Farmaceutski tehničari – uloga i značaj

Trećeg utorka u oktobru obilježava se Svjetski dan farmaceutskih tehničara, ove godine je to danas – 15.10.2024. Obilježavanjem ovog dana osvrćemo se na važnu ulogu farmaceutskih tehničara u zdravstvenoj zaštiti. Bez njihovog angažovanja i podrške rad apoteka, ali i brojnih laboratorija ne bi mogao da funkcioniše.

Farmaceutski tehničari nisu samo tehničari. Njihovo stručno obrazovanje im daje informacije o osnovama anatomije, fiziologije, mikrobiologije, biohemijskim parametrima, ljekovitim biljkama. Takođe su edukovani u oblasti lijekova – njihova proizvodnja, osnovne karakteristike i način dejstva, laboratorijska ispitivanja. Farmaceutski tehničari su uključeni u svaki korak rada apotekarske zdravstvene ustanove.

Poznavanje i razumijevanje svega navedenog ključno je za svakodnevan rad sa lijekovima i pacijentima. Kvalitetan farmaceutski tehničar zahvaljujući radnom iskustvu u pojedinim slučajevima može imati više konkretnih informacija za pacijenta nego mlad magistar farmacije. U radu sa pacijentima nije važno samo znanje već i način na koji se ono prenosi. Zato su farmaceutski tehničari esencijalni u zdravstvenoj zaštiti.

Apoteka kao zdravstvena ustanova pruža brojne usluge pacijentima – snabdijevanje lijekovima, suplementima i medicinskim sredstvima, savjetovanje o zdravlju, mjerenje krvnog pritiska, mjerenje šećera i masnoće u kapilarnoj krvi, određivanje tipa kože i gustine kostiju, pravilno skladištenje i odlaganje farmaceutskog otpada.

Na svom putu od proizvođača do pacijenta, lijekovi i suplementi više puta prolaze kroz ruke farmaceutskog tehničara. Kada veledrogerija dostavi robu apoteci, upravo je farmaceutski tehničar odgovoran za njeno preuzimanje. Ovo zahtijeva kontrolisanje da li su proizvodi isporučeni na pravu adresu, da li su urednog roka trajanja i da im ambalaža nije oštećena. Unošenje proizvoda na stanje u apoteci podrazumijeva ponovno praćenje dostavljene količine proizvoda, serijskog broja i roka trajanja kao i skladištenje preparata u skladu sa uputstvom na ambalaži.

Urednost i čistoća apoteke zasluga su farmaceutskog tehničara. Vođenjem računa da lijekovi sličnih kutija nisu pomiješani i da se pakovanja sa najdužim rokom trajanja izdaju posljednja, smanjuje se nastajanje farmaceutskog otpada. Na ovaj način se smanjuju troškovi zbrinjavanja otpada i zagađenje životne sredine.

Kako bi se osiguralo da lijekovi budu bezbjedni i efikasni za upotrebu tokom cijelog roka trajanja, moraju se čuvati u odgovarajućim uslovima. Vođenje evidencije temperature u svim prostorijama apoteke kao i rashladnoj vitrini posao je farmaceutskog tehničara. Temperatura se očitava 3-4 puta dnevno, u zavisnosti od radnog vremena apoteke. Na ovaj način se sva odstupanja od zadanih parametara mogu na vrijeme uočiti i ispraviti.

Farmaceutski tehničari u apoteci primaju telefonske pozive pacijenata. Mogu dati informaciju o dostupnosti lijekova i njihovoj cijeni. Na pojedina pitanja ne može se odmah odgovoriti, već zahtijevaju provjeru literature ili kontakt sa drugim zdravstvenim radnicima. Vođenjem evidencije telefonskih poziva farmaceutski tehničari omogućavaju pacijentima da dobiju odgovore i na ova pitanja.

Izdavanje lijekova i suplemenata koji ne zahtijevaju ljekarski recept još jedna je od svakodnevnih aktivnosti farmaceutskog tehničara u apoteci. Ovi proizvodi nalaze se u slobodnoj prodaji i pacijenti ih mogu odabrati sami. Zahvaljujući znanju iz hemije, fiziologije i farmakologije, farmaceutski tehničari mogu vas upozoriti kada pojedine suplemente i lijekove ne biste smjeli koristiti. Mogu prepoznati kombinacije lijekova i dodataka ishrani koje mogu biti opasne. Oni mogu uočiti kada se pojedine tegobe na koje im se požalite mogu pripisati upravo suplementima i lijekovima koje uzimate na svoju ruku, ali i po preporuci doktora.

