Farmaceuti i pravilna upotreba medicinskih sredstava

Na tržištu postoji veliki broj medicinskih sredstava, od zavoja i sterilnih kompresa do insulinskih pumpi. U razgovoru sa farmaceutom možete dobiti informacije o njihovom pravilnom izboru i korištenju.

Kompresivne čarape koriste se u smanjenju simptoma venske bolesti ili u njenoj prevenciji. Vršeći pritisak na donje ekstremitete ove čarape sprečavaju zadržavanje krvi u nogama koje nastaje usljed slabljenja venskog zida. Ako imate hronične tegobe u vidu teških i umornih nogu, proširenih vena ili zbog svakodnevnih aktivnosti postoji rizik od nastanka ovih simptoma, preventivno nošenje kompresivnih čarapa može biti korisno. Suviše uske kompresivne čarape će ometati cirkulaciju, a suviše široke neće imati nikakav efekat. U apoteci možete saznati kako da pravilno izmjerite nogu i odaberete stepen kompresije.

Pravilno korištenje aparata za mjerenje šećera u krvi i pritiska preduslov je za tačno praćenje vrijednosti ovih parametara. U konsultaciji sa farmaceutom možete utvrditi zašto dobijate neočekivano visoke ili niske vrijednosti glukoze u krvi ili krvnog pritiska. Greška može biti u vremenu mjerenja, načinu upotrebe aparata ili u samom medicinskom sredstvu. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da mjerenja vršite kod kuće, krvni pritisak možete izmjeriti u svakoj apoteci. U većini apoteka takođe možete izmeriti šećer, holesterol i trigliceride u krvi.

Nepokretne osobe imaju problem sa nastajanjem dekubitalnih rana. Usljed stalnog sjedenja ili ležanja vrši se pritisak na pojedina mjesta na koži što vremenom dovodi do njenog oštećenja, nastanka rane i rizika od infekcije. Farmaceut vam može pomoći u odabiru dekubitalnih dušeka ili jastuka koji su namijenjeni smanjenju mogućnosti nastanka dekubitalnih rana. Takođe vas može upoznati sa drugim medicinskim sredstvima koja olakšavaju brigu o slabo pokretnim osobama.

Očitavanje rezultata kartica i trakica za utvrđivanje trudnoće zbog okolnosti u kojima se koriste nekad može biti zbunjujuće. Farmaceut vam može pomoći u pravilnom tumačenju uputstva za upotrebu.

Apoteke prometuju veliki izbor medicinskih sredstava namijenjenih olakšanju svakodnevnog života osobama sa zdravstvenih tegobama. Takođe prometuju medicinska sredstva namijenjena prevenciji i dijagnostici bolesti ili drugih promjena organizma zdrave osobe. Iskoristite dostupnost apoteka i farmaceuta kako biste se informisali o medicinskim sredstvima koja bi vam bila korisna.

mr. ph Tamara Devetak