Farmaceuti u borbi protiv bola

Bol je najčešći razlog iz kojeg pacijenti traže pomoć u zdravstvenim ustanovama. Bol je subjektivan osjećaj i ne postoji parametar pomoću kojeg se njegov intenzitet može objektivno izmjeriti. Svrha akutnog bola jeste da nas upozori na neko oštećenje tkiva. Kada opasnost prođe i počne zacjeljivanje, prisustvo hroničnog bola se samo po sebi može posmatrati kao bolest. U liječenju hroničnog bola često nije dovoljna sama primjena analgetika, već se oni kombinuju sa drugim lijekovima, injekcijama kortikosteroida ili fizikalnom terapijom.

Kako farmaceuti mogu pomoći u ublažavanju bola?

Na tržištu je dostupan veliki broj proizvoda namijenjenih ublažavanju ili otklanjanju bola. Najbezbjednija opcija u većini slučajeva su preparati za lokalnu primjenu – masti, kreme, gelovi, flasteri, sprejevi. Masiranje bolnog mjesta prilikom nanošenja lokalnog analgetika može pružiti dodatno smanjenje bola.

Akutna bol u leđima je jedan od najčešćih uzroka posezanja za analgeticima. U većini slučajeva ova bol spontano prolazi i bez primjene lijekova. Ne preporučuje se ležanje, već nasuprot, nastavljanje svakodnevnih aktivnosti u mjeri u kojoj to bol dozvoljava. Ako se paracetamol pokaže kao nedovoljno jak, sledeći izbor treba biti ibuprofen ili diklofenak.

Pojedini lijekovi djeluju na ublažavanje bola opuštanjem zgrčenih mišića. To su najčešće bolovi u bubrezima ili žučnim kanalima. Kod osteoartritisa uzrok bola su oštećenje zglobne hrskavice i nastanak upalnog procesa. Zato tablete efikasne u otklanjanju bola kod kamena u bubregu neće imati nikakvog efekta na ukočene i bolne šake. Njihova neopravdana primjena vam samo može oštetiti bubrege i jetru.

Kod hroničnog bola bitno je pridržavati se propisanog doziranja. Kod hroničnog bola terapija se ne uzima po potrebi već redovno kako bi se obezbjedila konstantna koncentracija lijeka u krvi.

Analgetici za oralnu upotrebu ne znaju gdje vas boli. Oni utiču na nervne završetke koji prenose bol ili na supstance čije je prisustvo na bolnom mjestu povećano. Neki brže djeluju pa su pogodni za glavobolju, neki imaju produženo dejstvo tokom 12 sati pa su korisni za bol koji duže traje. U razgovoru sa farmaceutom možete utvrditi koji lijek da izaberete, u kojoj dozi i koliko često da ga koristite.

Ukoliko kod kuće imate analgetike, ili dodatnu terapiju, koji su vam prethodno propisivani za bolno stanje koje više ne liječite, nemojte ih uzimati na svoju ruku. Obavezno se konsultujte sa farmaceutom o njihovom pravilnom doziranju. U slučaju da postoji razlog za sumnju da je u pitanju ozbiljan problem, farmaceut vam može sugerisati da se obratite doktoru.

mr ph. Tamara Devetak