Bol – Kada i kako možemo sebi pomoći?

Koliko je život bez bola dragocjen postajemo svjesni tek kada se moramo nositi sa bolom. Tada vrijeme doživljavamo iz druge perspektive. Otkrivamo da stvari koje smo nekada smatrali važnima uopšte nisu od primarne važnosti. Naš fokus se prebacuje na ublažavanje bolova. Rješenje se može potražiti u raznim tehnikama ublažavanja bolova i lijekovima za ublažavanje bola. Oni nam olakšavaju život i oslobađaju od bola.

Svi znamo bol, neugodan osjećaj koji nas alarmira na bolest ili tjelesnu povredu. Dendriti se stimulišu, što naš mozak doživljava kao bol. Bol može biti oštar ili tup, epizodan ili hroničan, pulsirajući ili postojan, obuhvatajući samo jedno mjesto ili cijelo tijelo. Njegova snaga zavisi od širine i stepena povrede ili bolesti. Percepcija bola takođe zavisi od psihološkog i fizičkog stanjua pojedinca.
Ponekad se bolovi pojave iznenada i ne traju dugo. Klasifikovani su kao akutni bolovi, a uključuju glavobolje, zubobolje, bolove za vrijeme menstrualnog ciklusa i bolove kod povreda ili operacija. Obično prolaze kad se uzrok eliminiše, na primjer: zubobolja će proći kad stomatolog izliječi zub.
Neki bolovi traju sedmicama, mjesecima ili čak godinama. Klasifikovani su kao hronični bolovi. Obično se javljaju zbog hronične, degenerativne, reumatske bolesti ili karcinoma. Oni u osnovi smanjuju kvalitet života. Bol ne samo da boli, već i remeti san, smanjuje apetit, uzrokuje gubitak kilograma, narušava društveni život i čak može dovesti do depresije.
Bol je koristan samo kratko vrijeme u akutnoj fazi kada stimuliše refleksno povlačenje od štetnog faktora. Potiče pojedinca da dalje izbjegava bilo kakve štetne faktore i potiče ponašanje koje olakšava oporavak od povreda ili bolesti. Hronični bolovi, međutim, uvijek imaju štetne posljedice i osobe koje pate od njih trebaju što prije posjetiti svog doktora.

Kada i kako možemo sebi pomoći?
Glavobolje različitih vrsta, menstrualni bolovi, bolovi uzrokovani povredama mišića i zglobova, bolovi u leđima, blagi bolovi uzrokovani reumatskim bolestima i privremena zubobolja ne zahtijevaju posjetu doktoru. Sami ih možemo ublažiti sredstvima protiv bolova, koja su dostupna u apotekama bez recepta. Obično djeluju i protiv upala i povoljno regulišu povišenu tjelesnu temperaturu. Krka proizvodi široku paletu proizvoda ove vrste, a pacijenti mogu odabrati pravi za bilo koju vrstu bola.

U slučaju bola, samoliječenje treba biti vremenski ograničeno. Posavjetujte se sa doktorom ako se stanje ne popravi u roku od tri dana ili ako ostane nepromijenjeno kod odraslih duže od deset dana, a kod djece duže od pet dana.

Glavobolje
Tenzioni tip glavobolje je najčešća vrsta glavobolje. Osjeća se kao stalni pritisak kao da je glava stisnuta ili kao napetost u području sljepoočnica, čela, lica i vrata. Najčešće se pojavljuje zbog stresa, umora, naprezanja očiju ili lošeg držanja. To također može biti izazvano glađu, bijesom, strahom ili neugodnim podražajima iz okoline, npr. dimom. Pacijenti mogu ublažiti blagu do umjerenu glavobolju Nalgesinom S, koji pruža brzo rješenje protiv bolova. Lijek najbolje djeluje ako se uzima za ublažavanje boli odmah nakon pojave glavobolje. Nalgesin S djeluje brzo već nakon početne doze koja se sastoji od jedne ili najviše dvije tablete. Ima dugotrajni efekat i po potrebi se ponovo daje tek nakon osam ili dvanaest sati. Ako glavobolja traje duže vrijeme to može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme i treba posjetiti ljekara. Stručnjaci preporučuju i druge tehnike za ublažavanje glavobolje, kao što su dovoljno sna, masaža vrata i ramena, duboko i sporo disanje, meditacija ili fizička aktivnost koja smanjuje stres, topla kupka ili tuš za oslobađanje mišića.

Migrena
Migrena je jaka glavobolja. Karakteriše se ponavljajućim jakim napadima glavobolje, koji mogu trajati od 4 do 72 sata. Pacijenti često opisuju migrenu kao oštar, pulsirajući bol, koji je često popraćen mučninom, povraćanjem, osjetljivošću na svjetlost, buku i mirise. Migrenske glavobolje mogu biti uzrokovane fizičkim naprezanjem, izlaganjem svjetlu ili buci, hormonskim promjenama kod žena, vremenskim promjenama i uzimanjem određenih vrsta hrane i pića poput fermentisanog mlijeka, crnog vina i čokolade. Kad se javi bol, zaustavite ga Krkinim analgetikom Nalgesin S. Da biste efikasno smanjili blagu do umjerenu bol migrene i prateće simptome, uzmite Nalgesin S odmah kada se migrena pojavi. Preporučljivo je izbjegavati stres i bilo koje druge faktore koji mogu izazvati napad migrene. Odmaranje u mirnoj mračnoj sobi može vam pomoći, jer je tipično da se migrena pogoršava ukoliko se pacijent pomijera.

