Velika prekretnica u životu svake žene – menopauza

18.oktobra se obilježava Svjetski dan menopauze u cilju ohrabrenja žena širom svijeta da govore o promjenama koje donosi jedno od najvećih i najbitnijih razdoblja u njihovom životu.

Menopauza je period praćen hormonalnim i zdravstvenim promjenama koje za posljedicu mogu imati različite fizičke i psihičke tegobe, ali se one mogu uspješno ublažiti ili ukloniti uz adekvatnu pomoć i terapiju.

Menopauza označava zadnju menstruaciju u životu žene. Hormonalna aktivnost jajnika se postepeno smanjuje i slabi čime dolazi do oskudnijeg i neredovnog mjesečnog krvarenja. Jajnici stvaraju sve manje hormona, a njihovu ulogu preuzimaju nadbubrežne žlijezde, masno tkivo i mišici.

Najčešći simptomi menopauze su:

  • napadi vrućine praćeni znojenjem, ubrzanim radom srca, crvenilom lica i vrata-u ovom slučaju je bitno prepoznati okidače i izbjegavati ih (previše zagrijana prostorija, topli napici, kofein, nikotin);
  • nesanica
  • smanjena seksualna aktivnost, vaginalna suhoća;
  • kosti postaju krhke pa je najbolji način zaštite uzimanje vitamina D, kalcijuma, konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, šetnja, vježbanje;
  • promjene raspoloženja i emocionalne poteškoće.

Ukoliko su simptomi izraženi u toj mjeri da ometaju svakodnevni život i obaveze, uz konsultaciju sa ginekologom se može uključiti hormonska terapija, a tome prethodi ginekološki pregled, laboratorijske pretrage, mamografija i UZV dojki.

“Menopauza je prilika svake žene da preispita svoj životni stil, jer male promjene mogu imati veliki uticaj. Jedite zdravije i više se krećite.”

Mr. pharm. Edina Dedić