Upotreba lijekova u toku dojenja

Primjena lijekova u periodu dojenje je u porastu i zato je veoma značajno razmotriti aspekte bezbjednosti primjene lijekova i njihovo dejstvo na dojeno dijete.
Dobro poznavanje lijekova koji su neophodni da se primjenjuju u periodu dojenja smanjuje broj prekida dojenja zbog potrebe dojilje za akutnom ili hroničnom terapijom.
Ako je dijete koje se doji u manjem ili većem stepenu izloženo lijeku, kod procjene bezbjednosti lijeka neophodno je razmotriti sljedeće faktore:

  • vrijeme primjene lijeka
  • starost djeteta koje se doji
  • zapremina unesenog majčinog mlijeka
  • sistemska raspoloživost lijeka kod dojenog djeteta.

Bol kod dojilja se relativno često javlja, to iziskuje potrebu za analgeticima. Najčešće se koriste ibuprofen i paracetamol, koji su najviše ispitivani i smatraju se najbezbjedniji za primjenu u period dojenja.
Izbor antidepresiva koji će biti odgovarajući za dojilju i bezbijedan za dojeno dijete veoma je značajan. Sertralin se smatra najbezbjednijim antidepresivom kod dojilja.
Najbolje ispitani antidijabetici za primjenu u periodu dojenja su metformin i insulin.
Prilikom primjene antiepileptika potrebno je praćenje djeteta koje doji i oprez zbog rizika od pojave neželjenih dejstava primjenjenih lijekova. Uvijek kada je moguće podoj treba obaviti neposredno prije primjene lijeka.
Za penicilinske, cefalosporinske, makrolidne i aminoglikozidne antibiotike se smatraju da su kompatibilni sa dojenjem.
Za liječenje hipertenzije u period dojenja daje se prednost blokatorima kalcijumovih kanala i ACE inhibitorima.


Antialergijski lijekovi loratadin, desloratadin, cetirizin i levocetirizin su lijekovi prvog izbora kod dojilja.
Kod neophodne primjene benzodiazepinskih lijekova kod dojilja potrebno je obratiti pažnju na ponašanje djeteta (pospanost, mlitavost, oslabljen refleks sisanja).
Prehlada i grip se veoma često javljaju kod porodilja pa je potrebno ublažiti simptome. Prednost se daje lijekovima za terapiju sluzokože nosa i ždrijela sa lokalnim djelovanjem, kao što su nazalni dekongestivi i kortikosteroidi u obliku kapi i aerosola, te pastila i aerosola za grlo sa lokalnim anestetikom i nesteroidnim antiinflamatornim lijekom.
Upotreba lijekova inhalacionim putem smatra se kompatibilnim sa dojenjem.
Kod gastrointestinalnih i hemoroidalnih problema preporuka je upotreba antacida i lokalnih antihemoroidalni preparata.


Za upotrebu biljnih ljekovitih proizvoda nema jasnih smjernica jer za ove proizvode nema dovoljnih medicinskih relevantnih studija koje su potvrdile bezbjednost.
Vitamini i minerali u značajnoj mjeri prelaze u mlijeko, pa se njihova preporuka odnosi samo na majke i dojenu djecu kod kojih je ustanovljen njihov deficit.


Literatura:
Nacionalne smjernice za primjenu lijekova u period dojenja, Republika Srbija, 2021.


Mr ph. Tanja Đurđević