Farmaceutski tehničari imaju pristup kontakt informacijama veledrogerija koje dostavljaju lijekove, suplemente i medicinska sredstva apotekama. Mogu biti zaduženi za nabavku određenog dijela asortimana apoteke poput biljnih proizvoda, hrane za bebe, vitaminsko-mineralnih suplemenata. Nabavka zahtjeva praćenje trenutnog stanja pojedinih artikala, njihovu dostupnost i poručivanje u skladu sa mjesečnim izlazom i rokom trajanja. Na ovaj način farmaceutski tehničari su uključeni u snabdevanje stanovništva proizvodima koji su im potrebni.

Farmaceutski tehničari takođe obavljaju rekonstituciju antibiotskih sirupa i izradu magistralnih preparata poput krema, losiona, supozitorija, vaginaleta, kombinovanih praškova koji ne sadrže aktivne supstance jakog dejstva. Kako bi ovi proizvodi ispoljili svoje dejstvo i kako ne bi naškodili pacijentu, neophodno je praćenje svih propisa i procedura pri njihovoj izradi. Sastavni dio procesa rekonstitucije sirupa i izrade magistralnih preparata je vođenje evidencije o korištenim supstancama i datumu izrade preparata. Farmaceutski tehničari su obučeni za ispravno tumačenje uputstava za izradu magistralnih preparata, uzimajući u obzir pravilan izbor pomoćnih supstanci, laboratorijskog posuđa, ambalaže i obilježavanja napravljenog preparata.

Organizovanje i sprovođenje javnozdravstvenih akcija česta je aktivnost u apoteci. Na taj način zdravstveni radnici pokušavaju stanovništvu da predoče značaj zdravog života. Takođe su prilika da se brzo i bez naknade provjere krvni pritisak, masnoća i šećer u krvi, vitaminsko-mineralni status ili odredi tip kože. Bez farmaceutskih tehničara ove akcije bile bi neizvodive. Farmaceutski tehničari mogu da vas upute kako da pravilno koristite kućne aparate za mjerenje pritiska, šećera i masnoće u kapilarnoj krvi. U apotekama koje pružaju ove usluge, farmaceutski tehničari mogu da vam izmjere navedene parametre i savjetuju vas o tome šta znače dobijeni rezultati. Oni su zaduženi i za vođenje evidencije o izmjerenim vrijednostima. Obradom prikupljenih podataka dobijamo informacije koje nam ukazuju na zdravstvene probleme na koje se trebamo fokusirati.

Farmaceutski tehničari imaju svoje mjesto i u marketinškim aktivnostima. Znanje o lijekovima i suplementima neophodno je kako bi se preparati na etički i medicinski opravdan način promovisali i prikazivali široj javnosti. Njihov angažman u kontaktu sa veledrogerijama i proizvođačima omogućava apotekama finansiranje brojnih akcija i davanje pogodnosti pacijentima.

U farmaceutskoj industriji svakodnevno se obavlja proces kontrole lijekova. Kontroliše se sve od pomoćnih i aktivnih supstanci pa do finalnog proizvoda. Uloga farmaceutskog tehničara u laboratorijama jeste ispitivanje kvaliteta polaznih supstanci i gotovih lijekova. Praćenjem protokola i upoređivanjem dobijenih rezultata sa zadanim parametrima farmaceutski tehničari osiguravaju kvalitet lijekova koji je preduslov za njihovu efikasnost i bezbjednost.

Uloge farmaceutskih tehničara su mnogobrojne i upravo u tome se ogleda njihov značaj. Farmaceutski tehničar je zdravstveni radnik koji je nezamjenjiv u zdravstvenom sistemu. Magistar farmacije sam ne bi mogao da postigne sve dnevne aktivnosti bez dobro organizovanog tima koji obavezno uključuje i farmaceutskog tehničara. Zato je važno da svake godine obilježimo Svjetski dan farmaceutskih tehničara koji nikako nisu samo tehničari.

mr ph. Tamara Devetak