Farmaceuti i zdrava probava

Mučnina, povraćanje, nelagoda u stomaku i poremećaj pražnjenja crijeva su čest simptom brojnih bolesti. Takođe su među najčešćim nuspojavama lijekova. S obzirom da se radi o nespecifičnim simptomima, nekad je teško utvrditi njihov uzrok.

Važno je prepoznati razliku između bezazlenih simptoma i onih ozbiljnijih. Teške i ponavljane gastrointestinalne tegobe mogu dovesti do dehidracije, anemije i malnutricije. Malnutricija predstavlja manjak hranljivih materija u organizmu što negativno utiče na zdravlje. U težim slučajevima dehidracija, anemija i malnutricija mogu dovesti i do smrti.

U Republici Srpskoj je 2022. godine bilo 460 smrtnih slučajeva zbog bolesti sistema organa za varenje. Nešto više od 14000 pacijenata liječeno je iste godine od bolesti sistema za varenje u bolničkim ustanovama. Zabilježeno je 455 osoba oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti, i to najčešće crijevnih infekcija (enterokolitisi) i salmoneloznog trovanja hranom.

Šta možete očekivati od farmaceuta kada je u pitanju zdrava probava?

Bolesti organa za varenje poput infekcije helikobakterijom, ulceroznog kolitisa, celijakije i sl. mogu zahtijevati poseban režim ishrane. Farmaceuti vam mogu pomoći u formiranju jelovnika i odabiru namirnica koje će obezbjediti hranljive materije, a spriječiti pogoršanje simptoma bolesti.

Postoji veliki broj proizvoda u slobodnoj prodaji i na doktorski recept koji su namijenjeni olakšanju tegoba organa za varenje. Uslov za njihovo djelovanje jeste pravilna upotreba. U suprotnom se stiče lažan utisak da su neefikasni, a problem je u samom načinu njihove primjene. Ne postoji univerzalno pravilo za uzimanje svakog od ovih preparata. Zato je najbolje konsultovati se sa farmaceutom o karakteristikama pojedinog lijeka ili suplementa.

Inhibitori protonske pumpe (pantoprazol, lansoprazol, omeprazol) namijenjeni su za svakodnevnu primjenu tokom najmanje 7-14 dana. Ako se koriste samo po potrebi, neće imati željeni efekat. Oni sprečavaju stvaranje kiseline u želucu, ali ne neutrališu kiselinu koja je u njemu već prisutna. Konsultacija sa farmaceutom je neophodna kako bi se lijekovi primijenili na ispravan način i kako biste znali kada da očekujete poboljšanje simptoma. Nekim inhibitorima protonske pumpe treba 2-3 dana da postignu svoj efekat.

Većina preparata gvožđa i cinka se najbolje apsorbuje ako se uzimaju na prazan stomak. Međutim, kod mnogih ljudi ovo izaziva nelagodu. U tim slučajevima se preporučuje uzimanje uz obrok.

U pojedinim slučajevima, primjena lijeka izaziva probavne tegobe koje prolaze u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci. Kada korist od upotrebe propisanog lijeka prevazilazi osjećaj nelagode koji njegova primjena izaziva, izbor bi trebao biti nastavak terapije ukoliko tegobe značajno ne narušavaju kvalitet života.

Uzrok probavnih tegoba mogu biti bolesti, pravilna ili nepravilna upotreba lijekova, kombinacija lijekova i suplemenata, nepravilna upotreba suplemenata. Prilikom podizanja propisane terapije i njenog kombinovanja sa suplementima obavezno se informišite o njihovoj interakciji.

Farmaceut može prepoznati kada su problemi sa probavom uzrokovani lijekovima i savjetovati vas o tome kako da nastale probleme ublažite. Takođe vas treba savjetovati o pravilnoj upotrebi lijekova i suplemenata jer sve što uzimate oralnim putem ima mogućnost da na neki način utiče na sistem organa za varenje.

mr ph. Tamara Devetak