SVJETSKI DAN FARMACEUTA 25.09.2021.

„Farmacija: Uvijek pouzdana, u službi vašeg zdravlja“ – tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana farmaceuta. Tradicionalno, svake godine 25. septembra obilježava se Svjetski dan farmaceuta koji ima za cilj da promoviše značaj i vrijednosti  farmaceuta u zdravstvenom sistemu i društvenoj zajednici.

Farmaceuti su najdostupniji zdravstveni profesionalci, koji širom svijeta imaju povjerenja od strane pacijenata. Oni su tu da  doprinesu zdravlju kroz različite zdravstvene usluge u svojim zajednicama, uključujući savjetovanje o zdravom načinu životu, te pružanju savjeta i informacija o pravilnoj upotrebi i korištenju lijekova.

U kriznim vremenima koja još uvijek traju, došle su do izražaja nezamjenjive vrijednosti apotekara kao što su dostupnost, stručnost, posvećenost i humanost.

 Svoja  znanja  stavljaju u službu zaštite zdravlja i sprečavanja bolesti.

Ovom prilikom podsjećamo da je Međunarodna farmaceutska federacija (The International Pharmaceutical Federation-FIP) osnovana  1912. godine u Hagu, a Svjetski dan farmaceuta je utemeljen u Istambulu 2009. godine od strane Međunarodne farmaceutske federacije (FIP).

Apoteke ,,B Pharm” pridružuju se obilježavanju ovog datuma, posebno značajnog za našu profesiju. Ovom prilikom naš lanac apoteka čestita svim farmaceutima njihov dan.