Pregled stopala

Pregled stopala

Dijabetes između ostalog pogađa nerve i krvne sudove. Usljed oštećenja nerava, možda nećete osjetiti povrede stopala dok se ne stvore promjene na koži. Usljed oštećenja krvnih sudova, rane na stopalima sporo zarastaju i podložne su razvoju infekcije.

Odlaganje i izbjegavanje pregleda može dovesti do prekasnog otkrivanja gangrene koja vodi amputaciji stopala, noge ili smrtnom ishodu.

Dijabetičari bi trebali ići na pregled barem jednom godišnje, ali i češće ako imate sljedeće simptome u stopalima: utrnulost, bol pri mirovanju, peckanje, otok, neugodnost i bol pri hodu.

 

Evo kako dio pregleda vrlo jednostavno možete obaviti sami kod kuće.

 

1. Pregledajte kožu stopala

Utvrdite da li postoje rane, otoci, žuljevi, kurje oči, oštećenja, zadebljanja i promjene boje nokta. Ovaj dio stopala je podložan zadržavanju vlage pa samim tim i infekcijama.

2. Procijenite temperaturu stopala

Pogledajte boju kože, da li je u nekim dijelovima jače crvena, ili je negde jako blijeda? Rukom dodirnute kožu i procijenite da li su pojedini dijelovi topliji od drugih. Hladna i blijeda koža je znak loše cirkulacije, a jako topla, crvena koža može biti znak infekcije ili inflamacije.

3. Vrijeme ponovnog punjenja kapilara krvlju

Kažiprstom i palcem ruke snažno vršite pritisak na nožni palac tokom 5 sekundi dok koža ne pobijeli usljed prekida dotoka krvi i onda pustite. Posmatrajte palac i pratite koliko sekundi je potrebno da koža povrati rozu/crvenu boju. Ako je potrebno više od 2 sekunde to je znak loše cirkulacije.

4. Posmatrajte hod

Utvrdite da li se više oslanjate na jedno stopalo, da li izbjegavate petu ili neki drugi dio stopala. Nepravilan hod vodi oštećenju kože, mišića, ali i mogućem prelomu sitnih kostiju stopala.

5. Pregledajte obuću

Vrlo je važno da nije suviše uska, kratka i da ne zadržava vlagu.

6. Pregledajte čarape

Izbjegavajte čarape koje jako stežu potkoljenicu i ostavljaju bijeli krug na koži nakon skidanja – ovo otežava protok krvi kroz nogu.

 

Šta uraditi da izbjegnete povrede stopala?

  • Birajte kvalitetnu obuću odgovarajuće veličine.
  • Birajte kvalitetne čarape, po mogućnosti specijalne čarape namijenjene za dijabetičare.
  • Svakodnevno perite noge blagim sapunom i toplom vodom.
  • Sjecite nokte na odgovarajuću dužinu da izbegnete urastanje.
  • Njegujte kožu stopala kremama na bazi uree (5% i 10%) ili pantenola.

 

Ako utvrdite bilo kakve nepravilnosti pri ovom pregledu, obavezno se obratite svom doktoru i farmaceutu kako bi se one što ranije otklonile i kako biste spriječili komplikacije.

 

Mr ph Tamara Devetak

Categories:
18415

ECOEGG 2u1 dopuna za eko-deterdžent i omekšivač za veš, Bez mirisa-50 pranja

20,67 KM
(0 Reviews)
Ovu dopunu od 50 pranja, kupujete nakon potrošenog pakovanja vašeg