SVJETSKI DAN OSTEOPOROZE –20 % POPUSTA DO 24.10.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. oktobra sa ciljem podizanja svijesti o ugroženosti zdravlja kostiju uz podsticanje smanjenja rizika od osteoporoze, otkrivanja i liječenja ove bolesti. Osteoporoza je koštana bolest koju karakteriše smanjenje koštane mase, poremećaj njene strukture i smanjene mineralizacije.

Tim povodom smo u periodu od 17.10 do 24.10 pripremili akcijske cijene -20 % popusta na suplemente za održavanje zdravlja kostiju i zglobova.

Od osteoporoze pati oko 40 % ljudi, starih od 45 do 75 godina i više od 80 % osoba starijih od 75 godina.  Kod žena se javlja dva puta češće nego kod muškaraca. Za osteoporozu su karakteristični jaki i neprijatni bolovi u zglobovima koji traju duže vrijeme. Tada se naročito preporučuje uzimanje dodataka prehrani koji pomognu kod regeneracije zglobne hrskavice.

Da bi se održavala gustina kostiju, potreban je odgovarajući unos kalcijuma i drugih minerala, a samo tijelo mora proizvesti nekoliko hormona, kao što je paratiroidni hormon, hormon rasta, kalcitonin, estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.

Uloga prevencije je nezamjenjiva, budući da je liječenje preloma zbog osteoporoze dugotrajno, nedovoljno uspješno i skupo. Zato, uzimanje suplemenata u obliku dodatka prehrani, koja se efikasno apsorbuje, podstiče obnovu zglobne hrskavice te na taj način ublažava bolove u zglobovima i olakšava kretanje.

 Od preparata koje možete  kupiti sami za prevenciju osteoporoze su preparati kalcijuma, koji dolaze u obliku tableta, preparati koji su kombinacija kalcijuma i drugih minerala koji pomažu u održavanju normalne izgradnje kostiju. Poželjno je da prije odabira preparata potražite savjet doktora i farmaceuta, jer je potrebno pravilno koristiti suplemenate kalcijuma i vitamina D.

Preporuka naših farmaceuta su suplementi: