Movember – BHP i erektilna disfunkcija

MOVEMBER– U mjesecu novembru posebnu pažnju skrećemo na muško zdravlje i važnost preventivnih pregleda testisa i prostate.

Veliki broj muškaraca, prevashodno onih srednje i starije životne dobi, suočava se sa problemima benigne hiperplazije prostate (BHP) i erektilne disfunkcije. Benigna hiperplazija prostate predstavlja benigno uvećanje prostate uzrokovano rastom novih ćelija prostate i može u značajnoj mjeri narušiti kvalitet života muškaraca. Najčešće se javlja kod muškaraca iznad 50. godine starosti, mada se neke smetnje mogu javiti i ranije.

Prvi simptomi benigne hiperplazije prostate se najčešće javljaju u vidu poremećaja mokrenja, poput čekanja na početak mokrenja, spontanog prekidanja mlaza, mokrenja u kapima, te hitnog i noćnog mokrenja, međutim ne treba zanemariti još jedan značajan simptom, a to je erektilna disfunkcija. Nažalost, o ovoj temi se ne priča dovoljno jer se još uvijek smatra tabu temom.

Istraživanja pokazuju da 80% muškaraca koji imaju erektilnu disfunkciju imaju i simptome benigne hiperplazije prostate, te da više od polovine pacijenata sa simptomima benigne hiperplazije prostate ima erektilnu disfunkciju. Što znači da svaki drugi muškarac, uključujući i muškarce srednjih godina, koji ima simptome benigne hiperplazije prostate ima i probleme sa postizanjem adekvatne erekcije.

Ukoliko muškarci prepoznaju neke od navedenih simptoma, veoma je važno da se obrate urologu, kako bi dobili odgovarajuću terapiju.

Pacijentima sa blagim do umjerenim simptomima benigne hiperplazije prostate preporučuje se primjena biljnih proizvoda koji u svom sastavu sadrže testerastu palmu, te na prirodan način ublažavaju simptome benigne hiperplazije prostate. Na tržištu je dostupan proizvod Saw Palmetto Complex koji sadrži kombinaciju biljnih ekstakata, minerale cink i bakar, te aminokiseline koji djeluju pozitivno ne samo na zdravlje prostate, nego i na imunitet muškarca.

Ukoliko se simptomi BHP i pored primjene fitoterapije ne ublaže ljekar može, na osnovu težine simptoma, uvesti farmakološku terapiju poput tamsulozina, finasterida/dutasterida, te tadalafila. Tadalafil je lijek koji se primarno koristi za tretman erektilne disfunkcije ali se u dozi od 5mg koristi i za tretman benigne hiperplazije prostate.

Pacijentima se uz farmakološku terapiju, kao suportivna terapija može uključiti i fitoterapija, koja djeluje sinergistički te nema kontraindikacija za primjenu sa lijekovima za liječenje benigne hiperplazije prostate.

Categories: ,
35151

Natures Saw Palmetto Complex 60 tableta

32,95 KM
(0 Reviews)
Za sve muškarce zrele dobi koji pate od sindroma povećane prostate kao i one koji