Farmaceuti i zdravo srce

Bolesti kardiovaskularnog sistema bile su odgovorne za 41,7% smrtnih slučajeva u Republici Srpskoj 2022. godine. Kao i kod velikog broja drugih oboljenja, važna je rana detekcija bolesti srca i krvnih sudova. Povremenom ili redovnom kontrolom krvnog pritiska i razgovorom sa farmaceutom u apoteci možete na vrijeme saznati da li imate rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kako farmaceuti mogu pomoći u održavanju zdravlja srca?

Ako vam otiču gležnjevi i stopala možda biste posumnjali na neispravan rad bubrega. Nedostatak daha koji je posebno izražen kod fizičke aktivnosti i kašalj mogu biti povod da pomislite na nedovoljnu fizičku spremnost ili na problem u radu pluća. Umor, slabost i smanjenje koncentracije možete pripisati nedostatku energije ili sna. Svi ovi simptomi mogu biti znak srčane insuficijencije – stanja kada srce ne može da pumpa krv u mjeri u kojoj je to organizmu potrebno. Ako se farmaceutu požalite na neki od ovih simptoma, kroz razgovor možete utvrditi postoji li mogućnost da imate srčanu insuficijenciju i trebate li ste obratiti doktoru.

Za snižavanje visokog krvnog pritiska često se propisuje više od jednog lijeka. Prilikom podizanja terapije od farmaceuta možete saznati zašto uzimate svaki od propisanih lijekova. U slučaju da sumnjate da vam neki od lijekova nije više potreban, farmaceut vam može pojasniti da li je ta sumnja osnovana. Ako redovno pijete tablete za snižavanje krvnog pritiska i mjerenjem utvrdite da je pritisak uredan, to nije znak da vam terapija više ne treba. Naprotiv, znak je da vam lijekovi pomažu i da ih trebate nastaviti uzimati.

Naglo prekidanje uzimanja lijekova za srce koji se zovu beta blokatori (bisoprolol, metoprolol, atenolol) može izazvati akutno pogoršanje srčane slabosti. Oni se u terapiju moraju uvoditi postepeno, a isto tako se iz nje i izbacuju.

Srčani bolesnici su rizična grupa kada se radi o razvoju infekcija disajnih organa jer upalni proces može dodatno pogoršati srčanu bolest. Iz tog razloga se tokom sezone gripe i prehlade ove osobe često okreću suplementaciji za odbranu od infekcija. Vitamin D3 je čest sastojak suplemenata za jačanje organizma jer učestvuje u funkcionisanju imunog sistema. Vitamin D3 takođe može izazvati opasno povećanje nivoa kalcijuma u krvi kada se kombinuje sa pojedinim lijekovima za kardiovaskularni sistem (digoksin, hidrohlorotiazid).

Kako ne biste morali pamtiti sve potencijalne interakcije između vaših lijekova i hrane, lijekova i suplemenata ili lijekova međusobno – posavjetujte se sa farmaceutom.
Niko od farmaceuta ne zna sve. Ali zato moraju znati gdje da pronađu tačne informacije i da ih na razumljiv način prikažu pacijentima. Budite kritični prema informacijama koje dobijate od zdravstvenih radnika, ali i informacijama koje čitate na internetu. Velika je razlika između informacije čija je svrha da se određeni preparat proda i informacije čija je svrha da se zdravstveni problem razumije, ublaži ili otkloni.

mr ph. Tamara Devetak