PUTNA APOTEKA

Ako ste odlučili da pođete na put i ove godine, preporučujemo vam da razmislite o odabiru proizvoda za putnu apoteku, jer treba imati na umu koje se to zdravstvene tegobe najčešće javljaju na putovanju.

Na prvom mjestu treba razmišljati o zaštiti od sunčevog zračenja. Kako biste se prepustili čarima ljeta i uživali na odmoru, neophodno je na vrijeme misliti o zdravlju i kako na najbolji način spriječiti ili riješiti najčešće zdravstvene tegobe koje se mogu javiti u ovom periodu. Tada je zaštita od sunca obavezna! Izaberite neke od preparata za zaštitu od sunca sa visokim UV faktorom.

Alergije na sunce ili na polen biljaka mogu da učine nemogućim boravak na otvorenom. U olakšanju simptoma alergije, mogu pomoći preparati iz grupe antihistaminika. Protiv alergijskih reakcija i na sunce i na ubode insekata, preporučujemo topikalne antihistaminike u obliku krema ili gelova, kako bi smanjili nadražaj kože i ublažili svrab. U ovom periodu godine osobe su fizički najaktivnije i vrlo često se dešavaju različite povrede, padovi, uganuća i slično. Zato je potrebno da u putnoj apoteci imate preparate za čišćenje rana kao što su povidon-jod, hidrogen i preparate u vidu gela koji ublažavaju posljedice povreda kao što su bol i otok.

Takođe, tu su i problemi sa probavom, da li u vidu putničke dijareje ili opstipacije. Stoga je poželjno da djelujemo preventivno uzimanjem probiotika, bar tri dana prije puta i tokom cijelog putovanja. Ukoliko se javi dijareja, potrebno je voditi računa da ne dođe do gubitka tečnosti i elektrolita, zato je potrebno imati proizvode za rehidraciju. Na odmoru je teško voditi računa o izbalansiranoj ishrani, zato se preporučuje uzimanje preparata sa biljnim vlaknima.

Iako je ljeto, nerijetko se mogu javiti povišena temperatura i bolovi poput glavobolje i zubobolje, tako da u svoju putnu apoteku spakujete i neke analgo-antipiretike.

Srećan put gdje god krenuli, žele vam Apoteke B Pharm!