NOVI SENSILAB PREPARAT U B PHARM APOTEKAMA

NOVI SENSILAB PREPARAT U B PHARM APOTEKAMA-ALL IN THE DAY VITAMIN D3!

Sunčev vitamin D3 ima mnogo presudnih uloga za vaše tijelo:

  1. Doprinosi normalnom funkcioniranju imunog sistema,

    2. pomaže u održavanju normalne mišićne funkcije,

    3. dobar je za zdravlje kostiju i zuba,

    4. doprinosi normalnoj apsorpciji i upotrebi kalcijuma i fosfora.

Zašto bi trebalo da uzimamo dodatak ishrani?

Namirnica koje su prirodno bogate s vitaminom D, nema baš u izobilju (među njih recimo spadaju žumanjci i ribe poput lososa). Većinu vitamina D naše tijelo proizvede samo pomoću sunčeve svjetlosti, a ta proizvodnja se vidljivo smanji u mjesecima kada je dan kraći, i kada većinu vremena provedemo u zatvorenim prostorima.

Problem se ne javlja samo u hladnim mjesecima. Šta radimo ljeti? Najviše vremena provedemo u klimatizovanim kancelarijama i kućama. I šta radimo kada izađemo napolje? Namažemo kremu za sunčanje koja može smanjiti proizvodnju vitamina D3 do 95%! Zato je dodatak ishrani s vitaminom D pametno uzimati tokom cijele godine.

Nedostatku vitamina D su još posebno skloni ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom – takvih je čak 51% Europljana! Među njima je čak za 24-35% veća učestalost nedostatka od onih s normalnom tjelesnom težinom. Masne ćelije naime nakupljaju vitamin D, zbog čega je tijelu manje na raspolaganju.

Kako prepoznati da vam nedostaje vitamina D3?

Ako u tijelu nemate normalan nivo vitamina D3, primjetit ćete simptome kao što su:

-Umor

-Bolovi u mišićima

-Česte prehlade

-Krhka kosa i nokti

Svi ovi znakovi pokazuju manjak vitamina D. Normalno funkcioniranje imunog sistema je presudno, zbog čega je važno održavanje normalnog nivoa vitamina D3.

I NA KRAJU, Zašto D3? Zašto ne D2?

Vitamin D dolazi u 2 uobičajena oblika: vitamin D3 (kolekalciferol) i D2 (ergokalciferol).

D3 se nalazi u masnoj ribi, mesu i masnoći sa ovčije vune, te se ovaj oblik sintetiizuje na epidermi pomoću sunčevih zraka.

D2 se nalazi u određenim biljkama. Tijelo teže prepoznaje taj oblik. Ljudsko tijelo preferira vitamin D3 jer je stabilniji. Prirodni dodatak ALL IN A DAY Vitamin D3 je najvišeg kvaliteta, proizveden po farmaceutskim standardima, a preporučuje se svima onima koji imaju nedostatak vitamina D.