Moji lijekovi za dijabetes

Znate li koji je prvi uslov da lijek ispolji svoje dejstvo? Pacijent ga mora uzeti.
Ako preskačete doze ili ih ne primenjujete na propisan način, ne možete očekivati da će Vam lijek  pomoći. Zato je važno da razumijete zašto je svaki lijek koji Vam je propisan bitan u Vašoj terapiji.
Kada Vam zdravstveni radnici pojasne Vaše stanje i sve mjere koje morate poduzeti kako biste održali i unapredili svoje zdravlje, imate mogućnost da se prilagodite svim neočekivanim situacijama koje Vas mogu zadesiti u svakodnevnom životu.

Evo nekih pitanja koja bi svaka osoba sa predispozicijom ili dijagnozom dijabetesa, a kojoj je stalo do sopstvenog zdravlja, trebala svakodnevno razmatrati.

  • Koji je moj ciljani nivo glukoze u krvi?
  • Koje su moje trenutne vrijednosti nivoa glukoze u krvi?
  • Koliko ugljenih hidrata planiram jesti?
  • Planiram li biti fizički aktivan?

Koliko uspješno kontrolišete tjelesnu težinu?

Neadekvatna tjelesna težina može biti jedan od faktora koji dovodi do dijabetesa, ali isto tako je i posljedica ove bolesti. Ako uprkos redovnoj primjeni lijekova i pridržavanju propisanom režimu ishrane i dalje imate problem sa viškom ili manjkom kilograma, možda je vreme za promjenu terapije.

Hipoglikemija i hiperglikemija

I suviše visok i suviše nizak nivo glukoze u krvi mogu dovesti do gubitka svijesti i daljih komplikacija, tako da je izuzetno važno da znate prepoznati njihove simptome kako biste na vrijeme reagovali.

Kada su vrijednosti glukoze u krvi manje od 3,9mmol/L osoba ulazi u stanje hipoglikemije. Često nastaje usljed preskakanja obroka ili uzimanja prevelike doze insulina. S obzirom da je mozak najveći potrošač glukoze u organizmu, on prvi reaguje na ovaj poremećaj. Javljaju se znojenje, slabost, glad, drhtavica, razdražljivost, vrtoglavica, glavobolja, zamagljen vid, pospanost, zbunjenost, pojačano lupanje srca.

Za izlazak iz hipoglikemije važno je što prije popiti ili pojesti nešto što će vam podići nivo šećer u krvi – voćni sok, coca-cola, tablete glukoze. Čokolada nije preporučljiva u ovim situacijama jer ne dovodi do dovoljno brze apsorpcije glukoze. Ako je osoba bez svijesti primenjuju se intramuskularne injekcije glukagona.

Kada su vrijednosti glukoze suviše visoke nastaje hiperglikemija. Nju karakterišu učestalo mokrenje, povećana žeđ, suha usta, mučnina i umor. Uglavnom nastaje preskakanjem doze lijeka za dijabetes ili nakon obilnih obroka. Provjerite nivo šećera u krvi i po potrebi se obratite doktoru.

HbA1c –  glikozilirani hemoglobin

Hemoglobin je sastavni dio crvenih krvnih zrnaca – eritrocita. To je protein koji im daje crvenu boju. On ima sposobnost vezanja glukoze iz krvotoka za svoju površinu i tako nastaje HbA1c- glikolizirani hemoglobin.. S obzirom da je prosječan životni vijek eritrocita 3 mjeseca, mjerenjem HbA1c određuje se prosječna vrijednost glukoze u krvi u posljednja 3 meseca.
Dok svakodnevna mjerenja glukoze u krvi zavise od vremena koje je prošlo od posljednjeg obroka, ovo ne utiče na vrednosti glikoziliranog hemoglobina. Na osnovu vrednosti HbA1c zdravstveni radnici mogu lako utvrditi da li ste se pridržavali propisanog režima ishrane i svoje terapije, te je ovaj dijagnostički parametar izuzetno važan za osobe sa dijabetesom i predijabetesom.

Opšta formula za izračunavanje prosečnog nivoa glukoze u krvi iz HbA1c je:
(HbA1c  x 2) – 6

Vrednosti HbA1c za različite grupe

Stanje organizma Vrednost HbA1c
Zdrave osobe < 5,7%
Predijabetes 5,7-6,4%
Dijabetes >6,5%
Ciljne vrednosti za osobe sa dijabetesom
Mlađe osobe bez značajnih kardiovaskularnih bolesti 6,0-6,5%
Starije osobe i osobe sa komorbiditetima, sklone hipoglikemijama 7,5-8,0%
Opšta preporuka za dijabetičare kako bi se smanjio rizik od oštećenja malih krvnih sudova <7%

Kada ste posljednji put davali uzorak krvi i urina pre nego što ste podigli recepte za mjesečnu terapiju?

Iako u dosta slučajeva kombinacija lijekova ostaje fiksna duži vremenski period, nema smisla godinama koristiti iste lijekove ako oni Vašem organizmu ne omogućavaju da normalno funkcioniše.

Nemojte upasti u rutinu podizanja mjesečne terapije bez pregleda kod doktora. Slobodno pitajte farmaceuta sve što Vas zanima o Vašim lijekovima. Brinite o sebi i svom zdravlju.

Mr ph Tamara Devetak