0
0,00KM
Mini Cart
 • Prazna korpa

  Nema proizvoda u korpi.

Prekomjerna tjelesna težina (gojaznost) je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, koja nastaju kada je unos energije veći od potrošnje. Obično se razvijaju postepeno, kao rezultat kontinuirane neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje. Složene interakcije između bioloških, socijalnih faktora i faktora sredine (uključujući hronični stres), utiču na regulaciju energetske ravnoteže i skupljanje masti u organizmu. Posljedice prekomjerne tjelesne težine su visok rizik od preuranjene smrti, kao i razvoj kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, bolesti žučnog mjehura, osteoartritisa, opstruktivne apneje u snu i nekih karcinoma, ali i znatnih psihosocijalnih problema. Uzroci i faktori koji mogu da dovedu do prekomjerne tjelesne težine:
 • neadekvatna ishrana, kalorijski unos veći od preporučenog,
 • sedentarni način života,
 • genetska predispozicija,
 • policistični ovarijalni sindrom,
 • hipotireoidizam,
 • Kušingov sindrom,
 • primjena lijekova: testosteron, progesteron, estrogeni i kortikosteroidi, atipični antipsihotici, valproinska kiselina, karbamazepini, litijum; MAOI, TCA, beta blokatori.
Procjenu indeksa tjelesne mase - ITM treba vršiti kod svih pacijenata, najmanje jednom godišnje. * Usluga mjerenja tjelesne mase se u  Apotekama B Pharm ne naplaćuje.

Dijabetes melitus predstavlja metaboličku bolest koju karakteriše hiperglikemija, nastala zbog poremećaja u sekreciji insulina, poremećaja u njegovom dejstvu ili zbog prisustva oba ova poremećaja. U dijabetesu dolazi do promjena u metabolizmu, ne samo ugljenih hidrata, već i masti i proteina. Osobe oboljele od dijabetesa izložene su povećanom riziku od razvoja brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema. Dugotrajno povišene vrijednosti glukoze u plazmi uzrokuju oštećenja i poremećaj funkcije krvnih sudova, srca, očiju, bubrega i živaca. Pored toga osobe oboljele od šećerne bolesti sklonije su bakterijskim i gljivičnim infekcijama.
Klasifikacija diabetes mellitusa  
I Dijabetes melitus tipa 1 Destrukcija beta ćelija koja vodi potpunom nedostatku insulinske sekrecije: A (posredovan imunološkim procesom) B (idiopatski)
II Dijabetes melitus tipa 2 Može se rangirati od dominantne insulinske rezistencije do dominantnog deficita sekrecije insulina, koji je udružen sa insulinskom rezistencijom
III Drugi specifični tipovi dijabetes melitusa Genetski defekti, bolesti pankreasa i dr.
IV Gestacijski dijabetes melitus Dijabetes koji se može pojaviti u trudnoći
* Za sve pacijente koji podižu bilo koju terapiju u Apotekama B Pharm, mjerenje glukoze u krvi se ne naplaćuje.

