Zdravi u školi: Savjeti za jačanje imuniteta naših najmlađih

Polazak u školu predstavlja važan trenutak za djecu, ali sa sobom nosi i određene izazove u pogledu jačanja njihovog imunološkog sistema. Povratak u kolektiv, boravak u zatvorenim prostorijama i dolazak hladnijeg vremena uz mogući pad imuniteta, neki su od faktora rizika za razvoj infekcija kod djece. Najčešće infekcije sa kojima se djeca suočavaju pri povratku u kolektiv su respiratorne i gastrointestinalne infekcije. 

Da li se sa imunitetom rađamo ili ga gradimo?

Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, bolesti i drugih stranih agenasa. Može se podijeliti u dvije osnovne grupe: urođeni imunitet i stečeni imunitet. 

Urođeni imunitet je prisutan od rođenja i pruža brzu odbranu organizma od različitih infekcija. Uključuje prirodne barijere kao što su koža i sluzokoža, kao i ćelije poput makrofaga i neutrofila koje brzo reaguju na infekciju. 

Stečeni imunitet se razvija kroz izlaganje organizma različitim patogenima, vakcinacijom ili prenošenjem antitijela od majke na dijete. Ova vrsta imuniteta ima sposobnost pamćenja i omogućava organizmu da se brže i efikasnije bori protiv istih patogena ako se ponovo susretne s njima. 

Šta doprinosi jakom imunitetu? 

Jakom imunitetu doprinosi redovna i zdrava ishrana bogata sezonskim voćem i povrćem, boravak i kretanje na svježem vazduhu, kao i redovan san. Preventivni koraci protiv infekcija uključuju održavanje lične higijene, redovno pranje ruku i korišćenje preparata na bazi fiziološke vode za higijenu nosa. Osim usvajanja zdravih životnih navika, podrška imunitetu se može pružiti kroz upotrebu vitaminsko-mineralnih suplemenata i probiotika, posebno prilagođenih dječijem organizmu. 

Koje vrste preparata mogu ojačati imunitet? 

Kako bi se podržao imunitet kod djece, mogu se koristiti vitaminsko-mineralni suplementi u različitim formama, uključujući sirupe, tablete za žvakanje, praškove rastvorljive u vodi, šumeće tablete i probiotike. 

Multivitaminski sirupi i tablete za djecu koji sadrže vitamin C, A, D, kompleks vitamina B kao i minerale Ca, Mg, Zn, zaslužni su za pozitivne efekte na jačanje imuniteta kod djece koja su izložena fizičkim naporima, na primjer djeci koja se bave sportskim aktivnostima.  

Dodavanje omega masnih kiselina multivitaminskim preparatima može dodatno unaprijediti njihovu sposobnost podrške oslabljenom imunološkom sistemu. 

Sirupi na bazi ekstrakte crne zove i pulpe acerole imaju značajnu ulogu u podizanju odbrambene sposobnosti organizma kod djece. 

Neravnoteža crijevne flore može značajno uticati na oslabljeno imunološko stanje. Različiti faktori, poput umora, nepravilne ishrane, upotreba antibiotika i virusna infekcija, mogu doprinijeti ovoj neravnoteži. Preporučuje se korišćenje probiotskih bakterija, probiotske gljivice Saccharomyces boulardii, kao i njihovih kombinacija sa cinkom, vitaminom C i probioticima, kako bi se ojačao imuni sistem. 

Kada krenuti sa upotrebom preparata? 

Kod djece je pravilna i uravnotežena ishrana neophodna tokom cijele godine. Suplementacija se koristi kako bi se nadoknadili nedostaci u ishrani. Ako ishrana nije dovoljno raznovrsna ili ne pruža dovoljno određenih hranljivih materija (kao što su vitamini, minerali, proteini, omega-3 masne kiseline, itd.), suplementi se mogu koristiti kao dodatak ishrani kako bi se osiguralo da organizam dobija sve potrebne nutrijente. Ukoliko se ukaže potreba za suplemetacijom, preporuka za početak primjene jeste 3-4 sedmice prije povratka u kolektiv. 

Šta raditi kada se infekcija ponavlja? 

Čak i uz primjenu preventivnih mjera, infekcije se ne mogu uvijek izbjeći. Kod ponavljajućih infekcija respiratornih puteva, preporučuje se korišćenje preparata koji sadrže beta glukane – kako u preventivne svrhe, tako i tokom liječenja. Beta glukan podstiče proizvodnju leukocita, koji predstavljaju prvu liniju odbrane organismal, i aktivira makrofage, ćelije koje prepoznaju i uništavaju uzročnike bolesti, kao i strane agense. Na tržištu su dostupni preparati koji sadrže beta glukane različitog porijekla i koncentracije, često u kombinaciji sa vitaminom C, što doprinosi sinergističkom efektu. 

mr ph. Ivana Golub

44304

Immuno MAX kids 10 kesica

13,73 KM
(0 Reviews)
Immuno Max Kids, prašak za oralnu upotrebu je dijetetski suplement sa beta-glukanom dobijenim iz mikronizovanog
24476

IMUNOCINK za djecu 60 tableta za žvakanje

12,66 KM
(0 Reviews)
Imunocink za djecu je optimalna kombinacija vitamina C i cinka, koja pomaže jačanju odbrambenih snaga
Categories: , ,
24694

Imunoglukan P4H sirup

36,25 KM
(0 Reviews)
Imunoglukan P4H® sirup je dodatak prehrani koji sadrži Imunoglukan® i vitamin C. Vitamin C doprinosi
Categories: , ,
24695

Imunoglukan P4H sirup 250ml

57,40 KM
(0 Reviews)
Imunoglukan P4H® sirup je dodatak prehrani koji sadrži Imunoglukan® i vitamin C. Vitamin C doprinosi
Categories: ,
34703

ROYAL KINDER Jelly 500mg , 10 bočica

21,76 KM
(0 Reviews)
ROYAL KINDER Jelly je dodatak ishrani namijenjen djeci starijoj od 3 (tri) godine. Jedna bočica
34891

Sensilab Bronhilab MULTIVITAMIN

10,18 KM
(0 Reviews)
Bronhilab MULTIVITAMIN sadrži 11 vitamina, 3 minerala i matičnu mliječ za pravilan rast i razvoj