivnost, hladna do znojna koža, plakanje bez suza, upalost očiju, ugnute fontanele na glavi dojenčadi, suv, obložen jezik, urin tamne boje, smanjeno mokrenje ili njegov izostanak u prethodnih 8 do 12 sati.

PAŽNJA

Dehidracija se može desiti ubrzano ili usporeno.

Dojenčad  i mala djeca lakše dehidriraju u odnosu na odrasle zbog bržeg gubitka  veće količine tečnosti  u odnosu na ukupnu masu tijela.

Kako upotrebljavati Zentiva i Alvogen O.R.S.?

Dojenčad i djeca do 10 kg: 

1 tableta u 100 ml vode za piće je dovoljna. Zentiva i Alvogen O.R.S. šumeći rastvor treba  davati bebama u kraćim vremenskim  razmacima (na primjer svakih nekoliko minuta),  malom kašičicom ili flašicom.

Obratite pažnju: ne rastvarati šumeće tablete u formulisanim rastvorima za bebe, već samo u vodi. Poželjno je davati Zentiva i Alvogen O.R.S. šumeći rastvor prije korištenja  flašice ili dojenja, kako bi se dovoljna količina

lakše popila. Nakon toga, nastavite da hranite dijete. 

Djeca do 20 kg:

Pripremiti 10 ml rastvora po kg tjelesne težine svaki put kada je potrebno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite.  Rastvoriti 2 tablete u  200 ml vode za piće.  Ostaviti ih da se potpuno rastvore.

Rastvor se pije polako,  gutljaj po gutljaj.

Odrasli i djeca sa više od 20 kg: 

Rastvoriti 2 tablete u  200 ml vode za piće.  Ostaviti ih da se potpuno rastvore.  200 ml rastvora  koristiti svaki put kada je potrebno nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Važno:

Minimalna količina za korištenje, bez obzira na težinu djeteta, je 100 ml rastvora. Uzeti rastvor odmah. Pripremljeni rastvor se može čuvati na sobnoj temperaturi ne duže od 8 sati. Pripremljen rastvor se može čuvati  u frižideru maksimum 24 časa.

Više informacija na:

www.Zentivaors.ba
www.Alvogenors.ba