Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. oktobra s ciljem podizanja svijesti o ugroženosti zdravlja kostiju uz podsticanje smanjenja rizika od osteoporoze, otkrivanja i liječenja ove bolesti. Osteoporoza, koštana bolest koju karakteriše smanjenje koštane mase, poremećaj njene strukture i smanjene mineralizacije. To dovodi do smanjenja njene čvrstine i elastičnosti, te povećane mogućnosti i učestalosti preloma i danas predstavlja jedan od gorućih problema u javnom zdravstvu, jer stanovništvo stari. Ovu bolest karakteriše lomljivost kostiju i povećana osjetljivost na prelome, posebno kičme i kuka, ali može uticati na svaku kost. Kosti sadrže minerale kao što su kalcijum i fosfor, koji ih čine čvrstim i gustim. Da bi se održavala gustina kostiju, potreban je odgovarajući unos kalcijuma i drugih minerala, a samo tijelo mora proizvesti nekoliko hormona, kao što je paratiroidni hormon, hormon rasta, kalcitonin, estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Dugoročne posljedice osteoporoze uključuju bol, gubitak samostalnosti, te institucionalizovana njega.

Rizični faktori za razvoj osteoporoze su:

 • naslijeđe (ako je neko od roditelja imao osteoporozu);
 • pušenje;
 • prekomjerno konzumiranje alkohola;
 • dugotrajna upotreba kortikosteroida;
 • dugotrajna upotreba inhibitora protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol i sl.);
 • mala tjelesna težina i gubitak kilograma;
 • prekomjerno vježbanje i loša prehrana dovode do gubitka menstruacije koja povećava rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju;
 • manjak tjelesne aktivnosti;
 • neadekvatan unos kalcijuma (manje od 600 mg dnevno) i manjak vitamina D;
 • prethodni prelom kosti.

Prevencija osteoporoze

Uloga prevencije je nezamjenjiva, budući da je liječenje preloma zbog osteoporoze dugotrajno, nedovoljno uspješno i skupo. Za zdravije kosti bitni su:

 • redovna i pravilna tjelesna aktivnost;
 • pravilna ishrana;
 • izbjegavanje nezdravih navika;
 • otkrivanje faktora rizika;
 • redovno uzimanje propisanih lijekova za zdravlje kostiju.

Konzumiranje dobrih izvora kalcijuma i vitamina D treba biti prisutno u čitavoj populaciji. Primjer dobrog izvora kalcijuma je npr. mlijeko, a vitamina D ima i u ribi koji treba čitavom stanovništvu savjetovati da se konzumira barem dva puta sedmično. Napore da se spriječi nastanak osteoporoze treba započeti sa odgovarajućom edukacijom o zdravom načinu života, uključujući optimalni unos kalcijuma i vitamina D i vježbe u adolescenciji. Edukaciju treba nastaviti tokom cijelog života, a posebno u vrijeme povećanog gubitka koštane mase kao što je menopauzalna tranzicija. Unos kalcijuma i vitamina D je kamen temeljac za zdravlje kostiju. Iako su prehrambeni izvori obje ove hranjive supstance dostupni, većina ljudi ne dobija adekvatne količine koje bi osigurale potpuno zdravlje kostiju. Osim toga, povećana svijest o štetnosti sunčevih zraka ograničava sintezu vitamina D iz kože. Srećom, dostupni su suplementi koji mogu u tijelo unijeti dovoljne količne koje su potrebne za zdravlje kostiju. Postoji veliki broj dokaza da kalcijum i vitamin D sami  mogu spriječiti  gubitak koštane mase i smanjiti frakture.

Liječenje bolesti

Teoretski se osteoporoza ne može izliječiti već se uzima terapija kako bi se zaustavilo njeno napredovanje. Liječi se lijekovima i dodacima prehrani. Lijekovi se uzimaju dugo vremena i ne uklanjaju simptome odmah po primjeni. Od preparata koje možete kupiti sami za prevenciju osteoporoze su razni preparati kalcija koji dolaze u obliku tableta, šumećih tableta i sl. Jednako su tako česti preparati koji su kombinacija kalcijuma i drugih minerala koji pomažu u održavanju normalne izgradnje kostiju. Poželjno je da prije odabira preparata potražite savjet doktora i farmaceuta, jer je potrebno pravilno koristiti suplemenate kalcijuma i vitamina D

Tekst je pripremila magistra Mladenka Tuševljak, B Pharm apoteka br. 68. Istočno Sarajevo