Holesterol je lipidna molekula steroidne strukture koja predstavlja normalni sastojak ćelija i ulazi u strukturu ćelijske membrane. U ljudskom organizmu holesterol je potreban za mnoge metaboličke procese, iz njega nastaje nekoliko vrsta hormona, dio molekule vitamina D, žučne kiseline. U organizam se unosi hranom i nastaje u jetri složenim metaboličkim procesima. Holesterol je masna molekula koja se rastvara samo u mastima, pa s toga u krvi zajedno sa proteinima stvara tzv. lipoproteine, koji služe za prenos masnih čestica putem krvi. Postoji nekoliko vrsta lipoproteinskih čestica a najvažnije su: LDL i HDL čestice. LDL čestice su čestice niske gustine i one prenose holesterol koji odlažu u pojedina tkiva, organe i zidove krvnih sudova. LDL holesterol se označava kao „loš holesterol“. HDL čestice su čestice visoke gustine koje sakupljaju i vezuju holesterol iz krvi, te ga prenose do jetre. HDL holesterol se označava kao „dobar holesterol“ jer HDL čestice uklanjaju višak holesterola iz krvi i tkiva. Holesterol je tipični produkt životinjskog organizma pa se zato javlja u hrani životinjskog porijekla, dok ga u biljnoj hrani nema. Trigliceridi su masne komponente, koje čine estreglicerola i masnih kiselina. Glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja. Trigliceridi su molekule koje obezbjeđuju veliki dio energije potrebne za pravilno funkcionisanje ćelija. Lipidni status - Poremećaj metabolizma masti (lipida) u krvi povećava rizik za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa (srce, mozak, jetra, bubrezi). Procjenjuje se na osnovu koncetracije holesterola i triglicerida u plazmi. Lipidni status se sastoji iz sljedećih analiza:
 • Holesterol
 • HDL
 • LDL
 • Trigliceridi
Uzroci povišenog holesterola i triglicerida su: nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, preskakanje obroka pa onda konzumiranje većih obroka, unos masne hrane, prekomjeran unos ugljenih hidrata, pušenje. Cilj snižavanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi jeste, smanjivanje rizika koji nosi razvoj ateroskleroze, infarkt miokarda, ishemijska bolest mozga, bolest perifernih arterija.
Referentne vrijednosti  
Ukupan holesterol do 5,2 mmol/L
Trigliceridi do 1,7 mmol/L
HDL holesterol > 1,6 mmol/L
LDL holesterol < 3,4 mmol/L
* Ova mjerenja se u Apotekama B Pharm naplaćuju.

Hipertenzija je stanje, kada su vrijednosti sistolnog krvnog pritiska više od 140 mm Hg i/ili dijastolnog pritiska viši od 90 mm Hg kod osobe starije od 18 godina, koja ne uzima antihipertenzivne lijekove. Sistolni pritisak je vrijednost krvnog pritiska, koja nastaje u arterijama, u trenutku sistole. To je faza srčanog rada, kada se otvaraju polumjesečasti zalisci aorte i lijeva komora kroz otvoreno ušće aorte pumpa krv u cirkulaciju. Dijastolni pritisak označava krvni pritisak u arterijama u trenutku dijastole. To je faza srčanog rada, kada se krv ne pumpa u cirkulaciju, jer su polumjesečasti zalisci aorte zatvoreni, a lijeva komora se puni krvlju kroz otvoreno mitralno ušće iz lijeve pretkomore. Preporučene vrijednosti kod zdravih osoba
Kategorija Sistolni KP (mm Hg) Dijastolni KP (mm Hg)
Optimalni <120 <80
Normalni <130 <85
Krvni pritisak kod osoba ≤60 god <140 <90
Krvni pritisak kod osoba ≥60 god <150 <90
Hipertenzija II stepena 160-179 100-109
Hipertenzija III stepena ≥180 ≥110
* Krvni pritisak u A potekama B Pharm možete izmjeriti potpuno besplatno.

Helicobacter Pylori je najčešći uzrok nastanka peptičke ulkusne bolesti (oko 60% udruženo je sa infekcijom H. Pylori). Treba pomenuti, da ova bakterija ima ulogu i u nastanku limfoma, kao i adenokarcinoma želuca. Ova, gram-negativna bakterija, najčešće se nalazi u dubljim slojevima mukusa i prekríva sluznicu želuca. Može biti pripijena za gastrični epitel i pod normalnim uslovima, ne vrši invaziju ćelija. Izgled i biološke karakteristike omogućavaja opstanak u agresivnoj sredini želuca. Posjeduje veoma potentan enzim ureazu, koji razgrađuje ureju i tako oslobađa amonijak, koji mijenja pH u okolini bakterije (što omogućava njeno preživljavanje i razmnožavanje) i oštećuje sluznicu želuca. Ova bakterija se, sa osobe na osobu, prenosi oralno-oralnim i fekalno-oralnim putem. Rezultati su pouzdani za pacijente koji nisu u skorije vrijeme bili na terapiji za Helico bakteriju. Kod takvih pacijenata, moguće je da se pojavi lažno pozitivan rezultat, te se njima preporučuje drugi metod testiranja. * Uslugu testiranja na Helicobacter Pylori ne radimo u svim Apotekama B Pharm.  Ova usluga mjerenja se naplaćuje.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva, u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one, postaju krhke i lomljive. Rana prevencija je izuzetno važna. Spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti uopšte, a 80% svih oboljelih su žene. Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana sa hormonalnim promjenama, koje se događaju u starosti. Najčešće i najopasnije komplikacije ove bolesti su prelomi pršljenova i vrata butne kosti. Osobe koje bi svakako trebale obaviti pregled gustine kostiju su:
 • oni kod kojih neko u porodici pati od osteoporoze,
 • žene u pred ili u menopauzi,
 • žene kod kojih je prije nastupa menopauze učinjeno operativno odstranjenje jajnika,
 • muškarci i žene koji su morali ili uzimaju kortikosteroide, imunosupresive ili citostatike,
 • pacijenti koji liječe poremećaje rada štitne žlijezde (hiper ili hipotireoza),
 • te oni kojima je operativno odstranjena štitna ili paratiroidna žlijezda.
Aparat kojim radimo ova mjerenja je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja, a njegova namjena je, da se na jednostavan način otkriva osteoporoza. Da li vi spadate u jednu od gore pomenutih rizičnih grupa? Nemate vremena da čekate na red da provjerite gustinu svojih kostiju u vašoj ambulanti? B Pharm apoteke omogućavaju vam besplatno mjerenje gustine kostiju i određivanje indeksa osteoporoze. * Usluga mjerenja gustine kostiju u Apotekama B Pharm se ne naplaćuje.

