Farmaceuti i liječenje biljkama

Biljke i proizvodi od biljaka se upotrebljavaju od kad je čovek spoznao mogućnost da ih za nešto iskoristi. U zavisnosti od dijela biljke i načina upotrebe, efekat na ljudski organizam im može biti raznolik.

Medvjeđi luk (sremuš) je samonikla biljka koja raste početkom proljeća. Tradicionalno se koristi kod problema sa visokim krvnim pritiskom i zbog svog protivupalnog dejstva.
Mrazovac je biljka koja u svim svojim dijelovima, a posebno sjemenkama, sadrži alkaloid kolhicin. Konzumiranje mrazovca može biti smrtonosno jer se unose toksične doze kolhicina. Ova supstanca može blokirati ćelijsku diobu i poremetiti sve biohemijske procese u ćelijama. Nastaju edem mozga, zastoj rada srca i pluća, nekroza jetre i bubrega.
Mrazovac takođe raste u proljeće i ima listove vrlo slične listovima sremuša zbog čega ih neiskusni sakupljači divljeg bilja često pomiješaju što može imati fatalan ishod.

Kako farmaceuti mogu pomoći u liječenju biljkama?

Prirodno i biljno nisu sinonimi za zdravo i bezbjedno. Tradicionalni biljni preparati mogu biti efikasni jedino ako su napravljeni i upotrebljeni na prikladan način. U razgovoru sa farmaceutom možete saznati da li je za vas upotreba biljnih preparata bezbjedna.

Kantarion je biljka sa dugogodišnjom tradicijom primjene. Koristi se lokalno za umirenje iritacije, a sistemski za smanjenje napetosti i nervoze želuca. Zbog uticaja kantariona na enzime u jetri, on stupa u interakciju sa većinom lijekova. Kao posljedica može doći do izostanka pozitivnog efekta lijeka ili suprotno – njegovog toksičnog dejstva.

Ekstrakt ehinacee može imati povoljan efekat na imuni sistem i ublažiti infekcija disajnih organa. Preparati ehinacee ne preporučuje se osobama sa autoimunim bolestima.

Prilikom izbora biljnih proizvoda namijenjenih otklanjanju simptoma ili liječenju bolesti, obavezno se konsultujte sa farmaceutom. U suprotnom rizikujete da izazovete tegobe veće od početnih ili zdravstveni problem koji prije primene biljnog preparata nije bio prisutan.

mr ph. Tamara Devetak