Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

ŠTA JE RAK (LAT. CANCER)

Na samom početku treba razjasniti dva osnovna pojma „tumor“ i „rak“.

Tumor je naziv za abnormalnu nakupinu tkiva. Ona može biti maligna, zloćudna ili kancerogena, odnosno benigna, dobroćudna ili nekancerogena.
Samo maligni tumori napadaju okolna tkiva i metastaziraju, odnosno njegove ćelije se mogu jako brzo proširiti.

KAKO SE RAZVIJA RAK?

U normalnim okolnostima, ćelije u tijelu rastu i dijele se na kontrolisan način. U tom procesu, stare ili oštećene ćelije odumiru i zamjenjuju se novima.
Ovaj postupak može krenuti krivim putem. Stanice DNA se oštete ili promijene, što dovodi do mutacija i promjena u rastu i dijeljenju. U tom slučaju stare ćelije ne odumiru a nove se ne stvaraju kada su tijelu potrebne. Nastaje višak ćelija koji formira čvrstu masu koju nazivamo tumor.

ZLOĆUDNI TUMOR – RAK

Većina karcinoma je nazvana prema organu ili tipu stanice u kojoj su nastali. Na primjer, rak koji se razvije u debelom crijevu naziva se “rak debelog crijeva”.

Zloćudnost ili malignost nekog tumora odnosi se na svojstvo tog tumora da prodire i razara okolno tkivo i da stvara udaljene metastaze u organizmu.

Prema mikroskopskom izgledu ćelije i drugim specifičnostima, patolog može odrediti ćelijsko porijeklo i tip tumora. Ćelije raka nalikuju na tkivo organa koji je zahvaćen rakom.

Metastaze u udaljenim organima ukazuju na rak stadija IV (zadnji stadij) – u kojem rak ima najveću agresivnost.

Metastaze predstavljaju aktivno ili pasivno prenošenje tumorskih stanica po organizmu, odnosno razvitak tumorske kolonije u udaljenoj regiji.
Metastaza označava tumor kao zloćudni te bolesnici s ovim stadijem bolesti imaju značajno ograničene mogućnosti liječenja i time lošiju prognozu.
Metastatske stanice izgledom i ponašanjem odgovaraju stanicama primarnog raka. Primjerice, ako se rak dojke proširi na pluća on je još uvijek rak dojke i naziva se metastazirani rak dojke na plućima. Ćelije raka na plućima će se ponašati kao i ćelije u prvobitnom raku dojke.
Metastaze se mogu pronaći istovremeno kada i primarni rak ili čak mjesecima ili godinama kasnije. Premda je većina metastaziranih karcinoma neizlječiva, postoje terapije kojima se može bolest ublažiti, produžiti životni vijek ili poboljšati kvaliteta života.

SIMPTOMI KARCINOMA

Kroz rano otkrivanje i pravovremeno liječenje rak ne mora značiti i terminalno oboljenje.

Kada se rak počne razvijati, on ne pokazuje nikakve specifične simptome. Prvi simptomi se javljaju sa porastom mase ili ulceratisa.
Uglavnom se javljaju nespecifični simptomi koji mogu biti vezani i za druga oboljenja, kao na primjer, masa raka pluća uzrokuje blokadu bronhija i dovodi do kašlja, kolorektalni rak može dovesti do sužavanja ili blokade crijeva, rezultirajući promjenama u radu crijeva.
Mali broj simptoma je specifičan, kancer je veliki imitator.

Pošto simptomi nisu samo specifični za rak, nije ni strano da se kod pacijenta liječi drugo oboljenje dok se ne otkrije da se radi o raku.

KARCINOM DOJKE

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – 20. MART. Prevencija i rano otkrivanje su ključni.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u svijetu, koji nastaje kad normalne žljezdane ćelije dojke promijene svoja svojstva i počnu nekontrolisano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Jedan od glavnih faktora za nastanak raka dojke je nasljedstvo.  Ženama koje naslijede poremećaj prijeti velika opasnost da obole, prema nekim stručnjacima i do 80 %.
Drugi faktori koji takođe mogu uticati su: učestali stresovi, prekomjerna tjelesna težina, prehrana s mnogo masnoća i proteinaalkoholizam, pušenjejonizujuće zračenje, uticaj okoline.

Rak dojke je u početku asimptomatičan. Pažnju treba obratiti ukoliko se uoče neki od sljedećih simptoma:
– pojava kvržice (čvora), koja ne boli, čvrsta je do tvrda, nije pomična i ima nepravilne rubove

– otvrdnuća ili tvrda mjesta na dojci

– novonastale promjene u veličini i obliku dojke

– novonastalo raznoliko ponašanje dojki prilikom podizanja ruke ili bolovi

– iznenada nastalo crvenilo jedne dojke koje ne nestaje, ili koža plavičaste boje

– promjene na koži bradavice

– iscjedak iz bradavice i to vodenasti, gnojni ili sukrvavi, ćilibarnožuti, svjetlocrveni i smeđecrveni.

Nakon 25. godine života sve bi žene jednom mjesečno trebale pregledati dojke i to neposredno poslije mjesečnice, odnosno od petog do desetog dana ciklusa.

POSTUPAK SAMOPREGLEDA DOJKI

  • Stati ispred ogledala, ruke ispružiti niz tijelo, a zatim ih podignuti. Provjeriti da li su dojke simetrične i bez udubljenja ili promjena na koži bradavica.
  • Nježno pritisnuti bradavice i provjeriti da li izlazi kakav iscjedak.
  • Leći na leđa, ispod lijevog ramena staviti jastuk, a lijevu ruku ispod glave. Ispruženim prstima desne ruke kružnim pokretima opipati unutarnju polovicu lijeve dojke, pokretima odozgo prema dole i od spoljašnje strane prema sredini.
  • Lijevu ruku zatim ispružiti uz bok, pa pregledati vanjsku polovinu dojke, pokretima odozdo prema sredini.
  • Na isti način pregledati desnu dojku.

Tekst je pripremila:

magistra Rubina Huseinbašić,

B Pharm apoteka br. 54 Brčko