Naše tijelo, a samim tim i naši krvni sudovi, podliježu promjenama povezanim sa starenjem. S obzirom na činjenicu da se elastična vlakna (elastin) sporo reprodukuju, naše tijelo ih postepeno mijenja sa čvršćim, jačim kolagenom, što dovodi do kalcifikacije krvnih sudova. Starost krvnih sudova, ukazuje na postojanje rizika za dobijanje moždanog ili srčanog udara. U otkrivanju ovih rizika, metoda mjerenja starosti krvnih sudova je superiorna u odnosu na druge riziko faktore, kao što su visok krvni pritisak ili povišen nivo holesterola. Za određivanje starosti krvnih sudova - AGEDIO sistem mjeri aortnu brzinu pulsnog talasa (brzina pulsnog talasa - skraćeno BPV ili Puls WaveVelocity-PWV). BPV je jak i nezavisan biomarker za progresiju kardiovaskularnih oboljenja i njegovo mjerenje je preporučeno po internacionalnim smjernicama u oblasti kardiologije. * Agedio mjerenje u Apotekama B Pharm se ne naplaćuje.

Ljudsko tijelo, sastoji se od velikog broja ćelija koje kontinuirano rastu, razvijaju se, diferenciraju i umiru, ali se i neprestano regenerišu kroz ćelijsku diobu. Tokom ovih procesa u ćelijama dolazi do konstantnog emitovanja elektromagnetnih talasa. Ukoliko smo u stanju da registrujemo ove elektromagnetne talasne signale, možemo „pročitati“ i stanje našeg organizma. Ovakvom analizom dobijete informaciju o kompletnom stanju vašeg organizma i potrebnoj suplementaciji. Takođe, promjenom ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti, možete pratiti poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja. Kako bi vaše tijelo normalno funkcionisalo, od velike je važnosti unos potrebnih nutrijenata, koji će vas odbraniti od raznih bolesti. Iako većinu ovih nutrijenata unosite putem hrane, usljed deficita, možete izabrati odgovarajući suplement. Vitamini i minerali su esencijalni nutrijenti neophodni za rast, razvoj i normalno funkcionisanje čitavog ljudskog organizma. Svaki od njih ima određenu funkciju, a nedostatak istih, može se negativno odraziti na svaki organ u našem tijelu. Oni su nezamjenjivi borci u očuvanju i jačanju imuniteta, što je od velike važnosti upravo u proljetno vrijeme. Vitamini i minerali su dva od šest osnovnih hranjivih sastojaka, pored ugljenih hidrata, masti, proteina i vode. * Mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa ne naplaćuje se u Apotekama B Pharm.  

* Napomena: Sve metode mjerenja koja radimo u Apotekama B Pharm ne mogu se koristiti u dijagnostičke svrhe. Vrijednosti dobijene na osnovu svih ovih mjerenja su informativnog značaja i nisu zamjena za pregled i savjet ljekara.