Farmaceuti i imunitet

Na razvijenost i aktivnost imunog sistema utiču brojni faktori. Hrana koju konzumiramo, njeno porijeklo, sadržaj makronutrijenata, mikronutrijenata i dijetetskih vlakana, dnevni broj obroka i unos tečnosti utiču na imuni sistem. Za uzvrat stanje imunog sistema utiče na potrebe za hranom. S obzirom na zahtjeve koje sa sobom donosi savremeni stil života, često nismo u mogućnosti unijeti dovoljne količine svih nutrijenata potrebnih našem organizmu. U tim slučajevima pribjegavamo upotrebi suplemenata. Na tržištu je prisutno obilje proizvoda kojima se pripisuju povoljna dejstva na imunitet, pa je važno znati odabrati onaj sa dokazanim efektom.

Šta možete očekivati od farmaceuta kada je u pitanju imunitet?

Raznovrsna ishrana, fizička aktivnost i vakcinacija su osnova dobro razvijenog imunog sistema. Farmaceuti vam mogu dati savjet ili pouzdan izvor informacija ako ste nesigurni u vezi primjene pojedinih vakcina. Sadržaj teksta koji čitate jednako je važan kao i informacije o njegovom autoru i izvoru finansiranja.

Suplementi namijenjeni jačanju imuniteta najčešće sadrže vitamine, minerale, matičnu mliječ, beta glukane, ekstrakt ehinacee. Minerali poput cinka, kalcijuma i gvožđa mogu ometati apsorpciju, a samim tim i dejstvo nekih lijekova. Među njima su i pojedine vrste antibiotika. S obzirom da pad imuniteta može da prati pojava bakterijske infekcije, često se istovremeno sa uzimanjem antibiotika uzimaju i suplementi za jačanje imuniteta. Farmaceut vam može pomoći da odredite kako da uzimate suplemente uz antibiotike na način koji omogućava da oba preparata ispolje svoj efekat.

Prekomjerni unos pojedinih vitamina i minerala može izazvati tegobe sa probavom, ali i ozbiljnije neželjene efekte. Ne preporučuje se upotreba više suplemenata koji sadrže iste vitamine i minerale. U slučaju da koristite suplemente za jačanje kostiju i pojavi se potreba za jačanjem imuniteta, u razgovoru sa farmaceutom možete odabrati proizvode čijom upotrebom nećete prekoračiti bezbjedne doze vitamina D3.

Beta-glukani i ehinacea se mogu naći u brojnim preparatima u slobodnoj prodaji. Beta-1,3-glukan mogu uzimati i djeca starija od 1 godine. Potreban je oprez kod osoba koje imaju autoimune bolesti, pogotovo onih koje koriste imunosupresive. Njima se preparati beta-glukana i ehinacee ne preporučuju. Zbog vašeg zdravlja važno je da se konsultujete sa farmaceutom i prilikom odabira proizvoda koji ne zahtijevaju doktorski recept.

mr ph. Tamara Devetak