Menstrualna bol
Menstrualna bol (dismenoreja) javlja se u donjem dijelu stomaka. Uzrokovana je kontrakcijama maternice tokom menstrualnog ciklusa. Obično se bol pojavljuje malo prije početka menstrualnog ciklusa i traje prva dva dana. Neke žene osjećaju samo blagu nelagodu. Neki, međutim, mogu trpiti jake bolove, što ih sprječava u svakodnevnim aktivnostima nekoliko dana svakog mjeseca. Posjetite svog ginekologa ako:

 • Imate obilno krvarenje
 • Menstrualno krvarenje traje više od sedam dana
 • Menstrualni bolovi i grčevi u stomaku pojavljuju se izvan menstrualnog ili ovulacijskog ciklusa
 • Jaki grčevi se pojavljuju tokom menstrualnog ciklusa

Menstrualna bol može se ublažiti nanošenjem podloge za grijanje na područje stomaka, koja poboljšava cirkulaciju krvi, i spavanjem na leđima s jastukom postavljenim ispod koljena. Ponekad je potreban odgovarajući analgetik. Najbolji izbor uključuje one proizvode koji djeluju brzo, poput Nalgesina S. Potrebno ga je uzeti čim se bol pojavi i primijeniti naredne doze po potrebi. Nalgesin S mogu uzimati odrasli i tinejdžeri stariji od 12 godina.

Zubobolja
Zub počinje boljeti kada je caklina oštećena bilo zbog loše oralne higijene, bilo zbog stanja zuba. Izloženi je površinski sloj zuba i mehanički podražaji, osjećaji vrućine i hladnoće, slobodno se dovode do pulpe gdje aktiviraju zubne dendrite. Može se osjetiti snažan, oštar bol. U ovoj fazi dublja struktura zuba još nije oštećena. Dentin se postepeno obnavlja i bol prestaje. Stoga je u ovoj fazi vrlo važno ne zanemariti bol koja služi kao alarm. Tokom otkrivanja uzroka zubobolje i njenog liječenja, bol mogu smanjiti analgetici poput Nalgesina S. Iako su bolovi privremeno prestali, ipak je potrebno posjetiti stomatologa, inače rizikujemo pogoršanje stanja i gubitak zuba.

Bol u donjem dijelu leđa
Bolovi u donjem dijelu leđa mogu se javiti zbog različitih struktura kičme: mišića i tetiva, ligamenata, kostiju, intervertebralnih diskova i aksona. Kratkotrajni bolovi koji traju ne duže od šest sedmica obično slijede nakon mehaničkih udara, na primjer podizanja teških tereta ili iznenadnih neprikladnih poteza. Mogu se javiti i zbog nepravilnog držanja i nepravilnog položaja na poslu, u ekstremnim opterećenjima tijela zbog sporta. Bolovi u leđima često su povezani sa prekomjernom tjelesnom težinom ili trudnoćom. Bol u mišićima služi da nas upozori na zdravstvene probleme povezane sa kičmom.
Bol se može smanjiti nanošenjem topline ili leda na bolno mjesto (oblozi, tuševi). Ako bol potraje, treba je smanjiti analgeticima bez recepta, na primjer Nalgesin S.

Nalgesin S – Brzo rješenje za blagu do umjerenu bol
Nalgesin S sadrži naproksen, aktivnu supstancu u obliku natrijeve soli koja se brzo rastvara u želučanim sokovima. U kiselom okruženju želuca aktivna supstanca se neutrališe i stvaraju se male čestice naproksena. Oni se brzo resorbuju u tankom crijevu i kao posljedica toga bol se brzo smanjuje.
Nalgesin S djeluje brzo i smanjuje bol već nakon početne doze (jedna ili najviše dvije tablete).
Nalgesin S ima dugotrajan efekat, pa se uzastopno uzimanje mora prilagoditi nakon 8 ili 12 sati, ako se bol ponovi.

Interesantne činjenice:

 • Kod 20% odraslih koji su skloni glavoboljama, problem sa glavoboljom se javio u djetinjstvu već prije 10. godine života.
 • Glavobolje kod tinejdžera su vrlo česte. Studija tinejdžera uzrasta od 12 do 17 godina pokazuje da je u posljednjih mjesec dana 56% dječaka i 74% djevojčica imalo glavobolju, dok je migrensku glavobolju podnijelo 15% sudionika istraživanja.
 • Migrenske glavobolje mogu takođe biti genetski uslovljene. Od djece i mladih koji pate od migrenskih glavobolja, u 90% se stanje bilježi i među članovima njihove porodice. Ako oba roditelja pate od migrene, dijete ima 70% šanse da razvije ovaj problem.
 • Otprilike 10% pacijenata doživljava auru prije migrenske glavobolje. Aura obično traje manje od sat vremena. Aura je neurološki poremećaj i može se prikazati kao viđenje trepćućih svjetala ili slijepih mrlja u vidnom polju.
 • Hormonske promjene prije menstrualnog ciklusa, u menopauzi, kada se uzimaju kontracepcijske tablete i tokom hormonskog liječenja, mogu ili potaknuti ili pojačati napade migrene.
 • Otprilike 14% žena pati od migrene povezane sa menstrualnim ciklusom. Liječenje odgovarajućim lijekovima ostaje osnovni princip kako u prevenciji tako i u liječenju migrenske glavobolje.
 • U poređenju s drugim lijekovima kao što su opijati, triptani, alkaloidi ergotina itd., lijekovi koji smanjuju bol i djeluju protiv upale, rjeđe uzrokuju sve jače napade nakon eventualne zloupotrebe (prečestog korištenja ili uzimanja prekomjernih doza).

Upozorenje: Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.